بحثي درباره علل سفید شدن موی سر
بسم الله الرحمن الرحیم و صلی الله علی محمد و آل محمد الائمه و المهديين و سلم تسليما
موی سر پوششی است که از پوست سر و جمجمه ، در برابر آلودگیهای محیط و نور مضر خورشید محافظت میکند.
رنگ مو در میان اقوام مختلف متفاوت است . سیاه پوستان معمولا موي سياه دارند . در میان سفید پوستان ، رنگ مو تقریبا منطبق با میزان سفيدی پوست است . به طوری که هر چه پوست سفيدتر و رنگ عنبیه چشم هم روشنتر باشد ،رنگ مو هم روشنتر و به اصطلاح بورتر و بلوندتر میشود .
این تغییر رنگ پوست و مو را ،تا حدی میتوان به تغییر عرض جغرافیایی و کاهش تابش نور آفتاب در عرضهاي بالايي و در نتیجه کاهش ساخت ویتامین دی در پوست بر اثر کم شدن نور آفتاب نسبت داد .
با کم شدن نور آفتاب ، پوست بدن کمتر در معرض تابش نور فرابنفش و پر انرژي نور خورشید قرار میگیرد .
به خصوص اگر رنگ پوست تیره باشد ، رسیدن نور آفتاب به قسمتهای زیرین پوست به شدت کم میشود .
کم شدن ویتامین دی ، عملکرد بسیاری از سلولهای بدن را مختل میکند به گونه ای که یک فرد سیاه پوست ، شرایط زيستنش در مناطق نزدیک قطب سخت میشود.
ویتامین دی در بدن مهم هست تا آنجا که امروزه این فرضیه تقویت شده که کمبود ان ، منجر به اختلال سلولهای عصبی و تخریب پوشش آنها میشود و یکی از مسسببان بیماری ام اس را کمبود این ویتامین میدانند .
به همین دلیل ،طبیعت ، در جریان مهاجرت انسانهای نخستین از آفریقا به سوی مناطق شمالی ، ژنهايي را تقویت کرده است تا رنگ پوست تا آنجا که ممکن است ، روشنتر و موها هم بلوندتر و روشنتر شود تا نور بیشتری به لایه های زیرین پوست برسد و ویتامین دی کافی، در بدن ساخته شود .
همین مکانیسم را برای سفید شدن مو یا ریختن مو، همراه با افزایش سن میتوان بیان کرد. با افزایش سن ، عملکرد سلولهای دخيل در تولید ويتامين دی فعال ؛ چه در پوست و چه در سلولهای کلیه کاهش می یابد . پس بدن برای تولید مقدار معینی از ویتامین دی، نیازمند نور بیشتری است.
پس موها رو به سفیدی میرود تا مقدار جذب اشعه فرابنفش خورشید ، بیشتر گردد .
به صورت تجربی مصرف برخی مواد میتواند موی سفید را تاحدی سياه کند . مثلا سبوس برنج یا کندر و یا مواد دیگری که در طب سنتی با نام مواد گرم شناخته میشوند مانند خرما و ارده ، در مواردی از سفید شدن موها جلوگیری میکنند .
درمورد مکانیسم اثر این مواد ، فعلا به سبوس برنج و کندر میپردازم .
سبوس برنج از جذب کلسیم در روده ممانعت میکند به طوری که در افراد دچار کمبود کلسیم، توصیه نمیشود و ماده موثره کندر یعنی بوسوليک اسید ، تا حدی در سلولهای بدن باعث جلوگیری از عملکرد کانال کلسيمي میشود و در حقیقت با ممانعت از ورود کلسیم به داخل سلول ، باعث میشود سلول، خود را در شرایط کمبود کلسیم احساس کند.
در واکنش به این دو مورد یعنی کاهش جذب کلسیم درمصرف سبوس برنج و کاهش جذب کلسیم درسلولها در مصرف کندر ، برخی از سلولها مثلا در کلیه ، ویتامین دی فعال ترشح می کنند تا میزان کلسیم خون را بالا ببرند .
و در اینجا با تولید ویتامن دی بیشتر در بدن ، نیاز به تغییر رنگ مو به سفید از میان میرود .
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031