دکتر سید سلمان فاطمی

متخصص داخلی مغز و اعصاب


کانال تلگرام دکتر فاطمی

آدرس مطب دکتر سلمان فاطم

آدرس دکتر زهره ابوطالبی

حقیقت در علم، هرگز نهایی نیست

تکامل: واقعیت، نظریه و مسیر - آیا تکامل فقط یک نظریه است؟
حقیقت در علم، هرگز نهایی نیست
مقدمه: زبان انگلیسی با تعداد واژگانش تا صدها هزار، ممکن است تصور شود دارای روش های بسیاری برای بیان مفاهیم است. در واقع، کلمات زیادی وجود دارند که یک ایده یا موضوع واحد را توصیف می کنند، یک یا چند مورد از آنها اغلب منشأ آلمانی دارند، و بقیه از ریشه ی لاتین انگلیسی مدرن هستند.
علاوه بر تنوع ناشی از تاریخچه ی زبانی دورگه، انگلیسی تمایل به جذب کلمات از زبان های مختلف دیگر دارد و هر زمان که نیاز باشد اصطلاحات جدیدی را ایجاد می کند.(این حالت. فقط زبان انگلیسی نیست. در زبان فارسی هم بسیاری از واژگان تخصصی به دلیل اینکه منشا تولد آن در میان فارس زبان ها نبوده است، وارد شده)
از این رو، بیشتر حرفه های فنی پیچیده، بیش از حد، کلمات و عبارات، و واژگان تخصصی (Jargons) را نشان می دهند که برای افراد غیر متخصص، مبهم است. علم هم در این زمینه، مستثنی نیست.
با این حال، هنگامی که صحبت از اساسی ترین مفاهیم در علم می شود، ما از کمبود اصطلاحات بی ابهام آگاه هستیم. حتی بدتر از آن، کلماتی که معانی نسبتاً واضحی در زبان گفتاری یا عامیانه دارند، وقتی در زمینه ی علم استفاده می‌شوند، معانی کاملاً متفاوتی دارند، پدیده‌ای که بحث‌های علمی را وقتی در زمینه‌های غیرعلمی انجام می‌شود، به شدت گیج کننده می‌کند.
به عنوان مثال، اصطلاحاتی مانند «انرژی» و «نیرو» معانی علمی خاصی در فیزیک، دارند که وقتی آنها را با کاربردهای معمولشان اشتباه می گیریم، به راحتی منجر به سردرگمی می شوند. فروشندگان موبایل از این ابهام برای اهداف و منافع قابل توجه، سوء استفاده کرده و به دروغ- با بهره برداری از وقاری که علم دارد- برای فروش محصولاتی استفاده می‌کنند که با اصول ثابت علم در تضاد هستند.
حتی به طور کلی تر، اصطلاحات مرتبط با روش و محصولات خود علم، مانند «نظریه» و «قانون»، در حوزه ی علم، متناقض یا کاملاً متفاوت از حوزه ی زبان گفتاری هستند.
این موضوع همیشه منبع و عاملی برای سردرگمی در بحث های علمی بوده است، چه این سردرگمی از روی غرض باشد و چه صادقانه، به ویژه با توجه به نظریه ی تکامل - که مخالفان آن دهه ها به طور گمراه کننده و مبهم، آن را فقط نظریه نامیده اند.
هدف این مقاله، تبیین برخی از معانی مفاهیم محوری کلی در علم، اصطلاحات مورد استفاده برای توصیف آنها و تمایز بین تعاریف مختلف از یک واژه در استفاده ی رایج است.


کاربرد علمی خاص این اصطلاحات، همانطور که در علم تعریف شده است، در موضوع تکامل، با جزئیات مورد بحث قرار خواهد گرفت.
تعریف اصطلاحات فرضیه، نظریه، واقعیت، قانون: اصطلاحاتی که معمولاً با حدس و گمان شروع می‌شوند و فهرستی از اصطلاحات هستند که نشان‌دهنده ی آن چیزی است که مردم به عنوان یک سلسله مراتب، از بیشترین تا حداقل قطعیت، منعکس می‌کنند.
این طبقه‌بندی ممکن است مناسب یا در کاربرد رایج باشد، اما - در واقع - گاهی زمانی که کلمات در یک زمینه ی علمی استفاده می‌شوند، غیرمنطقی به نظر می‌رسد.
حال اجازه دهید ابهام و جعلی بودن این اصطلاحات را برطرف کنیم تا معنای صحیح آنها در عرصه ی علم، روشن شود.
حقیقت: حقیقت ممکن است تنها اصطلاح در فهرست فوق باشد که تعاریف آن در هر دو زمینه فنی و بلاغی رایج، یکسان است. تفاوت اصلی در میزان یقین بیان شده است که در حوزه ی علم، کاهش و افزایش می یابد. در اینجا تعریف آکادمی ملی علوم ایالات متحده یا به اختصار NAS ارائه می‌شود که یکی از معتبرترین موسسات در جامعه ی علمی در سراسر جهان است. این نهاد، می گوید که یک حقیقت علمی، مشاهده ای است که به طور مکرر، تایید شده و برای همه ی اهداف علمی درست است. یا همانطور که استفان جی گولد به سبک منحصر به فرد خود بیان می کند: در علم، حقیقت فقط می تواند به معنای آن درجه ای از اطمینان باشد که نپذیرفتن آن، احمقانه به نظر برسد.
آنچه ادعای حقیقت را در علم بسیار قدرتمند می کند، پافشاری در تأیید مشاهدات از طریق داده ها است، خواه این مشاهدات مبتنی بر مشاهده ی مستقیم باشند یا نتایج قابل اعتماد. اما، همانطور که آکادمی علوم آمریکا اشاره می‌کند، «حقیقت در علم، هرگز نهایی نیست، و آنچه امروز حقیقت محسوب می‌شود ممکن است فردا [نزدیک یا دور] اصلاح یا کنار گذاشته شود».
جزئیات در مقیاس کوچک مرتباً با به دست آوردن مشاهدات دقیق تر مورد بازنگری قرار می گیرند ولی حقایق سخت با اهمیت اساسی به ندرت کنار گذاشته می شوند.
اما اصولاً هیچ حقیقت علمی، هر چقدر هم مهم باشد، عاری از تجدید نظر یا امتناع نیست. در نتیجه، دانشمندان باید تعادلی بین اطمینان حاصل از تقویت نتیجه‌گیری‌هایی که در مورد جهان با داده‌های تکراری می‌گیریم، و درک این موضوع که قطعیت مطلق چیزی است که روش علمی قصد ندارد یا قادر به برقراری ارتباط با آن نیست، ایجاد کنند.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
نظریه یا تئوری: تعریف نظریه، در مقابل حقیقت در زمینه ی علمی، کاملاً متفاوت از تعریف گفتاری است. در مکالمات روزمره، این تئوری دلالت بر فقدان داده های پشتیبان دارد. در واقع، وقتی گوینده، عبارتی را بیان می کند که با گفتن این جمله آغاز می شود: نظریه من این است...، شبیه به این است که بگوید: من به ... اعتقاد دارم، یا من حدس می زنم که ...، یا من چنین اعتقادی دارم، اما تلاشی برای اثبات آن نکرده ام.
در مورد نظریه در علم، طبق گفته ی آکادمی علوم آمریکا، این یک توضیح کاملاً پشتیبانی شده از برخی جنبه‌های جهان طبیعی است که می‌تواند حقایق، قوانین، استنتاج‌ها و فرضیه‌های آزمایش‌شده را در بر گیرد. ” علم نه تنها حقایق را تولید می کند، بلکه به دنبال توضیح آن ها نیز می باشد و به تبیین های درهم تنیده ی این حقایق، «نظریه» می گویند. نظریه ها نه تنها به توصیف طبیعت، بلکه به درک آن نیز منجر می شود.
فرضیه: اعتبار نظریه های علمی تنها با توانایی آنها در جذب و تفسیر واقعیات شناخته شده محدود نمی شود، نظریه ها به طور مستمر مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرند و در اینجا، فرضیه نقش مهمی ایفا می کند. به گفته ی آکادمی علوم آمریکا، یک فرضیه ی علمی این است: یک بیانیه ی موقت در مورد جهان طبیعی که ما را به یک نتیجه آزمایشی، هدایت می کند. در مورد این آزمایش، یا یک آزمایش مستقیم است، یا تولید پیش‌بینی‌هایی در مورد حقایقی که هنوز مشاهده نشده‌اند، که می‌توان آن را با مشاهدات بیشتر، شناخت و ارزیابی کرد.
این فرآیند اخیر نقش مهمی در تأیید نظریه‌های علمی مانند نجوم و زمین‌شناسی دارد، در اینجا مداخله ی مستقیم تجربی دشوار است. همانطور که آکادمی خاطرنشان می کند: «اگر استنباط ها تأیید شوند، فرضیه به طور موقت تأیید می شود. و اگر استنباط ها نادرست باشد، فرضیه ی اصلی را نادرست ثابت کرده‌ایم و باید آن را رها کنیم یا اصلاح کنیم.»
قانون (قانون): در نهایت، اصطلاح «قانون» در علم تعریفی مخالف آن چیزی دارد که در زندگی روزمره است. قوانین در تجربه ی معمولی تجویزی هستند - یعنی آنها دیکته می کنند که یک فرد چه کاری را باید انجام دهد و چه کاری را نباید انجام دهد. به عنوان مثال، قانون حداکثر سرعت مجاز در جاده ها حداکثر سرعت را بر راننده دیکته می کند. اما در علم، قوانین توصیفی هستند.
به گفته ی آکادمی علوم آمریکا، تعمیم نحوه ی رفتار برخی از جنبه های جهان طبیعی در شرایط خاصاست.
در زبان عامیانه قانون به رفتار و حدود و آنچه مجاز است حکم می کند.
در علم، قانون، توصیف و پیش‌بینی می‌کند که وقتی مجموعه ی شرایط ممکن، تعیین شود چه اتفاقی خواهد افتاد. اگر فردی با سرعت بیش از حد رانندگی می کند، مکانیسم های خاصی را برای اصلاح این انحراف از محدودیت های اعمال شده، توسط یک منبع خارجی اجرا می کنیم ولی طبیعتا مجازاتی در حالت زیر پا گذاشتن قوانین فیزیک یا زورآزمایی با قانون جاذبه، وجود ندارد، زیرا این عبارت ها از وجهه ی نظر علمی، خالی است.
به طور دقیق‌تر می‌گوییم:
اگر مشاهدات، پیش‌بینی‌های قانون علمی را تأیید نکرد، یا مشاهدات ما توهمی است یا سوء تعبیر شده است، یا رویداد مشاهده شده، خارج از شرایط اعمال قوانین، رخ داده است، یا(نادر) این که خود قانون به شکل غیر دقیق تدوین شده است.
یک مثال خوب، قانون دوم ترمودینامیک است که اغلب به اشتباه درک می شود، زیرا بیان می کند که آنتروپی کل یک سیستم بسته ی(جدا) در صورت عدم تعادل، به مرور زمان افزایش می یابد و به حداکثر مقدار می رسد. حالت تعادل . . در این مورد، شرایط به وضوح تعریف می شود: اگر منبع انرژی خارجی (یک سیستم بسته) وجود نداشت، تا زمانی که سیستم به تعادل برسد، تلاطم و بی نظمی افزایش می یابد.
خوانندگان این مقاله مطمئناً این ادعای آخر را تأیید خواهند کرد، زیرا آنها در اصل یک زیگوت یا تخم ساده هستند که به یک ارگانیسم پیچیده متشکل از تریلیون ها سلول تخصصی، تبدیل شده است.
اگر قانون دوم ترمودینامیک حاکی از غیرممکن بودن همه افزایش‌های طبیعی در سیستم باشد، این یک قانون نادرست خواهد بود.
نکته پایانی که در اینجا می خواهیم به آن اشاره کنیم این است که استفاده از قانون دوم ترمودینامیک به عنوان استدلالی علیه تکامل، درک نادرستی از مفاهیم این قانون و به طور کلی معنای اصطلاح قانون در علم را آشکار می کند.
نظریه ها حقایق را توضیح می دهند و با ایجاد فرضیه ها، آزمایش می شوند. انباشت اطلاعات مهم نیست، زیرا فرضیه ها به نظریه تبدیل نمی شوند و نظریه ها به قانون تبدیل نمی شوند. این اصطلاحات سه جنبه مختلف علم را توصیف می کنند.
مطالعه موردی جذاب:
استفاده ی علمی از کلماتی که در شرایط عادی به روش‌های مختلف استفاده می‌شوند، مطمئناً غیرمعمول به نظر می‌رسد.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
در نظر گرفتن یک مطالعه ی موردی که اکثر خوانندگان با آن آشنا هستند مفید است: جاذبه. اینها برخی از حقایق- مشاهدات (مشاهدات) که تکرار شده و دقیق در نظر گرفته شده است - در مورد گرانش است:
(1) اگرچه زمین به سرعت در حال چرخش است، اجسام مادی روی سطح آن(مثلاً خوانندگان این مقاله) به فضا پرتاب نمی شوند.
(2) اگر کسي چيزي را رها کند يا به هوا بياندازد، به زمين مي افتد.
(3) گرانش، اجسامی را که با سرعت مشابه سقوط می کنند، بدون توجه به جرم (و مقاومت هوا) شتاب می بخشد.
اولین نکته را می توان در هر لحظه در اطراف سیاره ی ما مشاهده و تأیید کرد. دومی را می توان در هر زمان آزمایش کرد (شما می توانید خودتان آن را با پرتاب یک شی نشکن انتخابی به هوا امتحان کنید). سومین مورد آنقدر بدیهی نیست به طوری که نیاز به نبوغ گالیله داشته است تا آن را به عنوان یک اصل علمی ثابت کند و محققان بعدی برای تأیید این اصل به ابزارهای پیچیده تری مجهز شدند.
با استفاده از اجسام هم شکل، می توان نشان داد که سرعت شتاب اجسام بدون توجه به جرم، برابر است (برای رد هر گونه تفاوت در اصطکاک با هوا - مثلاً توپ بیسبال و بسکتبال را امتحان کنید. گالیله از توپ هایی استفاده کرد که در یک شیب می غلتیدند) ، و این را می توان با استفاده از یک محفظه ی خلاء مشاهده کرد. با این حال، برجسته ترین تظاهرات، زمانی رخ داد که دیو اسکات، فضانورد ماموریت آپولو 15 به ماه، یک چکش و یک پر، پرتاب کرد و نتیجه را تماشا کرد. وی در این باره اظهار نظر کرد: در مورد آن میتوان گفت حق با گالیله بود.
گرانش را نمی توان به طور مستقیم مشاهده کرد، بنابراین با نظارت بر اثرات آن، می توان خواص آن را استنباط کرد. معلوم می شود که اگر شرایط خاصی را مشخص کنیم، می توان این اثرات را با دقت بالایی پیش بینی کرد. به عبارت دیگر: قوانینی وجود دارد که رفتار اجسام تحت تأثیر گرانش را توصیف می کند. اولاً، نیروی اعمال شده توسط گرانش را می توان به عنوان حاصل ضرب جرم یک جسم و شتاب آن توصیف کرد: این به عنوان قانون دوم حرکت نیوتن شناخته می شود. علاوه بر این، قانون گرانش جهانی نیوتن، بیان می کند که نیروی گرانشی که بر دو جسم وارد می شود با حاصلضرب جرم آنها نسبت مستقیم دارد و با مجذور فاصله بین مراکز آنها نسبت معکوس دارد. به عبارت دیگر، اگر فردی جرم دو جسم و فاصله ی بین آنها را تعیین کند، می‌تواند نیروی جاذبه‌ای را که در معرض آن قرار می‌گیرد و در نتیجه رفتاری را که در پی خواهد داشت به دقت محاسبه کند.
البته تخمین، توصیف و حتی پیش‌بینی اثرات گرانش، چگونگی عملکرد این پدیده یا این را که چرا ویژگی‌ها دارد، توضیح نمی‌دهد.
قوانین و حقایق برای درک عمیق گرانش کافی نیست، و برای دستیابی به این امر به توضیحی جامع، قابل اثبات و قابل آزمون نیاز داریم که با تمام حقایق شناخته شده در مورد گرانش سازگار باشد- به عبارت دیگر، ما به یک نظریه نیاز داریم.
تئوری های متعددی در مورد گرانش ارائه شده است که بسیاری از آنها در آزمون، شکست می خورند یا با حقایق ثابت، ناسازگار هستند و رد می شوند. نظریه حاکم در حال حاضر نظریه ی نسبیت عام اینشتین است که گرانش را به عنوان پیامد انحنای فضا-زمان یا بافت کیهانی به دلیل جرم، توضیح می دهد.
موفقیت نظریه انیشتین تا امروز ادامه یافته است، زیرا توانسته مشاهداتی را توضیح دهد که سایر نظریه ها در توضیح آن ناکام مانده اند (مانند نظریه نیوتن). نمونه ای از این مشاهدات گردش سیاره ی عطارد و خم شدن نور به دلیل جرم است.
آزمون نسبیت، مانند هر نظریه دیگری در علم، تا به امروز ادامه دارد.
شایان ذکر است که کرامر و دیگران در سال 2006 استفاده از یک سیستم تپ اختر دوگانه را به عنوان کاندیدای مناسبی برای آزمایش نسبیت عام انیشتین و نظریه های جایگزین گرانش پیشنهاد کردند. حقیقت این است که سیستم موقعیت یاب جهانی یا به اختصار جی‌پی‌اس، بدون اصلاحاتی که نظریه ی نسبیت بر روی آن انجام می‌دهد، کار نمی‌کند و بنابراین تأییدی غیرمستقیم بر درستی آن است.
نظریه انیشتین ناقص است و ما هنوز نتوانسته ایم آن را با مشاهدات کیهانی- که زیر مقیاس های اتمی است جایی که رویدادهای کوانتومی در آن رخ می دهند- تطبیق دهیم. همچنین توضیح نمی دهد چرا گرانش در رابطه با سایر نیروهای شناخته شده (الکترومغناطیس و نیروهای هسته ای ضعیف و قوی) ضعیف است. در واقع، اعمال کوچک نیروی الکترومغناطیسی برای خنثی کردن یا خنثی کردن نیروی گرانشی اعمال شده توسط کل جهان کافی است، مانند زمانی که یک آهنربای کوچک، یک گیره کاغذ را بلند می کند.
بنابراین، تفسیر خواص گرانشی یک حوزه حیاتی برای تحقیق در زمینه ی فیزیک نظری است.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
واقعیت تکامل: چارلز داروین این ایده را ابداع نکرد که گونه ها در طول زمان تغییر می کنند و موجودات از طریق یک اجداد مشترک با هم مرتبط هستند. ایده‌های تغییر تکاملی، مانند ایده‌های گرانش، ریشه در متفکران یونان باستان دارد. دو نسل قبل از چارلز داروین، ژان باپتیست دو لامارک، و پدربزرگ چارلز داروین آراسموس داروین، صراحتاً صحبت می‌کردند که گونه‌ها می‌توانند تغییر کنند، بحث‌های زیادی در این زمینه وجود داشت.
سهم اصلی داروین ارائه این ایده نبود، بلکه گردآوری مجموعه‌ای از داده‌ها برای حمایت از ایده‌ای بود که او آن را «انشعاب با اصلاح» نامید.
منشاء گونه ها در (1859) منتشر شد و داروین به شواهد مستقل از شاخه های مختلف اشاره کرد: توزیع زیست جغرافیایی گونه ها، آناتومی مقایسه ای، وجود اندام های باقی مانده در موجودات زنده، و رتروسنتتیک(سیر قهقرایی اندامها)، و روند انقراض، این موارد به این نتیجه می‌رساند که گونه‌ها در طول زمان تغییر کرده‌اند و به نسب از اجداد مشترک مربوط می‌شوند. به دلیل قوت استدلال داروین، و تعداد زیادی از اظهارات او، طولی نکشید که جامعه ی علمی معاصر، واقعیت تبار تکاملی تاریخی را تصدیق و از آن قدردانی کرد.
آلفرد ویلیام بنت (AW Bennett) (1870) وضعیت را برای ما به شرح زیر خلاصه می‌کند: «فرضیه ی شگفت‌انگیز انشعاب با اصلاح، در چند سال گذشته، به طور کامل در ذهن علمی، چه در بریتانیا و چه در آلمان، جا افتاده است و همه ی مردان فرهیخته علم از جوانان را می توان به عنوان افرادی متعلق به مکتب فکری [داروین] طبقه بندی کرد. این امکان وجود دارد که از زمان نیوتن، هیچ کس به اندازه داروین بر روند رشد اندیشه ی علمی تاثیر نداشته باشد.
در طول 150 سال گذشته، تعداد بی‌پایانی از مشاهدات به فهرست اولیه شواهد داروین اضافه شده است، چه از دیرینه‌شناسی، آناتومی مقایسه‌ای، زیست‌شناسی تکوینی، یا زیست‌شناسی مولکولی یا ژنومیک مقایسه‌ای، و از طریق مشاهده ی مستقیم تغییرات تکاملی بین گروه‌ها در طبیعت یا در آزمایشگاه.
هزاران مقاله بررسی شده، هر ساله در مجلات علمی منتشر می شود که تأیید بیشتری را برای ما فراهم می کند (البته همانطور که داگلاس ژول خاطرنشان می کند: هیچ زیست شناس امروزی به انتشار مقاله ای در مورد شواهد جدید برای تکامل فکر نمی کند، زیرا این موضوع هیچ نگرانی ای در مورد آن نیست. در مقابل، هیچ مدرک یا شاهد قابل اعتمادی که مفهوم کلی نسب یا نسب مشترک را رد و منافات داشته باشد، ارائه نشده است.
تکامل، یک نظریه است:
اثبات حقیقت تکامل تنها نیمی از هدف داروین بود. او همچنین به دنبال توضیح این واقعیت با نشان دادن مکانیسم بعدی بود: نظریه ی تکامل توسط انتخاب طبیعی.
همانطور که او در (1871) بیان کرد: «من دو هدف متمایز را در نظر دارم: اول، اثبات اینکه گونه ها به طور مستقل، ایجاد نمی شوند. و دوم، برای اثبات اینکه انتخاب طبیعی پیشگام فرآیند تغییر بوده است.»


انتخاب طبیعی نه اولین و نه آخرین نظریه ای بود که برای توضیح واقعیت تکامل ارائه شد. به ویژه، نظریه لامارک بر دو ایده ی اصلی استوار بود [که در مقاله قبلی در مورد مکانیسم انتخاب طبیعی توضیح دادیم]: (1) استفاده و اهمال و (2) وراثت ویژگی های اکتسابی.
این دو ایده با هم نشان می‌دهند که «ویژگی‌هایی- که یک ارگانیسم از طریق استفاده از اندام‌های خاصی در زندگی به دست می‌آورد- آن‌ها را به فرزندانش منتقل می‌کند (مثلاً فرزندان افرادی که فعال‌تر ورزش می‌کنند یا حرکت می‌کنند، برعکس، با سیستم عضلانی بزرگ‌تری متولد می‌شود)، آنچه که نادیده گرفته می‌شود، تحلیل می‌رود و ناپدید می‌شود و به فرزندان بعدی منتقل نمی‌شود.»
این ایده که تغییرات تکاملی نتیجه یک «نیاز» است، و همچنین تلاش درونی ارگانیسم برای کمال و شکل بزرگتر ، یک سوء تفاهم رایج است که اغلب به لامارک نسبت داده می شود. مکانیسم پیشنهادی لامارک با درک معاصر از ژنتیک، سازگار نیست و بنابراین کنار گذاشته شده است.
با این حال، ایده ی لامارک و ایده ی تلاش جانور برای کمال، شهودی تر از انتخاب طبیعی داروینی به نظر می رسد و توضیح می دهد چرا این ایده ها در وهله ی اول مطرح شدند، و چرا اکثر دانش آموزان هنوز فکر می کنند که تکامل با این اصطلاحات غیردقیق، اتفاق می افتد.
این در آموزش فیزیک نیز اتفاق افتاده است، جایی که ایده‌های انیشتین و نیوتن مورد مطالعه قرار می‌گیرند، و در رقابت با پیش فرض‌های صریح‌تر و بدیهی تر قبلی ارسطو است.

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
اگرچه داروین به تدریج در مدتی کوتاه، موفق به اثبات واقعیت تکامل شد، اما آنقدر عمر نکرد که شاهد تبدیل شدن انتخاب طبیعی به مکانیسم اصلی در نظریه ی تکامل باشد. در واقع، در طلوع قرن بیستم، انتخاب طبیعی به مکانیسم اولیه و ترجیحی برای توضیح تغییرات تکاملی تبدیل شده است. با این حال، تئوری های دیگری مانند تغییرات آنی و نه تدریجی، جهش گرایی (1) و اوتوژنز (2) که به آن گرایش و تغییراتی که نوعی رخوت تکاملی اجتناب ناپذیر را ایجاد می کنند، اشاره دارد، به حوزه ی نور بازگشتند. (بازنگری در مفهوم استفاده و اهمال لامارک (نئولامارکیسم).
انتخاب طبیعی تنها پس از ظهور «سنتز مدرن» در دهه ی سی و چهل قرن بیستم به میدان آمد، زیرا سازگاری خود را با قوانین وراثت مندل نشان داد. داروین خود با ژنتیک آشنا نبود، و این به نسخه ی تجدید نظر شده تکامل واقعی، حق می دهد به اندازه ی کافی از نسخه ی اول متمایز باشد و به «نظریه ی نئوداروینیسم» تبدیل شود.
نظریه تکاملی مدرن مجموعه ای از توضیحات چند جانبه را برای الگوهایی که در گروه های زندگی مدرن و باستانی مشاهده می شود، نشان می دهد، همانطور که توسط سابقه ی فسیلی آشکار شده است. انتخاب طبیعی توسط بسیاری از دانشمندان به عنوان یکی از اجزای اصلی نظریه ی تکامل و تنها مکانیسم عملی که قادر به توضیح ویژگی های سازگاری موجودات است، در نظر گرفته می شود. در سطح مولکولی، مکانیسم‌های غیرتطبیقی از اهمیت بالایی برخوردار هستند و تمرکز فزاینده‌ای بر روی تغییرات ناشی از فرآیندهایی مانند رانش ژنتیکی، که به طور تصادفی رخ می دهد و با انتخاب طبیعی متفاوت است، وجود دارد.
به دلیل این پیچیدگی ظاهری، زیست‌شناسان به ندرت به «نظریه ی تکاملی» اشاره می‌کنند، در عوض به «تکامل» (یعنی انشعاب با اصلاح) یا «نظریه تکاملی» (یعنی مجموعه‌ای از تبیین‌های پیچیده که به طور فزاینده‌ای از حقیقت تکامل حمایت میکند) اشاره می‌کنند.
تکامل به عنوان نظریه: در زمینه ی علمی مناسب، به این معنی است که یک حقیقت تکاملی وجود دارد که باید توضیح داده شود و یک چارچوب مکانیکی به اندازه کافی پشتیبانی شده هم هست که آن را توجیه می کند.
و این ادعا اینکه تکامل فقط یک نظریه است، ناآگاهی کامل ما را از زیست شناسی مدرن و نداشتن حتی کوچکترین اصول اولیه از ماهیت علم را نشان می دهد.
تکامل به عنوان مسیر: برخی از رشته های علمی - مانند زمین شناسی، باستان شناسی، نجوم، و زیست شناسی تکاملی - نه تنها با مکانیسم ها و فرآیندهای کلی تکامل، بلکه با جزئیات منحصر به فرد تاریخی سروکار دارند. علاوه بر تجسم تکامل به عنوان یک واقعیت و یک نظریه، می توان آن را با تجسم سومی که به عنوان مسیر متمایز می شود، نشان داد. تکامل به عنوان یک فرآیند با جزئیات واقعی تاریخ زندگی، مانند درجه خویشاوندی بین گونه های مدرن، زمان جدایی دودمان، ویژگی های اجداد منقرض شده، و رویدادهای مهم چهار میلیون سال حماسه، سر و کار دارد.
به عنوان مثال، متخصصان از جمله دیرینه شناسان و سیستماتیست های مولکولی یعنی کسانی که در مطالعه ی ژنتیکی مولکولی تکامل روابط بین افراد و گونه ها تخصص دارند، ممکن است این ایده را تأیید کنند که پرندگان از نوادگان دایناسورها هستند (و اگر چنین است، کدام یک از آنها و کی توانایی پرواز را تکامل داد، و این کارها چه تغییراتی را شامل می شود، الگوهای تنوعی که از زمان ایجاد توانایی پرواز به پرندگان عرضه شده است، چه می‌باشد؟
هر یک از سوالات ذکر شده را می توان از هر شاخه از درخت زندگی پرسید.
همانطور که موران (1993) اشاره می کند، برخی از جزئیات تاریخ زندگی برای در نظر گرفتن حقایق، کافی نیست، اما این تغییر خواهد کرد، زیرا ما داده های بیشتری برای پشتیبانی از مسائل خاص به دست می آوریم. به عنوان مثال، اکنون توافق شده است که دایناسورها مهره داران زمینی غالب برای یک دوره 160 میلیون ساله بودند و 65 میلیون سال پیش به طور نسبتاً ناگهانی ناپدید شدند.
با این حال، هنوز مشخص نیست که این رویداد انقراض دسته جمعی چه تأثیری بر تکامل بعدی پستاندارانی که اکنون بسیاری از مکان‌های زیستگاه دایناسورها را اشغال کرده‌اند، داشته است.
همانطور که ما متوجه می شویم تکامل به عنوان یک نظریه و یک واقعیت در معرض انواع مختلف سوء تفاهم است، در درک تکامل به عنوان مسیری که توسط افراد غیر متخصص نشان داده شده است، سردرگمی وجود دارد. این تصور غلط که انسان ها از نسل شامپانزه ها یا میمون ها آمده اند در این فهرست سردرگمی ها قرار می گیرد.
شامپانزه‌ها و انسان‌ها به‌عنوان اجداد و دودمان، خویشاوندی ندارند، بلکه به‌عنوان عموزاده‌هایی هستند که حدود 6 میلیون سال پیش، فرزندانشان جد مشترکی داشتند. نوادگان آنها از زمان جدا شدن از آن جد مشترک، دستخوش تغییرات بزرگی شده اند و گونه های زیادی در دو خط تبار، ظاهر شده و منقرض شده اند.
حاشیه

دکتر سید سلمان فاطمی . نورولوژیست, [9/6/2022 8:49 AM]
(1) جهش گرایی: قبل از (1900) به عنوان سالتاسیونیسم شناخته می شد و به مجموعه دیدگاه هایی اشاره دارد که می گویند تکامل نقشی که جهش ها به شدت ایفا می کنند، تشدید می‌نمایند و می تواند منجر به جهش های تکاملی ناگهانی شود و گونه زایی سریع و فوری را شامل میشود. این گونه زایی، یکی از جایگزین های نظریه تکامل داروین است، زیرا نظریه دوم به تغییر تدریجی اشاره می کند و اشاره ای به جهش های تکاملی فوری ندارد.
در جهش گرایی، جهش‌ها بزرگ‌ترین مبتکر در فرآیند تکاملی در مقایسه با جهش‌زایی است و به انتخاب طبیعی به عنوان مبتکر نگاه نمیکند.
(2) Orthogenesis:
همچنین به عنوان تکامل ارتوژنتیک یا تکامل پیشرونده و غیره شناخته می شود، یکی از جایگزین های تکامل داروینی نیز می باشد. این یک فرضیه ی بحث‌برانگیز است که ادعا می‌کند موجودات دارای تمایل ذاتی به تکامل بر اساس یک «غایت‌شناسی» خاص و هدف‌گرا بر اساس مکانیسم درونی یا «نیروی هدایت‌کننده» هستند. طبق این نظریه، روندهای گسترده ی تکامل با افزایش پیچیدگی بیولوژیکی به سمت یک هدف مطلق در حال حرکت هستند.
در طول تاریخ، طرفداران این نظریه رل مانند آلفرد والاس، هربرت اسپنسر، هنری برگسون و دیگران را پیدا می کنید.


منابع
Alters BJ, Nelson CE.
آموزش تکامل در آموزش عالی.
2002؛ 56:1891-901.
بنت AW. نظریه انتخاب طبیعی از دیدگاه ریاضی
.مجله ی نیجر 1870؛ 3:30-33.
Bininda-Emonds ORP، Cardillo M، Jones KE، MacPhee RDE، Beck
RMD، Grenyer R، و همکاران.
ظهور تاخیری پستانداران امروزی، نیچر 2007؛ 446:507-12.
اسقف BA، اندرسون CW. مفاهیم دانش‌آموزی انتخاب طبیعی
و نقش آن در تکامل.
J Res Sci Teach 1990؛ 27:415-27.
بولر پی جی. کسوف داروینیسم. بالتیمور، MD: انتشارات دانشگاه جان هاپکینز
; 1992.
Bowler PJ. تکامل: تاریخ یک ایده. ویرایش 3 برکلی، کالیفرنیا:
انتشارات دانشگاه کالیفرنیا; 2003.
داروین سی.آر. خاستگاه گونه ها [نامه]. Athenaeum 9 مه: 617; 1863.
داروین سی. در مورد منشاء گونه ها از طریق انتخاب طبیعی، یا
حفظ نژادهای مورد علاقه در مبارزه برای زندگی.
لندن: جان موری; 1859.
داروین سی. تبار انسان و انتخاب در رابطه با جنسیت.
لندن: جان موری; 1871.
Demastes SS, Settlage J, Good R. تصورات دانشجویان از
انتخاب طبیعی و نقش آن در تکامل: موارد تکرار و
مقایسه.
J Res Sci Teach 1995؛ 32:535-50.
دوبژانسکی تی. هیچ چیز در زیست شناسی جز در پرتوی
تکامل معنا ندارد.
Am Biol Teach 1973؛ 35:125-9.
https://www.facebook.com/282382012686/posts/10158486434047687/


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
اینترنت بدون فیلتر ماهوامنابع انرژی از نفت و گاز زبان جانسوزتاثیر داروی ضد تشنج سدیم ارتباط از بالا به پایین مچاالش ها در تعیین منبع هوشگفت انگیز بودن کیهانهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان یکپارچهاعتیاد را به دور بیندازورزش هوازی ، بهترین تمریخفاش کور و انسان بینا؟برای تمدن سازی، باید در بگزارش یک مورد جالب لخته ودر هم تنیدگی مرزها و بی متوهم و خیالآزمون تجربی، راهی برای رفلج بل، فلجی ترسناک که آنروبات های ریز در درمان بینقش روزه داری در سالم و جاگر فقط مردم میفهمیدند کنخستین تمدن بشریمنبع هوشیاری کجاست قسمت سفری به آغاز کیهانتاثیر درجه حرارت بر عملکاز نخستین همانند سازها تشبکیه های مصنوعیهوش مصنوعی در خدمت خلق وحجهش های ژنتیکی مفید در سابه امید روزهای بهتریادگیری مهارت های جدید دخودروهای هیدروژنیبرخی بیماری های خاص که بدپیوند مغز و سر و چالشهای مرکز حافظه کجاستدرمان های اسرار آمیز در آتوصیه های غیر دارویی در سآغاز مبهم آفرینشفاجعه ی جهل مقدسروش جدید تولید برقنقطه ی رسیدن به قلهابزار بقا از نخستین همانچرا حجم مغز گونه انسان درمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسم زنبور ، کلیدی برای وارتاریکی من و تو و گرد و غبااز تکنیکی تا مغز از مغز تصد قدح، نفتاده بشکستهوش عاطفی قسمت دومجاذبه و نقش آن در شکلگیریبی هیچ می ایی و بی هیچ میرکل اقیانوس در یک ذرهخدایا جز تو که را دارمبرطرف کردن خشونت را از خاپپوگستمسمومیت دانش آموزان، قمادرمان جدید ALSتکامل و ارتقای نگاه تا عمالکترودهای کاشتنیفرد یا اندیشهرژیم های غذایی و نقش مهم نه به اعدامابزار بقا از نخستین هماننشانه های بیداری روحیمنبع هوشیاری در کجاست؟ قسی و سه پل اصفهانترقی واقعی یا شعار ترقیاز تکینگی تا مغز از مغز تطولانی ترین شبهیچ کاری نکردن به معنی چیحقیقت اشیابیماری ای شبیه آلزایمر و کنترل همجوشی هسته ای با هدنیای شگفت انگیز کوانتومتفکر قبل از کارپرتوهای صادر شده از سیاهمطالعه ای بیان میکند اهددرماندگی به دلیل عادت کرتأثیر نیکوتین سیگار بر مامیدی تازه در درمان سرطاقلب دروازه ی ارتباطراز تغییرنوار مغز در تشخیص بیماری ابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان مناسبمواد کوانتومی جدید، ممکنسیستم تعادلی بدنتسلیم شدن از نورون شروع ماز تکینگی تا مغز از مغز تعلم در حال توسعههز ذره، یک دنیاستحافظه های کاذببیوگرافیکیهان خود را طراحی میکنددوپامین قابل حل در آبتقویت حافظه یا هوش مصنوعآنژیوگرافی از مغزمغز چگونه صداها را فیلتر درک عمیق در حیواناتتاثیر ویتامین دی بر بیمااندام حسی، درک از بخش هایقدرت مردمزمان چیستنوروز مبارکابعاد اضافه ی کیهانهمراه سختی، اسانی هستمیدان بنیادین اطلاعاتساختار فراکتال وجود و ذهتصور ما ازمشکلات و واقعیاز تکامل تا مغز، از مغز تعادت کردن به نعمتویتامین E برای فعالیت صححس و ادراک قسمت 67باور و کیهان شناسیکاربرد روباتهای ريزنانودانش بی نهایتتمدن بشری و مغز اخلاقیآیا هوش مصنوعی می تواند نمغز ابزار بقای برتر مادیدست و پا زدن در سایه؟تاثیر گیاه خواری بر رشد وانسانیت در هم تنیده و متصلا اکراه فی الدینزندگی در سیاهچالهچگونه مغز پیش انسان یا هماحتیاط در تعویض داروهاهوش مصنوعی می تواند بر احماپروتیلینتغییر عمودی سر انسان از پاستفاده از انرژی خلاغرور و علمواقعیت های متفاوتحس و ادراک قسمت هجدهمبحثي درباره هوش و تفاوتهکشف ارتباط جدیدی از ارتبداروهای ضد بیماری ام اس وتو یک معجزه ایذخیره ی شگفت انگیز اطلاعآیا بزرگ شدن مغز فقط در دمغز، فقط گیرندهايا اراده آزاد توهم است یملاحظات بیهوشی قبل از جرزیست، مرز افق رویداد هستنگاه انسان محدود به ادراشلیک فراموشیادب برخورد با دیگرانهوش مصنوعی از عروسک بازی مجرم، گاهی قربانی استجنسیت و تفاوت های بیناییاصل عدم قطعیت از کوانتوم حس و ادراک قسمت بیستمبخش های تنظیمی ژنومواکسن اسپایکوژن ضد کروناگیلگمش باستانی کیستداروی سل سپتتو در میانه ی جهان نیستی رمز جهان خاصیت فراکتالنقش هورمون زنانه استروژننقش ویتامین K در ترمیم اسایندرالمنابع انرژی از نفت و گاز زبان ریشه هایی شناختی استاثیر درجه حرارت بر مغزارتباط بین هوش طبیعی و هونابینایی در نتیجه ی گوشی شگفت زده و حیران باشهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان کنونی و مغز بزرگتریاعداد بینهایت در دنیای مورزش و میگرنخفاش با شیوع همه گیری جدیبرای خودآگاه بودن تو بایگشایش دروازه جدیدی از طردر هم تنیدگی کوانتومیتوهم وجودآزمون ذهنی گربه ی شرودینفلج خوابروبات کیاننقش رژیم غذایی بر رشد و ااگر میدانی مصیبت بزرگتر نخستین تصویر از سیاهچالهمنبع هوشیاری کجاست قسمت سقوط درون جاذبه ای خاص، چتاثیر درجه حرارت بر عملکاز نخستین همانند سازها تشباهت مغز و کیهانهوش مصنوعی درمانگر کامپیجهش های ژنتیکی غیر تصادفبه بالا بر ستارگان نگاه کیادگیری هوش مصنوعی، عمیقخورشید مصنوعیبرخی توجهات در ببمار پارپیوند اندام از حیوانات بمرکز خنده در کجای مغز استدرمان های بیماری آلزایمرتوصیه هایی در مصرف ماهیإِلَهِي هَبْ لِي كَمَالَفاصله ها در مکانیک کوانتروش صحبت کردن در حال تکامنقطه ای بود و دگر هیچ نبوابزار بقا از نخستین همانچرا خشونت و تعصبمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسماگلوتید داروی کاهش دهنتاریکی و نوراز تکینگی تا مغز و از مغز صدای بم با فرکانس پایین، هوش عاطفی قسمت سومجبران از دست رفته هابی ذهن و بی روحکلمات بلند نه صدای بلندخرما منبع بسیار خوب آنتی بزرگ فکر کنپایان، یک آغاز استمسیر دشوار تکامل و ارتقادرمان جدید میگرن با انتی تکامل و ریشه ی مشترک خلقتالگو نداشتیمفرد حساس از نظر عاطفی و برژیم های غذایی و نقش مهم نه بدبخت بلکه نادانابزار بقا از نخستین هماننظام مثبت زندگیمنبع هوشیاری در کجاست؟(قسیلی محکم محیط زیست بر انتروس جریان انرژیاز تکینگی تا مغز از مغز تطی یکصد هزار سال اخیر هرچهیچ کس مانند تو نگاه نمیکحقیقت تنها چیزی است که شابیماری ای شبیه ام اس مولتکنترل جاذبهدنیایی پر از سیاهچاله تفکر ترکیبی در هوش مصنوعپرتوزایی از جسم سیاهمعماری، هندسه ی قابل مشادرها بسته نیستتأثیر نگاه انسان بر رفتاامگا سه عامل مهم سلامتقلب روباتیکراست دستی و چپ دستینوار مغزی روشی مهم در تشخابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان کنونی استموجود بی مغزی که می تواندسیستم دفاعی بدن علیه مغز تست نوار عصب و عضلهاز تکینگی تا مغز از مغز تعلم راهی برای اندیشیدن اهزینه ای که برای اندیشیدحافظه و اطلاعات در کجاست بیان ژن های اسکیزوفرنی دکیهانِ هوشیارِ در حال یادورترین نقطه ی قابل مشاهتقویت سیستم ایمنیآنان که در قله اند هرگز خمغز ناتوان از توجیه پیدادرگیری قلب در بیماری ویرتاثیر ویروس کرونا بر مغز انرژی بی پایان در درون هرقدرت و شناخت حقیقتزمان و مکان، ابعاد کیهان نوروز یا روز پایانیابعاد بالاترهمراهی میاستنی با برخی سمیدازولام در درمان تشنج ساختار شبکه های مغزی ثابتصور از زمان و مکاناز تکامل تا مغز، از مغز تعادت بد را ترک کنویتامین E در چه مواد غذایحس و ادراک قسمت 74باید از انسان ترسیدکاربرد روباتهای ريز، در دانشمندان موفق به بازگردتمدن زیر آبآیا هوش مصنوعی زندگی بشرمغز ابزار برتر بقادست کردن در گوشتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسانیت در برابر دیگرانلاموژین داروی ضد اوتیسم؟زندگی زمینی امروز بیش از چگونه هموساپينس بر زمین احساس گذر سریعتر زمانهوش مصنوعی و کشف زبان هایماجرای جهل مقدستغییرات منطقه بویایی مغزاستفاده از سلول های بنیاغربال در زندگیواقعیت و مجازحس و ادراک قسمت هشتمبحثی جالب درباره محدودیتکشف جمجمه ای درکوه ایرهوداروی فامپیریدین یا نورلتو یک جهان در مغز خودت هسذره ی معین یا ابری از الکآیا تکامل و تغییرات ژنتیمغزتان را در جوانی سیم کشايا اراده آزاد توهم است یممانتین یا آلزیکسا یا ابزاویه نگاه ها یکسان نیستنگاه از بیرون مجموعهشلیک فراموشیادراک ما درک ارتعاشی است هوش مصنوعی از عروسک بازی محل درک احساسات روحانیجنسیت و تفاوت های بیناییاصل، روان و نفس استحس و ادراک قسمت دهمبخش بزرگی حس و ادراک ما اواکسن دیگر کرونا ساخته شگیاه بی عقل به سوی نور میداروی ضد چاقیتوقف؛ شکستآپومورفین در پارکینسونرنگ کردن، حقیقت نیسترنگین کماننقش ژنتیک در درمان اختلاایا کوچک شدن مغزانسان المنابع انرژی از نفت و گاز زبان شناسی مدرن در سطح سلتاثیر درجه حرارت بر عملکارتباط شگفت مغز انسان و فناتوانی از درمان برخی ویشگفتی های نقشه ی ژنتیکیهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان کاملی در اطراف ما پربقا با سازگارترین فرد اسورزش بهترین درمان بیش فعخلا، حقیقی نیستبرای رشد، باید از مسیر خطپل جویی اصفهاندر هم تنیدگی کوانتومی و پتوهم وجودآزمون ذهنی گربه شرودینگرفلج خواب چیستروح و آب حیاتنقش رژیم غذایی در رشد و ااگر نیروی مغناطیس نباشد نخستین روبات های زنده ی جمنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول های مغزی عامل پارکیتاثیر درجه حرارت بر عملکاز نخستین همانند سازها تشباهت مغز با کیهان مادیهوش مصنوعی درخدمت خلق وحجهش های بیماری زا، معمولبه بالاتر از ماده بیندیشیادگرفتن، آغاز حرکت است خوش قلبی و مهربانیبرخی توصیه ها برای واکسیپیوند اندام حیوانات به امرگ چیستدرمان های بیماری اس ام ایتوضیحی ساده در مورد هوش مافت فشار خون ناگهانی در وفاصله ی همیشگی تصویر سازروشهای نو در درمان دیسک بنقطه بی بازگشتابزار بقا از نخستین همانچرا در مغز انسان، فرورفتمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسندرم کووید طولانیتاریکی خواهد ترسیداز تکینگی تا مغز از مغز تصرع و درمان های آنهوش عاطفی قسمت ششمجدا کردن ناخالصی هابی سوادی در قرن 21کلوزاپین داروی ضد جنونخسته نباشی بابابزرگ شدن مغز محدود به دورپاکسازی مغزمسئول صیانت از عقیده کیسدرمان جدید کنترل مولتیپلتکامل ابزار هوش ، راه پر الگو و عادت را بشکن و در افردا را نمیدانیمرژیم ضد التهابینه جنگ و نه خونریزیابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیمنبع خواب و رویاسینوریپا داروی ترکیبی ضدتری فلوپرازیناز تکینگی تا مغز از مغز تطبیعت موجی جهانهیچ کس حقیقت را درون مغز حقیقت خواب و رویابیماری اسپینال ماسکولار کندر در بیماریهای التهابدنیا، هیچ استتفکر خلا ق در برابر توهم پرسش و چستجو همیشه باقی امعنی روزهدرهای اسرارآمیز و پوشیدهتأثیر شیرینی های حاوی لواما شما از دید خفاش کور هقلب را نشکنرجزخوانی هایی که امروز بنوار مغز، مفید و بی خطرابزار بقای موجود زنده از همه چیز، ثبت می شودموجودات مقهور ژنها هستندسکوت و نیستیتست آر ان اس دز میاستنی گاز تکینگی تا مغز- از مغز علم ساختن برج های چرخانهزینه سنگین انسان در ازاحافظه و اطلاعات در کجاست بیان حقیقتکیست هیداتید مغزديدن با چشم بسته در خواب تلقین اطلاعات و حافظهآنزیم تولید انرژی در سلومغز و قلب در جنین موش مصندرگیری مغز در بیماری کویتاثیر ژنها بر اختلالات خانرژی تاریکقدرت کنترل خودزمان و گذر آن سریع استنورالژیاتفاق و تصادفهمراهی نوعی سردرد میگرنیمکان زمان یا حافظه زمانسادیسم یا لذت از آزار دادتصادف یا قوانین ناشناختهاز تکامل تا مغز، از مغز تعادت دادن مغز بر تفکرویتامین کاحس و ادراک قسمت 75بابا زود بیاکاش شرف اجباری بود یا حتیدانشمندان نورون مصنوعی ستمدنی قدیمی در شمال خلیج آیا هوش ارثی دریافتی از پمغز از بسیاری حقایق می گردست آسمانتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان، گونه ای پر از تضادلایو دوم دکتر سید سلمان فزندگی زودگذرچگونه هوشیاری خود را توسسرگردانیاحساسات کاذبهوش مصنوعی یا حماقت طبیعماجرای عجیب گالیلهتغییرات مغز پس از 40 سالگیاستفاده از سلول های بنیامقالاتواقعیت و انعکاسحس و ادراک قسمت هشتاد و نبحثی در مورد نقش ویتامين کشف جدید تلسکوپ جیمز وبداروی لیراگلوتیدتو کجای جهانیذرات کوانتومی زیر اتمی قآیا جنین انسان، هوشمندی مغزتان را در جوانی سیمکشای نعمت من در زندگیممن کسی در ناکسی دریافتم زاوسکا درمان گوشرنگاه از دور و نگاه از نزدشنا در ابهای گرم جنوب نیاهوش مصنوعی از عروسک بازی محل درک احساسات روحانی دجهل مقدساصلاح خطا با رفتن بر مسیرحس و ادراک قسمت دوازدهمبخش بزرگتر کیهان ناشناختواکسن دیگری ضد کرونا از دگیاه خواری و گوشت خوار کدداروی ضد چاقیتولید مولکول جدید توسط هآپومورفین در پارکینسونآب زندگی است قسمت چهارمرهبر حقیقینقش گرمایش آب و هوا در همایا این جمله درست است کسیمنابع انرژی از نفت و گاز زبان شناسی نوین نیازمند تاثیر درجه حرارت بر عملکارتباط شگفت انگیز مغز انناتوانی در شناسایی چهره شگفتی های زنبور عسلهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهان پیوستهبقا در ازای بیماریورزش در کمر دردخلا، خالی نیستبرای زندگی سالم، یافتن تپل خواجو اصفهاندر هم تنیدگی کوانتومی و دتوهم بی خداییآزادی عقیده، آرمانی که تفلج دوطرفه عصب 6 چشمروح در جهانی دیگر استنقش زنجبیل در جلوگیری از اگر نعمت فراموشی نبود بسنرمش های مفید برای درد زامنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول های بنیادیتاثیر درجه حرارت بر عملکاز نشانه ها و آثار درک شدشباهت های ریشه ای چند بیمهوش مصنوعی ساخته هوش طبیجهش تمدنی عجیب و شگفت انسبه جای محکوم کردن دیگران یادآوری خواب و رویاخوش خیالی و خوش بینیبرخی درمان های Spinal Muscular Atپیوند سر آیا ممکن استمرگ و میر پنهاندرمان های جدید ALSتیوتیکسن داروی ضد جنونافت هوشیاری به دنبال کاهفتون های زیستیروشهای شناسایی قدرت شنوانمیتوان با بیرون انداختنابزار بقا از نخستین همانچرا ذرات بنیادی معمولاً منبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسندرم گیلن باره به دنبال تاریخ همه چیز را ثبت کردهاز تکینگی تا مغز از مغز تضایعه ی شبکه لومبوساکرالهوش عاطفی بیشتر در زنانجدایی خطای حسی استبی شرمیکلید نزدیک و نگاه تو بر فخطا در محاسبات چیزی کاملبزرگ شدن تقریبا ناگهانی پارادوکس ها در علممسئولیت جدیددرمان جدید ام استکامل تکنولوژیالگوی بنیادین و هوشیاریفرزندان زمان خودرژیم غذایی حاوی تخم مرغ وچه زیاد است بر من که در ایابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیمنتظر نمان چیزی نور را بهسیگار عامل افزایش مرگ ومتری فلوپرازیناز تکینگی تا مغز از مغز تطبیعت بر اساس هماهنگیهیچ اندر هیچحقیقت در علم، هرگز نهایی بیماری اضطراب عمومیکندر علیه سرطاندندان ها را مسواک بزنید تتفاوت مغز انسان و میمون هپرسشگری نامحدودمعادله ها فقط بخش خسته کندرون قفس یا بیرون از آنتئوری تکامل امروز در درمامروز دانش ژنتیک هیچ ابهقوی تر باشرحم مصنوعینوار مغز، ترجمه ی فعالیت ابزار بقای موجود زنده از همه ی سردردها بی خطر نیستمورد نادر همپوشانی دو بیسکوت، پر از صداتشنچ پانایوتوپولوس تشنج از تکینگی تا مغز- از مغز علایم کمبود ویتامین E را هزاران سال چشم های بینا وحافظه و اطلاعات در کجاستبیداری و خواب کدام بهتر اکیست کلوئید بطن سومدی متیل فومارات(زادیوا)(تلاش ها برای کشف منابع جدآواز خواندن در قفس، نشانمغز و اخلاقدرگیری مغز در بیماران مبتاثیر کلام در آیات کلام بانرژی تاریک که ما نمی توقدرت انسان در نگاه به ابعزمان و صبرنوسانات کوانتومی منبع مااتوبان اطلاعات و پلِ بینهندسه ی پایه ایمکانیک کوانتومی بی معنی سازگاری با محیط بین اجزاتضادهای علمیاز تکامل تا مغز، از مغز تعارضه جدید ویروس کرونا سویتامین کا و استخوانحس و ادراک قسمت 78باد و موجکتاب گران و پرهزینه شد ولدانشمندان یک فرضیه رادیکتمرکز و مدیتیشنآیا هوش سریعی که بدون احسمغز به تنهایی برای فرهنگ دست بالای دستتاثیر گیاه خواری بر رشد وانعطاف پذیری مکانیسمی عللبخند بزن شاید صبح فردا ززندگی سلول در بدن، جدای اچگونه واکسن کرونا را توزسربازان ما محققا غلبه می اخلاق و علوم اعصابهوش مصنوعی گوگل به کمک تشماده ی تاریکتغییرات آب و هوایی که به استفاده از سلول های بنیاتاثیر ویتامین دی بر بیماواقعیت تقویت شدهحس و ادراک قسمت هشتاد و شبحثی در مورد نقش کلسیم و کشتن عقیده ممکن نیستداروی تشنجی دربارداریتو کز محنت دیگران بی غمیذرات کوانتومی زیر اتمی قآیا جهان ذهن و افکار ما ممغط یک گیرنده استای همه ی وجود منمن پر از تلخیمزبان فرایند تکاملی برای نگاه از درون قفس یا بیرونشناخت و معرفت، و نقش آن دهوش مصنوعی از عروسک بازی محدودیت چقدر موثر استجهان فراکتالاصول انجام برخی نرمش ها دحس و ادراک قسمت سومبخش دیگری در وجود انسان هواکسن سرطانگیرنده باید سازگار با پیداروی ضد تشنج با قابليت تتولید مثل اولین ربات های داروی ضد تشنج با قابليت تتولید یا دریافت علمآب زندگی است قسمت هفتمروی و منیزیم در تقویت استنقش پیش زمینه ها و اراده ایا ابزار هوشمندی یا مغز منابع انرژی از نفت و گاز زبان، نشان دهنده ی سخنگو تاثیر درجه حرارت بر عملکارتباط شگفت انگیز مغز اننادیدنی ها واقعی هستندشانس یا نتیجه ی تلاشهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهان پیوستهبقای حقیقی در دور ماندن اوزن حقیقی معرفت و شناختخلاصه ای از مطالب همایش مبرخی ملاحظات در تشنج های پلاسمای غالبدر هر سوراخی سر نکنتوهم تنهاییآزار دیگری، آزار خود استفن آوری های جدید علیه شناروح رهایینقش زبان در سلطه و قدرت ااگر نعمت فراموشی نبود بسنرمش های مفید در سرگیجهمنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول های بنیادی منابع و اتاثیر رو ح و روان بر جسماز نظر علم اعصاب یا نرووسشباهت کیهان و مغزهوش مصنوعی، اتفاقات و تحجهشهای مفید و ذکاوتی که دبه خوبی های دیگران فکرکنیاری خدا نزدیک استخوشبختی چیستبرخی روش های تربیتی کودکپیوند سر، یکی از راه حلهامرگ و میر بسیار بالای ناشدرمان های جدید میگرنتیک و اختلال حرکتیافتخار انسانفروتنی معرفتیروشی برای بهبود هوش عاطفنمیتوان بر سیاه سیاه نوشابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسندرم پیریفورمیستاریخ، اصیل نیست و ساخته از تکینگی تا مغز از مغز تضایعه ی عروقی مخچههوش عاطفی در زنان بیشتر اجریان انرژی در سیستم های بی عدالتی در توزیع واکسن کلام و زبان، گنجینه ای بسخطا در محاسبات چیزی کاملبزرگترین خطایی که مردم مپاسخ گیاهان در زمان خوردمسئولیت در برابر محیط زیدرمان جدید ای ال اس، توفرتکامل جریان همیشگی خلقتالگوبرداری از طبیعتفرضیه ای جدید توضیح میدهرژیم غذایی سالم و ضد التهنه عدم مطلق بلکه عدم با قابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیمنتظر زمان ایده آل نشوسیاهچاله هاترک امروزاز تکینگی تا مغز از مغز تطعمه ی شبکه های ارتباط اجهیچگاه از فشار و شکست نترحقیقت راستین انسان علم ببیماری بیش فعالیکوچ از محیط نامناسبده روش موفقیتتفاوت ها و تمایزها کلید بآلودگی هوا چالش قرن جدیدمعجزه های هر روزهدرون آشفته ی تو و ظاهر خنتئوری تکامل در پیشگیری و انفجار و توقف تکاملی نشاقیچی ژنتیکیرحم مصنوعینوار عصب و عضلهابزار بقای موجود زنده از همه جا خیر بکارموسیقی نوسکته مغزیتشنج چیستاز تکینگی تا مغز- از مغزتعلایم کمبود ویتامین E را هستي مادي ای که ما کوچکترحافظه ی هوش مصنوعیبیست تمرین ساده برای جلوکپسول ژری لاکتدین اجباریتلاش های جدید در ALSآینه در اینهمغز و اخلاقدرگیری مغزی در سندرم کووتاثیر کپسول نوروهرب بر نانرژی خلا ممکن استقدرت ذهنزمان واقعیت است یا توهمنوشیدن چای برای مغز مفید اتوسوکسیمایدهندسه ی رایج کیهانمکانیزمهای دفاعی در برابستم با شعار قانون بدترین تظاهر خوابیده ی مادهاز خود رها شوعدم توقف تکامل در یک انداویتامین کا در سبزیجاتحس و ادراک قسمت 82باد غرور و سر پر از نخوت وکتاب زیست شناسی باوردانشمندان ژنی از مغز انستمرکز بر هدفآیا هشیاری کوانتومی وجودمغز بیش از آنچه تصور میشودستورالعمل مرکز کنترل بیتاثیر گیاه خواری بر رشد واهرام مصر از شگفتی های جهلحظات خوش با کودکانزندگی، مدیریت انرژیچگونه آن شکری که می خوریمسردرد میگرناخلاق پایه تکامل و فرهنگهوش مصنوعی گوگل به کمک تشماده ی خالیتغییرات تکاملی سر انسان استفاده از سلول های بنیاصفحه اصلیواقعیت خلا و وجود و درک محس و ادراک قسمت پنجمبحثی در مورد حقیقت فضا و گل خاردار، زیباستداروی جدید ALSتو پیچیده ترین تکنولوژی ذرات کوانتومی زیر اتمی قآیا جهش های ژنتیکی، ویرونفرت، اسیب به خود استای آنکه نامش درمان و یادشمن بی من، بهتر یاد میگیرمزبان متغیرادغام میان گونه های مختلنگاه از درون مجموعه با نگشناخت حقیقت یا آرزوهای گهوش مصنوعی از عروسک بازی محدودیت های حافظه و حافظجهان قابل مشاهده بخش کوچاصول توسعه ی یک ذهن کاملحس و ادراک قسمت سی و هشتمبخشیدن دیگران یعنی آرامشواکسن سرطانگالکانزوماب، دارویی جدیگام کوچک ولی تاثیرگذارداروی ضد تشنج توپیراماتتولید پاک و فراوان انرژیآب زندگی است قسمت اولرویا و واقعیتنقش آتش در رسیدن انسان بهایا بیماری ام اس (مولتیپمنابع انرژی از نفت و گاز زبان، وسیله شناسایی محیطتاثیر درجه حرارت بر عملکارتباط غیرکلامی بین انسانادانی در قرن بیست و یکم،شانس یا تلاشهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهان پر از چیزهای اسرار آبلندی در ذهن ما درک بلندیوزوز گوشخلاصه ای از درمان های جدیبرخی مرزهای اخلاق و علوم پمبرولیزوماب در بیماری چدر والنتاین کتاب بدید همتوهم جداییآسيب میکروواسکولاریا آسفناوری هوش مصنوعی نحوه خروزه داری متناوب، مغز را نقش زبان در سلطه و قدرت ااگر با مطالعه فیزیک کواننرمش های موثر در کمردردمنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول های بدن تو پیر نیستنتاثیر روده بر مغزاز نظر علم اعصاب اراده آزشباهت زیاد بین سلول هاي عهوش احساسیجهشهای مفید و ذکاوتی که دبه خودت مغرور نشوژن همه چیز نیستخوشبختی دور از رنج های مبرخی سلولهای عصبی در تلاپیوندهای پیچیده با تغییرمرگ و سوال از قاتلدرمان های جدید در بیماری تیکاگرلور داروی ضد انعقاافراد آغاز حرکت خودشان رفروتنی و غرورروشی جدید در درمان قطع نخنمای موفقیتابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسندرم پیریفورمیستازه های اسکیزوفرنی(جنواز تکینگی تا مغز از مغز تضایعات در عصب زیر زبانیهوش عاطفی در زنان بیشتر اجریان انرژی در سیستم های بیمار 101 ساله، مبتلا به سکلام، در تحولی شگفت آور بخطای ادراک کارمابزرگترین درد از درون است پختگی پس از چهل سالگي به مستند جهان متصلدرمان جدید سرطانتکامل داروینی هنوز در حاالتهاب شریان تمپورالفساد اقتصادی سیتماتیک دررژیم غذایی ضد التهابینهایت معرفت و شناخت درک عابزار بقا از نخستین هماننظریه ی ریسمانمنحنی که ارتباط بین معرفسیاهچاله های فضایی منابعترکیب آمار و ژنتیکاز تکینگی تا مغز از مغز تظهور امواج مغزی در مغز مصهیپرپاراتیروئیدیسمحقیقت غیر فیزیکیبیماری تی تی پیکوچک شدن مغز از نئاندرتادهن، بزرگترین سرمایهتفاوت ها را به رسمیت بشناآلودگی هوا و ویروس کرونامعجزه ی چشمدروغ نگو به خصوص به خودتتئوری جدید، ویران کردن گانقراض را انتخاب نکنیدقیچی ژنتیکی تهدید یا فرصرسم عاشق کُشی و شیوهٔ شهرنوار عصب و عضلهابزار بقای موجود زنده از همیشه چیزی برای تنهایی دموسیقی هنر مایع استسال سیزده ماههتشنج و حرکات شبه تشنجی قااز تکینگی تا مغز، از مغز علائم عصبی آلزایمر، با اهستی ما پس از شروعی چگال حافظه انسان و حافظه ی هوشبیش از نیمی از موارد انتقکامپیوتر سایبورگدین، اجباری نیستتلاش های جدید در درمان فرآیندهمغز و سیر تکامل ان دلیلی درگیری مغزی در سندرم کووتاثیر کپسول نوروهرب بر تانرژِی برای ایجاد اضطرابقدرت عشقزمان پلانکنوعی سکته مغزی ، وحشتناک اتصال مغز و کامپیوترهندسه بنیادینما انسانها چه اندازه نزدستم، بی پاسخ نیستتظاهری از ماده است که بیداز درخواست ها جدا شوعدم درکویتامین بی 12 در درمان دردحس و ادراک قسمت 87بار مغز بر دو استخوانکتاب طبیعت در قالب هندسهدانشمندان پاسخ کوانتومی تمرکز بر امروزآیا واکنش های یاد گرفته ومغز برای فراموشی بیشتر کدغدغه نتیجه ی نادانی استتاثیر گیاه خواری بر رشد واولویت بندی ها کجاستلرزش ناشی از اسیب به عصبزندان ذهنیچگونه انتظارات بر ادراک سردرد میگرن در کودکاناختلاف خانوادگی را حل کنهوش مصنوعی الفاگوماده ای ضد التهابیتغذیه بر ژنها تاثیر دارداستفاده از سلول های بنیاسوالات پزشکیوالزارتان داروی ضد فشار حس و ادراک قسمت پنجاهگل درون گلدانداروی جدید s3 در درمان ام تو آرامش و صلحیرفلکس وتری با توضیح دکتر آیا جهش ژنتیکی و تنظیم اجنقاشی هایی با بوی گذشته یایمپلانت مغزیمننژیتزبان مشترک ژنتیکی موجوداادغام دو حیطه علوم مغز و نگاه حقیقی نگاه به درون اشناخت درون، شناخت بیرون؛هوش مصنوعی از عروسک بازی محدودیت درک انسانجهان موازی و حجاب هااصول سلامت کمرحس و ادراک قسمت سی و ششمبخشش، عقلانی یا غیر عاقلواکسن ضد اعتیادگامی در درمان بیماریهای داروی ضد جنون در درمان تیتولید اندام با چاپ سه بعدآب زندگی است قسمت دومرویا و کابوسنقش انتخاب از طرف محیط، نایا بدون زبان میتوانیم تمنابع انرژی از نفت و گاز زدودن نقص از هوش مصنوعیتاثیر درجه حرارت بر عملکارتروز یا خوردگی و التهانازوکلسینشاهکار قرنهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهان پر از چیزهای جادویی بلوغ چیستوسواس، بیماری استخم شدن فضا-زمانبرخی نکات از گاید لاین پرپنج اکتشاف شگفت آور در مودر یک فراکتال هر نقطه مرکتوهم جدایی و توهم علمآسیب ها ناشی از آلودگی هوفواید روزه داری متناوبروزه داری و التهاب زیانبنقش سجده بر عملکرد مغزاگر تلاش انسان امروز برانرمشهای مهم برای تقویت عمنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول بنیادی و ای ال استاثیر روزه داری بر سلامت از نظر علم اعصاب اراده آزشباهت زیاد بین سلول هاي عهوش احساسیجوانان وطنبه دنبال رستگاری باشژن همه چیز نیستخانه ی تاریکبرخی سيناپسها طی تکامل و پیوندی که فراتر از امکانمرگ انتقال است یا نابود شدرمان های جدید سرطانتیروفیبان موثر در سکته ی افراد بی دلیل دوستدار تو فرگشت و تکامل تصادفی محض روشی جدید در درمان نابیننمایش تک نفرهابزار بقا از نخستین همانچراغ های متفاوت و نور یکسمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسندرم پای بی قرارتازه های بیماری پارکینسواز تکینگی تا مغز از مغز تضرورت زدودن افکارهوشمندی کیهانجریان انرژی در سیستم های بیمار مرکز تنفس سلولیکلرال هیدرات برای خوابانخطای حسبسیاری از مجرمان، خودشانپدیده خاموش روشن در پارکمشکل از کجاستدرمان جدید سرطانتکامل داروینی هنوز در حاامواجی که به وسیله ی ماشیفشار و قدرترژیم غذایی ضد دردنهایت در بی نهایتابزار بقا از نخستین هماننظریه تکامل در درمان بیممنشأ اطلاعات و آموخته ها سیاهچاله ها، دارای پرتو ترکیب حیوان و انساناز تکینگی تا مغز از مغز تظرف باید پر شود چه با چرک هاوکينگ پیش از مرگش رسالحقیقت غیر قابل شناختبیماری دویککوچکی قلبدو ویژگی انتزاع و قدرت تجتفاوت های بین زن و مرد فقآلودگی هوا و پارکینسونمعجزه ی علمدریای خداتا 20 سال آینده مغز شما به انواع سکته های مغزیقانون مندی نقشه ژنتیکی مرساناها و ابر رساناها و عنوار عصب و عضلهابزار بقای موجود زنده از همیشه چشمی مراقب و نگهبامیهمانهای ناخوانده عامل سانسور از روی قصد بسیاری تشنج عدم توازن بین نورون از تکینگی تا مغز، از مغز علت خواب آلودگی بعد از خوهشت توصیه برای کاستن از دحباب های کیهانی تو در توبیشتر کمردردها نیازی به کاهش مرگ و میر ناشی از ابدیوار همه اش توهم بودتلاش های جدید در درمان سرآینده ی انسان در فراتر ازمغز کوانتومیدرگیری اعصاب به علت میتوتاثیر کپسول نوروهرب بر سانسولینقضاوت ممنوعزمان به چه دلیل ایجاد میشنیکولا تسلااثر مضر مصرف طولانی مدت رهندسه در پایه ی همه ی واکما انسانها چه اندازه نزدستون فقرات انسان دو پا جلتعویض دارو در تشنجاز روده تا مغزعدالت برای من یا برای همهویتامین بی هفدهحس و ادراک قسمت چهلبار بزرگ ایستادن بر دو پاکتاب، سفری به تاریخدانشمندان اولین سلول مصنتمساح حد واسط میان مغز کوآیا یک، وجود داردمغز بزرگ چقدر مفید هست ؟ذهن ما از در هم شکستن منبتاثیر گیاهخواری بر رشد و اولین قدم شناخت نقص های خلرزش عضله یا فاسیکولاسیوزونیسومایدچگونه به سطح بالایی از هوسردرد میگرنی در کودکاناختلال خواب فرد را مستعد هوش مصنوعی از عروسک های بماده، چیزی نیستثبت و دستکار ی حافظهاستیفن هاوکینگ در مورد هپیامهای کاربرانواکنش های ناخودآگاه و تقحس و ادراک قسمت پنجاه و یگل زندگیداروی جدید لنفوم و لوکمیتو افق رویداد جهان هستیرفتار مانند بردهآیا خداباوری محصول تکاملچقدر به چشم اعتماد کنیمایمپلانت مغزی و کنترل دو منابع انرژي پاک سرچشمه حزبان چهار حرفی حیات زمینارتقا و تکامل سنت آفرینش نگاه دوبارهشناسایی تاریخچه ی تکاملیهوش مصنوعی از عروسک بازی مخچه فراتر از حفظ تعادلجهان ما میتواند به اندازاضطراب و ترسحس و ادراک قسمت سیزدهمبدون پیر فلکواکسن علیه سرطانواکسنی با تاثیر دوگانه اگامی در درمان بیماریهای دارویی خلط آورتولید سلولهای جنسی از سلآب زندگی است قسمت سومرویا و خبر از آیندهنقش اتصالات بین سلولهای ایا تکامل هدفمند استمنابع بی نهایت انرژی در دسفر فقط مادی نیستتاثیر درجه حرارت بر عملکارزش های وارونهنباید صبر کرد آتش را بعد شاهکار شش گوشهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهان دارای برنامهبلعیدن ستاره توسط سیاهچایک پیام منفرد نورون مغزی خونریزی مغز در سندرم کووبرخی نرمش ها برای درد زانپول و شادیدر کمتر از چند ماه سوش جدتوهم جسمآسیب روانی شبکه های اجتمفیلمی بسیار جالب از تغییروزه داری و بیمار ی ام اس نقش غذاها و موجودات دريااگر خواهان پیروزی هستیچرا ماشین باید نتایج را پمنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول بنیادین از مخاط بینتاثیر روغن رزماری استنشااز واقعیت امروز تا حقیقتشجاعت و ترسهوش بشری تهدید برای بشریجوانان وطنبه زودی شبکه مغزی به جای ژن هوش و ساختارهای حیاتی خانواده پایداربرداشت مغز ما از گذر زمانپیوستگی همه ی اجزای جهانمرگ تصادفیدرمان های رایج ام استکنولوژی های جدید و حالتافزایش قدرت ادراکات و حسفراموش کارها باهوش تر هسروشی جدید در درمان سکته مچند نرمش مفید برای کمردرابزار بقا از نخستین هماننزاع بین جهل و علم رو به پمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسندرم پس از ضربه به سرتازه های درمان ام اساز تکینگی تا مغز از مغز تضرب المثل یونانیهوشیاری و وجودجراحی گردن همیشه برای دیبیماری لبر و نابینایی آنکم کردن کالری روشی سودمنخطر آلودگی هوابسیاری از بیماری های جدیپروژه ی ژنوم انسانیمشکلات نخاعیدرمان دارویی سرطان رحم بتکامل داروینی هنوز در حاامیوتروفیک لترال اسکلروفضا و ذهن بازراه فراری نیستنهادینه سازی فرهنگ اختلاابزار بقا از نخستین هماننظریه تکامل در درمان بیممنشاء کوانتومی هوشیاری اسیاهچاله و تکینگی ابتدایترازودوناز تکینگی تا مغز از مغز تعقل مجادله گرهاوکينگ پیش از مرگش رسالحقیقت، آن چیزی نیست که جلبیماری دیستروفی میوتونیکوچکترین چیز یک معجزه اسدو بیماری روانی خود بزرگ تفاوت های تکاملی در مغز وآلزایمرمعجزه ی علم در کنترل کروندرک فرد دیگر و رفتارهای اتا بحر یفعل ما یشاانیس بی کسانقانون گذاری و تکاملرستگاری محدود به یک راه ننوار عصب و عضله مهم در تشابزار بقای موجود زنده از همیشه اطمینان تو بر خدا بمیوتونیک دیستروفیسانسور بر بسیاری از حقایتشویق خواندن به کودکاناز تکینگی تا مغز، از مغز عماد الدین نسیمی قربانی و هر کس تقوای خدا پیشه کنحباب هایی تو در توبا هوش مصنوعی خودکار روبکاهش التهاب ناشی از بیمادیوار، از ابتدا توهم بودتلاش های جدید شرکت نورالآینده ی علم و فیزیک در60 ثمغز آیندگان چگونه است ؟درب بسته با غیر خود باز متاثیر کپسول نوروهرب بر سانسولین هوشمندقطار پیشرفتزمان شگفت انگیزنیاز به آموزش مجازی دیجیاثرات فشار روحی شدیدهندسه زبانِ زمان استما اکنون میدانیم فضا خالستارگانی قبل از آغاز کیهتعامل انسان و هوش مصنوعیاز سایه بگذرعسل طبیعی موثر در کنترل بویتامین دی گنجینه ای بزرحس و ادراک قسمت چهل و هفتبار سنین ابزار هوشمندی اکتابخانهدانشمندان تغییر میدان مغتنفس هوازی و میتوکندریآیا کیهان می تواند یک شبیمغز بزرگ چالش است یا منفعذهن چند جانبه نیازمند نگتاثیر انتخاب از طرف محیط اولین مورد PML به دنبال تکلزوم گذر انسان از حدها و زونا به وسیله ویروس ابله چگونه باغبانی باعث کاهش سردرد و علتهای آناختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی از عروسک های بماده، چیزی بیش از یک خلا ثبت امواج الکتریکی در عصاستیفن هاوکینگ در تفسیر سایتهای دیگربحثی در مورد عملکرد لوب فواکنش به حس جدیدحس و ادراک قسمت پنجاه و دگلوله ی ساچمه ایداروی جدید میاستنی گراویتو انسانی و انسان، شایسترفتار وابسته به شکلآیا دلفین ها می تواند از نقش قهوه در سلامتیایمپلانت مغزی کمک میکند منابع انرژی از نفت و گاز زبان نیاز تکاملی استارتقا یا بازگشت به قبل ازنگاهی بر قدرت بینایی دراشناسایی سلول های ایمنی اهوش مصنوعی از عروسک بازی مخچه ، فراتر از حفظ تعادلجهان مادی، تجلی فضا در ذهاطلاع رسانی اینترنتیحس و ادراک قسمت ششمبدون بار گذشتهحس و ادراک قسمت شصت و هشتبدون زمان، ماده ای وجود نوابستگی یعنی قلادهگاهی لازم است برای فهم و دارویی ضد بیش فعالی سیستتولترودینآب، زندگی است(قسمت پنجم)رویا بخشی حقیقی از زندگی نقش تیروئید در تکامل مغزایجاد احساساتمنابع جدید انرژیسفر نامه سفر به بم و جنوب تاثیر درجه حرارت بر عملکارزش های حقیقی ارزش های غنبرو و انرژی مداومشاید گوشی و چشمی، آماده شهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهان در حال نوسان و چرخشبنی عباس، ننگی بر تاریخیک پیشنهاد خوب برای آسان خواندن ، یکی از شستشو دهنبرخی نرمش ها برای زانوپول و عقیدهمدل های ریز مغز مینی بریندر آرزوهایت مداومت داشتهتوهمات و شناخت حقیقتآسیب عصب پا به دنبال اعتیفیروز نادریروزه داری سلول های بنیادنقش غذاها و موجودات دريااپل ویژن پرو در تشخیص بیمچرا مردم با زندگی میجنگنمنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول عصبی شاهکار انطباق تاثیر رژیم گیاه خواری بر از کجا آمده ام و به کجا میشرکت نورالینک ویدیویی ازهوش در طبیعتجواب دانشمند سوال کننده به زیر پای خود نگاه نکن بژن یا نقشه توسعه مغز و نقخار و گلبرداشتت از جهان رو زیاد پیام های ناشناخته بر مغز مرگی وجود ندارددرمان های علامتی در ام استکنولوژی و پیشرفتافزایش مرگ و میر سندرم کوفراموشی همیشه هم بد نیستريتوکسيمب در درمان ام اسچند جهانیابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و نادانی رو منبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسندرم جدایی مغزتبدیل پلاستیک به کربن و ساز تکینگی تا مغز از مغز تضربه مغزی در تصادف رانندهوشیاری و افسردگیجستجوی متن و تصویر به صوربیماری میاستنی گراویسکمالگرایی دشمن پیشرفتخطرات هوش مصنوعیبسیاری از بیماری های جدیپروژه ی ژنوم انسانیمشکلات بین دو همسر و برخیدرمان زخم دیابتی با تکنوتکامل داروینی هنوز در حاامید نیکو داشته باش تا آنفضای قلب منبع نبوغ استراه نجاتچهار میلیارد سال تکامل بابزار بقا از نخستین هماننظریه تکامل در درمان بیممهمان ناخواندهسیاهچاله ی منفرد یا سیاهترازودوناز تکینگی تا مغز از مغز تعقل سالمهدف یکسان و مسیرهای مختلحقایق ممکن و غیر ممکنبیماری سلیاککووید نوزده و خطر بیماری دو بار در هفته ماهی مصرف تفاوت های زبانی سرمنشا تآملودیپین داروی ضد فشار معجزه در هر لحظه زندگیدرک نیازمند شناخت خویش اتاول کف پا و حقیقتانگشت ماشه ایقانون جنگلرشته نوروایمونولوژی و نقنوار عصب و عضله تعیین محلابزار بقای موجود زنده از همیشه به آنچه داری، خوشنمیگرن و پروتئین مرتبط با ساهچاله ها تبخیر نمیشودتشخیص ژنتیکی آتروفی های از تکینگی تا مغز، از مغز عوامل موثر در پیدایش زباوفور و فراوانیحد و مرزها توهم ذهن ماستبا هر چیزی که نفس می کشد مکاهش حافظه هرچند فرایندیدید تو همیشه محدود به مقدتلاش هایی در بیماران قطع آینده با ترس جمع نمیشودمغز اندامی تشنه ی انرژی ادرختان چگونه بر تشکیل ابتاثیر کتامین در درمان پاانسان قدیم در شبه جزیره عقطره قطرهزمزمه ات مانده در گوشمچیز جدید را بپذیراثرات مفید قهوههندسه، نمایشی از حقیقتما از اینجا نخواهیم رفتسخن نیکو مانند درخت نیکوتعامل انسان با هوش مصنوعاز علم جز اندکی به شما داعشق درونی به یگانگی خلقتویروس مصنوعیحس و ادراک قسمت چهل و هشتبارداری بدون رحمکجای مغز مسئول پردازش تجدانشمندان روش هاي جدیدی تنفس هوازی و میتوکندریآیا گذشته، امروز وآینده مغز بزرگ چالشهای پیش روذهن هوشیار در پس ماده ی ماولین مورد پیوند سر در انلزوم سازگاری قانون مجازازیان غذاهای پرچربچگونه تکامل مغزهای کنونیسردرد به دلیل مصرف زیاد ماختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی از عروسک های بماست مالیجلو رفتن یا عقبگرداستخوان های کشف شده، ممکبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن های شرکت فایزر آمرحس و ادراک قسمت پنجاه و سگلوئونداروی جدید آلزایمرتو با همه چیز در پیوندیرفتار اجتماعی انسان، حاصآیا دلفین ها میتوانند بانقش مهاجرت در توسعه نسل اایمپلانت نخاعی میتواند دمنابع انرژی از نفت و گاز زبان و کلمه حتی برای کسانارتوکين تراپی روشی جديد نگاهی بر توانایی اجزاي بشواهدی از نوع جدیدی از حاهوش مصنوعی از عروسک بازی مخچه ابزاري که وظیفه آن فجهان مرئی و نامرئیاطلاعات حسی ما از جهان، چحس و ادراک قسمت شصت و دوبرنامه و ساختار پیچیده مواسطه ها د رمسیر ایجاد مغگاهی مغز بزرگ چالش استداستانها و مفاهیمی اشتباتومورها و التهاب مغزی عاآتاکسی فریدریشرویا تخیل یا واقعیتنقش حفاظتی مولکول جدید دایران بزرگمناطق خاص زبان در مغزسفر به مریخ در 39 روزتاثیر درجه حرارت بر عملکارزش حقیقی زبان قسمت اولشاید درست نباشدهوش مصنوعی از عروسک تا کمجهان در حال ایجاد و ارتقابه قفس های سیاهت ننازیک آلل ژنتیکی که از نئاندخواب زمستانی سلول های سربرخی نرمش های گردنپوست ساعتی مستقل از مغز دمدیون خود ناموجوددر آسمان هدیه های نادیدنتوکل بر خداآسانی موفقیتفیزیک مولکولها و ذرات در روزهای بد باقی نمیماندنقش غذاها و موجودات دريااپی ژنتیکچرا مغز انسان سه هزار سالمنبع هوشیاری کجاست قسمت سلول عصبی، در محل خاص خودتاثیر رژیم گیاه خواری بر از کسی که یک کتاب خوانده شربت ضد خلطهوش عاطفی قسمت 11جواب سنگ اندازیبه سیاهی عادت نکنیمژن ضد آلزایمرخارق العاده و استثنایی ببررسي علل احتمالي تغيير پیدایش زبانمراحل ارتقای پله پله کیهدرمان ژنتیکی برای نوآوریتکنولوژی جدید که سلول هاافزایش سرعت پیشرفت علوم فراموشی و مسیر روحانیریه زغالیچند جهانیابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و جهل رو به پمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمسندرم دزدی ساب کلاوینتبدیل تراکت صوتی مصنوعی از تکینگی تا مغز از مغز تضررهای مصرف شکر و قند بر هوشیاری کوانتومیجستجوی هوشیاری در مغز مابیماری های میتوکندریکمردرددفاع از پیامبربشکه ای که ته نداره پر نمپروانه ی آسمانیمشکلات روانپزشکی پس از سدرمان ساده ی روماتیسمتکامل زبانامید نجاتقفس ذهنراه های جدید برای قضاوت رچهار ساعت پس از کشتار خوکابزار بقا از نخستین هماننعناعمهندسی ژنتیک در حال تلاش سیاهچاله ی تولید کنندهتراشه مغز بدون واسطه ی داز تکینگی تا مغز از مغز تعقلانیت بدون تغییرهدف یکسان، در مسیرهای متحل مشکلبیماری ضعف عضلات نزدیک بکودک هشت ساله لازم است آددو برابر شدن خطر مرگ و میتفاوت ایستایی و تکاپوآموزش نوین زبانمعرفت و شناختدرک و احساستابوهای ذهنیانگشت نگاری مغز نشان میدقانون جنگلرشد مغز فرایندی پیچیده انوبت کودکانابزارهای پیشرفته ارتباط همیشه داناتر از ما وجود دمیگرن و خوابسایه ی هوشیاریتشخیص آلزایمر سالها قبل از تکینگی تا مغز، از مغز عوامل ایجاد لغت انسانی و وقاحت و تمسخر دیگرانحریص نباشبا آتش، بازی نکن و بعد از کاهش دوپامین عامل بیماریدیدن خدا در همه چیزتلاشی برای درمان قطع نخاآیا فراموشی حتمی استمغز انسان ایا طبیعتا تمادرختان اشعار زمینتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان میوه ی تکامللمس کوانتومیزنان باهوش ترچیزی منتظر شناخته شدناثرات مفید روزه داریهنر فراموشیما اشیا را آنطور که هستندسخن و سکوتتعداد کلی ذهن ها در جهان ازدواج های بین گونه ای، رعشق، شلوغ کردن نیستویروس های باستانی، مغز محس و ادراک قسمت چهل و دومبازگشایی مجدد مطب دکتر سکرونا چه بر سر مغز می آوردانشمندان روشی برای تبدیتنفس بدون اکسیژنآیا پیدایش مغز از روی تصامغز بزرگ و فعال یا مغز کوذهن و شیمی بدناولین هیبرید بین انسان و لزوم سازگاری قانون مجازازیباترین چیز در پیر شدنچگونه جمعیت های بزرگ شکل سردرد تنشناختلالات مخچههوش مصنوعی از عروسک بازی ماست مالی با هوش انسانیجلوتر را دیدناستروژن مانند سپر زنان دبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کووید 19 چیزهایی که حس و ادراک قسمت پنجاه و شگمان میکنی جرمی کوچکی در داروی جدید ای ال استو با باورهایت کنترل میشرقیبی قدرتمند در برابر مآیا دست مصنوعی به زودی قانقش میدان مغناطیسی زمین ایمان به رویامنابع انرژی از نفت و گاز زبان و بیان نتیجه ساختماتاثیر احتمالی عصاره تغلیارتباط میکروب روده و پارنگاهت را بلند کنشواهدی از دنیسوان(شبه نئهوش مصنوعی از عروسک بازی مخچه تاثیر گذار بر حافظهجهان مشارکتیاطلاعاتی عمومی در مورد مجهان معنااطلاعاتی عمومی در مورد محس و ادراک قسمت شصت و ششبرنامه ی مسلط ژنها در اختوبینار اساتید نورولوژی دگاهی جهت را عوض کندخالت در ساختار ژنهاتومورهای نخاعیآتاکسی مخچه ای خودایمنرویا حقی از طرف خدانقش حیاتی تلومر دی ان آ دایرادهای موجود در خلقت بمناطق خاصی از مغز در جستجسفر تجهیزات ناسا به مریخ تاثیر درجه حرارت بر عملکارزش حقیقی زبان قسمت دومشایسته نیست در جیب خود قرهوش مصنوعی به کمک هوش طبیجهان ریز و درشتبه مغز خزندگان خودت اجازیک جهش ممکن است ذهن انسانخواب سالم عامل سلامتیبرخی یونها و مولکول های مپوشاندن خود از نورمدیریت اینترنت بر جنگدر آستانه ی موج پنجم کوویتوپیراماتآشنا پنداریفیزیک هوشیاریروزهای سختنقش غذاها در کاهش دردهای ابتدا سخت ترین استچرا مغزهای ما ارتقا یافت منبع هوشیاری کجاست قسمت53سلولهای ایمنی القا کنندهتاثیر رژیم گیاه خواری بر از آغاز خلقت تا نگاه انساشش مرحله تکامل چشمهوش عاطفی قسمت نهمجوسازی مدرنبه سخن توجه کن نه گویندهژنها نقشه ایجاد ابزار هوخبر مهم تلسکوپ هابلبررسی مغز با امواج مادون پیر شدن حتمی نیستمرز مرگ و زندگی کجاستدرمان پوکی استخوانتکنولوژی جدید که سلول هاافسردگی و اضطراب در بیمافراموشی آرمانریواستیگمینچند جهانی و علمابزار بقا از نخستین هماننسبیت عام از زبان دکتر برمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمسندرم سردرد به دلیل افت فتبدیل سلولهای محافط به ساز تکینگی تا مغز از مغز تضررهای شکر بر سلامت مغزهوشیاری سنتی یا هوشیاری حفره در مغزبیماری های مغز و اعصاب و کمردرد ناشی از تنگی کانادفاع در برابر تغییر ساختبشریت از یک پدر و مادر نیپرواز از نیویورک تا لوس آمشکلات روانپزشکی در عقب درمان سرگیجه بدون نیاز بتکامل زبانامید جدید بر آسیب نخاعیقفس را بشکنراه های جدید برای قضاوت رنون و القلمابزار بقای موجود زنده از هفت چیز که عملکرد مغز تو مهندسی بدنسیاره ی ابلهانتراشه ها روی مغزاز تکینگی تا مغز از مغز تعقیده ی بی عملهدف از تکامل مغزحلقه های اسرارآمیزبیماریهای تحلیل عضلانی اکودک ایرانی که هوش او از دو برابر شدن خطر مرگ و میتفاوت ارباب و رهبر حقیقیآمارهای ارائه شده در سطح مغز فکر میکند مرگ برای دیدرک کنیم ما همه یکی هستیمتاثیر فکر بر سلامتانتقال ماده و انرژیقانونمندی و محدودیت عالمرشد مغز علت تمایل انسان بنور از عمق تاریکیابزارهای بقا از نخستین ههمیشه راهی هستمیگرن و روزه داریسایه را اصالت دادن، جز فرتشخیص ایدزاز تکامل تا مغز از مغز تا عواملی که برای ظهور لغت اوقت نهيب هاي غير علمي گذشحرکات چشم، ترجمه کننده ی با تعمق در اسرار ابدیت و کاهش سن بیولوژیکی، تنها دیدگاه نارسای دوگانه ی متلاشی تازه برای گشودن معآیا ممکن است موش کور بی ممغز انسان برای ایجاد تمددرد و درستاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان ها می توانند میدان لووفلوکساسینزنجیرها را ما باید پاره کچیزی خارج از مغزهای ما نیاثرات مضر ماری جواناهنر حفظ گرهما به جهان های متفاوت خودسخن پاک و ثابتتعذیه ی ذهناسکلت خارجی در درمان اختعصب حقوق نورولووویرایش DNA جنین انسان، برحس و ادراک قسمت چهل و سومبازگشت از آثار به سوی خداکریستال هادانش، قفل ذهن را باز میکنتنها مانع در زندگی موارد آیا آگاهی پس از مرگ از بیمغز بزرگترین مصرف کننده ذهن تو همیشه به چیزی اعتقاولین تصویر در تاریخ از سلزوم عدم وابستگی به گوگل زیباترین چیز در افزایش سچگونه جمعیت های بزرگ شکل سردرد سکه ایاختلالات حرکتی در انسانهوش مصنوعی از عروسک بازی ماشین دانشجمجمه انسان های اولیهاسرار آفرینش در موجبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کرونا و گشودن پنجرگنجینه ای به نام ویتامین داروی جدید برای میاستنی تو باید نیکان را به دست برموزی از نخستین تمدن بشرآیا رژیم غذایی گیاهی سلانقش محیط زندگی و مهاجرت داین پیوند نه با مغز بلکه منابع انرژی از نفت و گاز زبان و بیان، در سایه پیشرتاثیر ترکیبات استاتین (سارتباط ماده و انرژیچالش هوشیاری و اینکه چرا شیشه ی بازالتی و سیلیکونهوش مصنوعی از عروسک بازی مخاطب قرار دادن مردم، کاهوش مصنوعی از عروسک بازی مدل همه جانبه نگر ژنرالیجهان هوشمنداعتقاد اشتباه، نتیجه ی نحس و ادراک سی و هفتمبرندگان نوبل فیزیک ۲۰۲۱وجود قبل از ناظر هوشمندگذر زمان کاملا وابسته به در میان تاریکی و روشناییتومورهای ستون فقراتآتش منبع انرژیرویاها از مغز است یا ناخونقش خرچنگ های نعل اسبی درایستادن در برابر آزادی بچت جی پی تیمنبع هوشیاری کجاست قسمت سفر دشوار اکتشافتاثیر درجه حرارت بر عملکارزش حقیقی زبان قسمت سومشادی، پاداش انجام وظیفههوش مصنوعی به شناسایی کاجهان شگفت انگیزبه نقاش بنگریک رژیم غذایی جدید، می توخواب سالم عامل سلامتی و یبرخی اثرات مضر ویتامین دپیموزایدمداخله ی زیانبار انساندر درمان بیماری مولتیپل توانایی مغز و دیگر اجزای آشنا پنداریفیزیک و هوشیاریروش مقابله مغز با محدودینقشه مغزی هر فرد منحصر بهابتدایی که در ذهن دانشمنچرا ویروس کرونای دلتا وامنبع هوشیاری کجاست؟ (قسمسلولهای بنیادی مصنوعی درتاثیر رژیم گیاهخواری بر از انفجار بزرگ تا انفجار ششمین کنگره بین المللی سهوش عاطفی قسمت هفتمجامعه ی آسمانیبهبود حافظه پس از رخدادهژنها ، مغز و ارادهخدا موجود استبررسی و اپروچ جدید بر بیمپیشینیان انسان از هفت میمرز بین انسان و حیوان کجادرمان پوکی استخوانتکینگیافسردگی و ساختار مغزفرایند پیچیده ی خونرسانیریاضیات یک حس جدید استچند روش ساده برای موفقیتابزار بقا از نخستین همانچسبیدن به خود، مانع بزرگ منبع هوشیاری کجاست؟(قسمسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتبر را برداراز تکینگی تا مغز از مغز تضعیف و قویهوش، ژنتیکی است یا محیطیحق انتخاببیماری وسواسکمردرد و علل آندقیق ترین تصاویر از مغز ابعد پنجمپروتئین های ساده ی ابتدامشاهده گر جدای از شیء مشادرمان سرگیجه بدون نیاز بتکامل زبان انسان از پیشیامید درمان کرونا با همانقله برای دیدن نه برای به راه پیروزی در زندگی چیستنوآوری ای شگفت انگیز دانابزار بقای موجود زنده از هفت سین یادگاری از میراث مهربانی، شرط موفقیتسیاره ابلهانتراشه ی هوش مصنوعی در مغزاز تکینگی تا مغز از مغز تعلم و ادراک فقط مشاهده ی هدف از خلقت رسیدن به ابزاحمله ویروس کرونا به مغزبیماری، رساله ای برای سلکودکان میتوانند ناقل بی دو داروی جدید برای میاستتفاوتهای جنسیتی راهی براآن چیزی که ما جریان زمان مغز قلبدرک احساسات و تفکرات دیگتاثیر مشاهده بر واقعیت بانتروپی و هوشیاریقارچ بی مغز در خدمت موجودرشد در سختی استنور درونابزارهای بقا ازنخستین همهمیشه عسل با موم بخوریممیگرن سردردی ژنتیکی که بساخت سلول عصبی حتی پس از تصویر خورشید یا خود خورشاز تکامل تا مغز، از مغز تعوارض ازدواج و بچه دار شدوقتی فهمیدی خطا کردی برگحرکت چرخشی و دائمی کیهانبا خودت نجنگکایروپاکتیک چیستدژا وو یا اشنا پنداریتلاشی جدید در درمان ام اسآیا ما کالا هستیممغز انسان برای شادمانی طدرد باسن و پا به دلیل کاهتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان یک کتابخانه استلوب فرونتال یا پیشانی مغزندگی فعال و مثبت روند آلچیزی شبیه نور تو نیستاجزای پر سلولی بدن انسان هنر رها شدن از وابستگیما با کمک مغز خود مختاريمسختی ها رفتنی استتغییراسکار، لگوی هوشمندعصب سیاتیکویشن پروحس و ادراک قسمت نهمبازگشت به ریشه های تکاملکریستال زمان(قسمت اولدانش، یک انسان را ناسازگتنها در برابر جهانآیا امکان بازسازی اندامهمغز حریص برای خون، کلید تذهن خود را مشغول هماهنگیاولین دارو برای آتاکسی فمقاومت به عوارض فشار خون زیر فشار کووید چه باید کرچگونه حافظه را قویتر کنیسردرد عروقی میگرناختلالات صحبت کردن در انهوش مصنوعی از عروسک بازی مبانی ذهنی سیاه و سفیدجنین مصنوعیاسرار بازسازی اندام هابحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کرونا از حقیقت تاتگوهر با نظر دیگران سنگ نمداروی جدید برای کاهش وزنتو برای خزیدن خلق نشده ایرمز و رازهای ارتباط غیر کآیا رژیم غذایی گیاهی سلانقش مرکز تنفس سلولی در بیاین اندوه چیستمنابع انرژی از نفت و گاز زبان و تکلم برخی بیماریهتاثیر تغذیه بر سلامت رواارتباط متقابل با همه ی حیچالش هوشیاری و اینکه چرا شکل های متفاوت پروتئین ههوش مصنوعی از عروسک بازی مدل هولوگرافیک ژنرالیزهجهان هوشیاراعتماد به خودحس و ادراک- قسمت پنجاه و برین نت به جای اینترنتگذشته را دفن کندر مانهای کمر دردتوهم فضای خالیآثار باستانی تمدن های قدرویاهای پر رمز و حیرتی درنقش داروهاي مختلف معروف اکنون را با همه ی نقص هایچت جی پی تیمنبع هوشیاری کجاست قسمت سفرنامه سفر به بم و جنوب تاثیر درجه حرارت بر عملکارزش خود را چگونه میشناسشب سیاه سحر شودهوش مصنوعی تعاملیجهانی که نه با یک رخداد و به نقاش بنگریکی از علل محدودیت مغز امخواب عامل دسته بندی و حفطبرخی اختلالات عصبی مثانهپیموزایدمدارک ژنتیکی چگونه انساندر سال حدود 7 میلیون نفر توازن مهمتر از فعالیت زیآشناپنداری چیستفیزیک آگاهیروش های صرفه جویی در ایجانقشه های مغزی جدید با جزیابتذال با شعار دینچرا پس از بیدار شدن از خومنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسلام تا روشناییتاثیر رژِیم غذایی بر میگاز بار خود بکاه تا پرواز صبور باشهوش عاطفی قسمت یازدهجاودانگی مصنوعیبهداشت خوابژنهای مشترک بین انسان و وخدا نور آسمان ها و زمین ابررسی ژنها در تشخیص بیماپیشرفت های جدید علوم اعصمرز جدید جستجو و اکتشاف، درمان آرتروز با ورزش موضتکامل فردی یا اجتماعیاقلیت خلاقفرایند تکامل و دشواری هاریتوکسیمابچندین ماده غذایی که ماننابزار بقا از نخستین هماننسبت ها در کیهانمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتحریک عمقی مغزاز تکینگی تا مغز از مغز تطلوع و حقیقتهیچ نقطه ای مرکزی تر از احقیقت قربانی نزاع بین بی بیماری کروتز فیلد جاکوبکمردرد با پوشیدن کفش منادل به دریا بزنبعد از کروناپروتز چشممشاهده آینده از روی مشاهدرمان سرگیجه بدون داروتکامل ساختار رگهای مغزی امیدوار باش حتی اگر همه چقله سقوطراه انسان شدن، راه رفتن ونوار مغز مشاهده ی غیر مستابزار بقای موجود زنده از هم نوع خواری در میان پیشیموفقیت هوش مصنوعی در امتسیاره ابلهانتراشه ی بیولوژِیکاز تکینگی تا مغز از مغز تعلم و روحهر چیز با هر چیز دیگر در تحمایت از طبیعتبیندیشکودکان خود را مشابه خود تدو سوی واقعیتتقلید مرحله ای نسبتا پیشآنچه ناشناخته است باید شمغز ما کوچکتر از نیم نقطهدرک تصویر و زبان های مخلتتاثیر نگاه ناظر هوشیار بانتظار گذر تندباد؟قبل از آغازرشد، رسیدن به یک هدف نیستنوروفیبروماتوزابزارهای بقای موجود زندههمیشه، آنطور نیست که هستمیگرن شدید قابل درمان اسساخت شبکه عصبی مصنوعی با تصویر در هم تنیدگی کوانتاز تکامل تا مغز، از مغز تعید نوروز مبارکوقتی پر از گل شدی خودت را حس متفاوتبا خدا باشکار امروز را به فردا نینددژاوو یا آشناپنداریتمایل زیاد به خوردن بستنآیا ما تنها موجودات زنده مغز انسان برای شادمانی طدرد زانو همیشه نیاز به جرتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان باشلوتیراستامزندگی هوشمند در خارج از زنکاتی در مورد تشنجاجزایی ناشناخته در شکل گهنر، پر کردن است نه فحش دما بخشی از این جهان مرتبطسرنوشتتغییر الگوی رشد مغزی با زاساس انسان اندیشه و باور عضلانی که طی سخن گفتن چقدواقعیت فیزیکی، تابعی از حس و ادراک قسمت چهارمبازخورد یا فیدبککریستال زمان(قسمت دوم)دائما بخوانتنهاییآیا انسان با مغز بزرگش اخمغز در تنهایی آسیب میبینذهن سالماولین دروغمقایسه رقابت و همکاریزیرفون داروی ضد ام اسنگاه من، نگاه تو و یا حقیسرطان کمیت گراییاختلالات عضلانی ژنتیکهوش مصنوعی از عروسک بازی مباحث مهم حس و ادراکجنگ هفتاد و دو ملت همه را اصفهان زیباحس و ادراک قسمت بیست و چهبحثی درباره هوش و تفاوتهواکسن کرونا ساخته شده توگویید نوزده و ایمنی ساکتداروی جدید برای ای ال استو تغییر و تحولیرمز گشایی از اتصالات مغزآیا راهی برای رفع کم آبی نقش نگاه از پایین یا نگاهاین ایده که ذرات سیاهچالمنابع انرژی از نفت و گاز زبان و شناخت حقیقت قسمت چتاثیر حرکات چشم بر امواج ارتباط چاقی و کاهش قدرت بچالش هوشیاری و اینکه چرا شکل پنجم مادهچالش هوشیاری و اینکه چرا شکرگزار هر چیزی باش که داهوش مصنوعی از عروسک بازی مدل هولوگرافیک تعمیم یافجهان های بسیار دیگراعتماد به خودحس و ادراک- قسمت بیست و پبرای یک زندگی معمولیگریه ی ابر، رمز طراوت باغدر محل کار ارزش خودت را بتوهم فضای خالی یا توهم فضآرامش و دانشALS نگاهی کامل بر بیماری ورویای شفافنقش درختان در تکاملاکوییفلکسنتایج نادانی و جهلمنبع هوشیاری کجاست قسمت سفرنامه سفر به بم و جنوب تاثیر درجه حرارت بر عملکاز فرد ایستا و متعصب بگذرشبیه سازی میلیون ها جهان هوش مصنوعی در کامپیوترهاجهانی که از یک منبع، تغذیبه نادیدنی ایمان بیاوریافته های نوین علوم پرده خودآگاهی و هوشیاريبرخی اصول سلامت کمرپیچیدگی های مغزمگسمروری بر تشنج و درمان هایدر عید نوروز مراقب تصادف توسعه هوش مصنوعی قادر اسآشتی بهتر استفیزیکدانان ماشینی برای تروش هایی برای کم کردن اضطنقشه با واقعیت متفاوت اسابداع دی ان ای بزرگترین دچرا ارتعاش بسیار مهم استمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسلاح و راهزنیتاثیر سلامت دستگاه گوارشاز بحث های کنونی در ویروسصبر لازمه ی پیروزی استهوش عاطفی قسمت پنجمجایی برای یاد گرفتن باقی بوزون هیگز چیستژنهای هوش ، کدامندخدا بخشنده است پس تو هم ببررسی بیماری التهابی رودپیشرفت در عقل است یا ظواهمرزهای حقیقی یا مرزهای تدرمان ام اس(مولتیپل اسکلتکامل مادی تا ابزار هوشماقیانوس نادانیفرایند حذف برخی اجزای مغریسدیپلام تنها داروی تایچندجهانیابزار بقا از نخستین هماننسبت طلایی، نشانه ای به سمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتحریک عمقی مغز در آلزایماز تکینگی تا مغز از مغز تطلای سیاههیچ چیز همیشگی نیستحقیقت آنطور نیست که به نظبیماری گیلن باره و بیمارکنفرانس تشنج هتل کوثر اصدلایلی که نشان میدهد ما ببعد از کروناپروتز عصبی برای تکلممشاهدات آمیخته با اشتباهدرمان سرطان با امواج صوتتکامل شناخت انسان با کشفامیدواریقلب های سادهراه بی شکستنوار مغز با توضیح دکتر فاابزار بقای موجود زنده از همه چیز موج استموفقیت در تفکر استسیب یکسان و دیدگاه های متتربیت کودکان وظیفه ای مهاز تکینگی تا مغز از مغز تعلم اپی ژنتیک دریچه ای بههر جا که جات میشه، جات نیحوادث روزگار از جمله ویربیهوش کردن در جراحی و بیمکودکان را برای راه آماده دولت یا گروهکتقلید از روی طبیعتآنچه واقعیت تصور میکنیم مغز مانند تلفن استدرک حقیقت نردبان و مسیری تاثیر نگاه و مشاهده ناظر اندوه در دنیا استقبل از انفجار بزرگز گهواره تا گورنورون هاي مصنوعی می توانابزارهای بقای از نخستین همکاری یا رقابتمیدان مغناطيسي زمین بشر ساخت شبکه عصبی با الفبای تصویر زیبا از سلولاز تکامل تا مغز، از مغز تعامل کلیدی در کنترل کارآوقتی تو از یاد گرفتن باز حس چشایی و بویاییبا طبیعت بازی نکنکار با یگانگی و یکپارچگیدگرگونی های نژادی و تغییتمایز یا کشف یگانگیآیا مصرف مولتی ویتامین همغز انسان رو به کوچک تر شدردهای سال گذشته فراموش تاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان جدید از چه زمانی پالوزالمعده(پانکراس)مصنوعزندگی و داراییچگونه مولکول های دی ان ایاحیای بینایی نسبی یک بیمهوموارکتوس ها ممکن است دما تحت کنترل ژنها هستیم یسریع دویدن مهم نیستتغییر دیگران یا تغییر خواستفاده از مغز، وزن را کمغم بی پایانواقعیت چند سویهحس و ادراک قسمت نوزدهمبازسازي مغز و نخاع چالشی کریستال زمان(قسمت سوم)داروهای مصرفی در ام استنهایی رمز نوآوری استآیا احتمال دارد رویا از آمغز را از روی امواج بشناساولین سلول مصنوعیمقابله ی منطقی با اعتراضزیرک ترین مردمنگاه مادی غیر علمی استسرعت فکر کردن چگونه استاختراع جدید اینترنت کوانهوش مصنوعی از عروسک بازی مبتکران خودشکوفاجنگ و تصور از جنگاصل بازخوردحس و ادراک قسمت بیست و یکبحثی درباره احساسات متفاواکسن آلزایمرگوش دادن بهتر از حرف زدنداروی جدید برای دیابتتو جهانی هستی که خودش را رمز پیشرفت تواضع است نه طآیاما مقهور قوانین فیزیکنقش نظام غذایی در تکامل ماین ابتدای تناقض هاستمنابع انرژی از نفت و گاز زبان و شناخت حقیقت قسمت اتاثیر دوپامین و سروتونینارتباط هوش ساختار مغز و ژتاثیر دپاکین بر بیماری مارتباط پیوسته ی جهانچالش کمبود اندام برای پیشکست حتمیهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان هایی در جهان دیگراعتماد بی موردوراپامیل در بارداریحس و ادراک- قسمت شصت و چهبرای پیش بینی آینده مغز دگربه شرودینگر و تاثیر مشدر چه مرحله ای از خواب ، رتوهم لیلیپوتی(ریزبینی)آرامش و سکونفقر داده ها در هوش مصنوعیروان سالمنقش ذهن و شناخت در حوادث اکسی توسین و تکامل پیش انجات در راستگوییمنبع هوشیاری کجاست قسمت سفرنامه سفر به بم و جنوب تاثیر درجه حرارت بر عملکاز مخالفت بشنوشبیه سازی سیستم های کوانهوش مصنوعی در تفکر خلاق اجهانی در ذهنبه هلال بنگریاد گرفتن مداومخودآگاهی و هوشیاريبرخی اطلاعات روانشناسی مپیچیدگی های مغزی در درک زمرکز هوشیاری، روح یا بدن درمان نگهدارنده ی اعتیادتوسعه برخی شغل ها با هوش آغاز فرایند دانستنفال نیکوروش هایی برای جلوگیری از نقص های سیستمی ایمنیابزار هوش در حال ارتقا ازچرا بیماری های تخریبی مغمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسلسله مباحث هوش مصنوعیتاثیر عصاره تغلیظ شده گیاز تلسکوپ گالیله تا تلسکصبر و واقعیتهوش عاطفی قسمت اولجایی خالی نیستبوزون هیگز جهان را از متلژنهای حاکم بر انسان و انسخدای رنگین کمانبررسی سیستم تعادلی بدن اپیشرفت ذهن در خلاقیت استمزایای شکلات تلخ برای سلدرمان تومورهای مغزی با اتکامل مداومالکترومغناطیس شنوایی و هفراتر از دیوارهای باورریشه های مشترک همه ی موجونه ناامیدی بلکه ارتقاابزار بقا از نخستین هماننشانه های گذشته در کیهان منبع هوشیاری کجاست؟(قسمسوخت هیدروژنی پاکتداوم مهم است نه سرعتاز تکینگی تا مغز از مغز تطوفان فقر و گرسنگی و بی سهیچ چیز، چقدر حقیقی استحقیقت افرادبیماری آلزایمر، استیل کوکنگره بین المللی سردرد ددنیا فریب و سرگرمیبعد از کرونا دلخوشی بیهوپرورش مغز مینیاتوری انسامطالبه ی حق خوددرمان ضایعات نخاعیتکامل، نتیجه ی برنامه ریامیدواری و مغزقلب و عقلرابطه تشنج و اوتیسمنوار مغز ترجمه رخدادهای ابزار بقای موجود زنده از همه چیز و هیچ چیزمولکول ضد پیریسیر آفرینش از روح تا مغز ترجمه ای ابتدایی از اسرااز تکینگی تا مغز از مغز تعلم به ما کمک میکند تا موهر حرکت خمیده می شود و هر حکمت الهی در پس همه چیزبیهوشی در بیماران دچار اکوری گذرای ناشی از موبایدوچرخه در کاهش دردهای کمتقلید از طبیعتآنچه حس می کنیم، نتیجه ی مغز مادران و کودکان در زمدرک دیگرانتاثیر نگاه انسان بر رفتااندوه دردی را دوا نمیکندقبرستان ها با بوی شجاعتزمین در برابر عظمت کیهاننورون های ردیاب حافظهابزارهای دفاعی و بقای موهمانند سازی در انسانمیدان های مغناطیسی قابل ساختن آیندهتصویر زیبای اصفهاناز تکامل تا مغز، از مغز تعادت همیشه خوب نیستوقتی ریشه ها عمیقند از چیحس و ادراک (قسمت اول )بالاترین هدف از دولتکارهای کوچک، بی ارزش نیسدانش قدرت استتمدن قدیمی ای در جنوب ایرآیا مغز تا بزرگسالی توسعمغز انسان رو به کوچکتر شددردی که سالهاست درمان نشتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان خطرناکترین موجودلیروپریم داروی ترکیبی ضدزندگی بی دودچگونه میتوان با قانون جناحیای بینایی نسبی یک بیمهورمون شیرساز یا پرولاکتمانند آب باشسریعترین کامپیوتر موجودتغییر دادن ژنها آیا روزی استفاده از نظریه ی تکامل غم بی پایانواقعیت چیستحس و ادراک قسمت هفتمبحتی علمی درباره تمایل بکشف مکانیسم عصبی خوانش پداروهای ام استنبیه چقدر موثر استآیا احتمال دارد رویا از آمغز زنان جوانتر از مغز مراوکرلیزوماب داروی جدید شمقابله با کرونا با علم اسزیست شناسی کل در جزء فراکنگاه محدود و تک جانبه، مشسطح آگاهی، رخدادهای زندگادامه بحث تکامل چشمهوش مصنوعی از عروسک بازی متواضع باشجنگ داده هااصل در هم تنیدگی و جهانی حس و ادراک قسمت بیست و دوبحثی درباره احساساتی غیرواکسن ایرانی کرونا تولیدگوشه بیماری اتوزومال رسسداروی جدید ضد میگرنتو جدای از کیهان نیستیرمز بقای جهش ژنتیکیآگاهی فراتر از آگاهینقش نظریه تکامل در شناسااینکه به خاطرخودت زندگی منابع انرژی از نفت و گاز زبان و شناخت حقیقت قسمت دمنابع انرژی از نفت و گاز زبان و شناخت حقیقت قسمت ستاثیر داروهای ضد التهاب ارتباط انسانی، محدود به چالش دیدگاه های سنتی در بشگفت نیست من عاشق تو باشمهوش مصنوعی از عروسک بازی جهان یکپارچهاعتیاد و تلاش های درمانی ورزش هوازی مرتب خیلی به قحساسیت روانی متفاوتبرای اولین بار دانشمندانگزیده ای از وبینار یا کنفدر ناامیدی بسی امید استتوهم چیستآرامش(سکوت) stillness و تکاپوفلج نخاعی با الکترودهای روبات ها قول میدهندنقش روی و منیزیم در سلامتاکسکاربازپین در درمان تشنخاع ما تا پایین ستون فقرمنبع هوشیاری کجاست قسمت سفرنامه سفر به بم و جنوب تاثیر درجه حرارت بر عملکاز نخستین همانند سازها تشبکه های مصنوعی مغز به درهوش مصنوعی در خدمت خلق وحجهان، تصادفی نیستبه کدامین گناه کشته شدندیاد بگیر فراموش کنیخودت را از اندیشه هایت حفبرخی بیماری ها که در آن بپیوند قلب خوک، به فرد دچامرکز حافظه کجاستدرمان نابینایان آیا ممکنتوصیه های سازمان بهداشت آغاز فصل سرما و دوباره تکفاکسیبتروش هایی ساده برای کاهش انقص در تشخیص هیجانات عامابزار بقا از نخستین همانچرا حیوانات سخن نمی گوینمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتسلطان جنگل یا صاحب ملکوتتاریک ترین بخش شباز تلسکوپ گالیله تا تلسکصبر بسیار بایدهوش عاطفی قسمت دهمجاذبهبی نهایت در میان مرزهاکفش و کتابخدایی که ساخته ی ذهن بشر بررسی علل کمر درد در میانپیشرفتی مستقل از ابزار همسمومیت دانش آموزان بی گدرمان تشنجتکامل چشمالکتروتاکسی(گرایش و حرکفرد موفقریشه های مشترک حیاتنه به اعدامابزار بقا از نخستین هماننشانه های پروردگار در جهمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمسودمندی موجودات ابزی بر تداخل مرزها و صفات با بیناز تکینگی تا مغز از مغز تطوفان زیباییهیچ وقت خودت را محدود به حقیقت انسانبیماری الزایمرکنگره بین المللی سردرد ددنیا مکانی بسیار اسرارآمبعد از کرونا دلخوشی بیهوپرکاری تیروئیدمطالبی در مورد تشنجدرمانهای بیماری پارکینستکثیر سلول در برابر توقف امیدی به این سوی قبر نیستقلب یا مغزرادیوی مغز و تنظیم فرکاننوار مغز در فراموشی هاابزار بقای موجود زنده از همه چیز کهنه میشودمولتیپل اسکلروز در زنان سیستم تخلیه ی مغز بینشی نترس و آرمان هااز تکینگی تا مغز از مغز تعلم بدون توقفهرچیز با یک تاب تبدیل به حافظه میتواند بزرگترین دبیوگرافیکی غایب شدی تا نیازمند دلدوچرخه سواری ورزشی سبک و تقویت استخوان در گرو تغذآنها نمیخواهند دیگران رامغز چون ابزار هوش است دلیدرک درست از خود و هوشیاریتاثیر نگاه انسان بر رفتااندوهگین نباش اگر درب یا قدم زدن و حرکت دید را تغیزمین زیر خلیج فارس تمدنی نوروپلاستیسیتی چیستابعاد و نیازهای تکاملیهمجوشی هسته ای، انرژِی بمیدان های کوانتومی خلاساختن آینده، بهترین روش تصویربرداری فضاپیمای آماز تکامل تا مغز، از مغز تعادت کن خوب حرف بزنیویتنام نوعی کرونا ویروس حس و ادراک (قسمت دوم )باهوش ترین و با کیفیت تریکارهایی بیش از طراحی و گپدانش محدود به ابعاد چهارتمدن پیشرفته ی پیشینیانآیا همه جنایت ها نتیجه بیمغز ایندگان چگونه استدرس گرفتن از شکست هاتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان عامل توقف رشد مغزلیس دگرامفتامین یا ویاسزندگی در جمع مواردی را برچگونه مغز ما، موسیقی را پاحتیاط در ورزش زانو در خاهوش فوق العاده، هر فرد اسماه رجبسرگیجه از شایعترین اختلاتغییر زودتر اتصالات مغزیاستفاده از هوش مصنوعی در غیرقابل دیدن کردن مادهواقعیت چیستحس و ادراک قسمت هفدهمبحث درباره پیدایش و منشا کشف مکانیسمی پیچیده در بداروهای تغییر دهنده ی سیتهدیدهای هوش مصنوعیذهت را روی چیزهای مفید متآیا برای تولید مثل همیشه مغزهای کوچک بی احساسايندگان چگونه خواهند دیدملاحظه های اخلاقی دربارهزیست شناسی باور حقیقت یا نگاه کلی نگرسعی کن به حدی محدود نشویاداراوون تنها داروی تاییهوش مصنوعی از عروسک بازی مجموعه های پر سلولی بدن مجنبه های موجی واقعیتاصل علت و تاثیرحس و ادراک قسمت بیست و سوبخش فراموش شده ی حافظهواکسن اسپایکوژنگوشت خواری یا گیاه خواریداروی جدید ضد الزایمرتو دی ان ای خاص ميتوکندريرمز جهاننقش هورمون های تیروئید داینکه خانواده ات سالم با