تاثیر درجه حرارت بر عملکرد مغز و رشد و تکثیر سلولهای مغز چگونه است؟( قسمت ششم)
اگر اکسیژن کم شود، در اقیانوس چه رخ میدهد؟
به این ماهیان زیبا نگاه کنید از دیدن این صحنه ها لذت ببرید زیرا شاید در زمانی کمتر از 80 سال دیگر نتوانید لذت ببرید!
ما نخواهیم توانست این صحنه های زیبا را ببینیم! نوه های من و تو این را فقط در کتاب ها یا ویدیوهای طبیعی خواهند دید آیا این ترسناک نخواهد بود؟
دانشمندان پیش بینی میکنند اکسیژن اقیانوس ها میتواند تا سال 2100، 3 تا 4 % کاهش یابد وقتی این رخ دهد اقیانوس ها بخش بزرگی از زندگی موجود در خود را از دست خواهند داد و همه اکوسیستم میتواند محو شود. چرا چنین چیزی رخ میدهد؟ این برای ما چه معنی ای دارد؟ آیا می توانیم کاری کنیم؟ اقیانوس ها اکسیژن خود را از دست خواهند داد.
اقیانوس هایی که 3 تا 4 % اکسیژن خود را از دست بدهد ممکن نیست خیلی جذاب باشد! این حجم بالای آب ها زمین ما را می پوشاند. ما میدانیم 200 میلیون سال قبل اکسیژن در اقیانس ها اندک بود این سبب شد بسیاری از گونه ها از دست بروند. با کاهش دوباره ی اکسیژن دراقیانوس ها آیا ما زندگی اقیانوسی را دوباره از دست می دهیم؟ و اگر ما دوست داشته باشیم لابستر یا میگو یا ماهی بخوریم ایا ما مقدار کافی یا اصلا چیزی خواهیم داشت؟ قزل الا چطور؟
سخن در مورد غذا: کشاورزان از کودهای غنی سازی استفاده می کنند تا محصول آنها زیاد شود؛ باران این کودها را به درون آبها می آورد و از رودخانه ها به اقیانوس ها میرود در آبهای ساحلی این مواد غذایی اضافی، گیاهان و جلبک ها را زیاد میکند. به این حالت، یوتریفیکاسیون می گویند(غنی سازی آب توسط مواد مغذی که رشد فیتوپلانکتون ها و گیاهان را تقویت می کند و می تواند منجر به کاهش کیفیت آب ها و اکوسیستم ها شود.). این سبب می شود اکسیژن محیط کم شود و وقتی اکسیژن رفت، آب بی اکسیژن میشود و ماهیان می میرند و مناطق مرگ که نمی توانند حیات را نگه دارند باعث افزایش اسیدی بودن اقیانوس ها میشود. میتوانی تصور کنی چه اتفاقی میافتد؟
این یک اثر دومینوی بزرگ است و نتایج مرگباری دارد و اقیانوس و محیط زیست آن به این تریتب آسیب میبیند.
میزان اکسیژن موجود در آب دریا در درجه اول به دما و موجودات زنده فتوسنتز کننده مانند جلبک، فیتوپلانکتون، و گیاهانی مانند علف دریایی بستگی دارد که در آن زندگی میکنند. در طول روز، فعالیت فتوسنتزی آنها اکسیژن تولید میکند، این اکسیژن در آب دریا حل میشود و حیوانات دریایی از آن استفاده میکنند. اشباع آب از اکسیژن در طول شب و در اعماق زیاد، کمتر روی میدهد. باز در اینجا نقش مهم گرما و نور خورشید را در ادامه حیات می بینیم و وقتي بدانيم ابتداي سیر تکامل موجودات که نهایتا به مغز امروزی رسیده است، در آبها بوده است نقش حرارت و نور خورشید را در ادامه حیات در می یابیم.
( ↑ Jeffries, Martin. Sea ice in the Encyclopædia Britannica Online. Britannica Online, 2012. Accessed 21 April 2013.)
گفته میشود که گرمشدن زمین، اکسیژن سطح و عمق دریا را کاهش خواهد داد. باز متوجه نقش مهم تنظیمات درجه حرارت میشویم.
حرارت نقش مهمی را در ایجاد و حفظ حیات داشته است ولی افزایش بیش از حد درجه حرارت میتواند میزان اکسیژن محلول در آب را کاهش دهد. میزان کم شدن اکسیژن محلول اینگونه است
15 mg/L at 0ºC to 8 mg/L at 30ºC
ولی مانع دیگری، با سرد شدن بیشتر حاصل میشود تشکیل یخ روی آب به عنوان عايق از میزان اکسیژن زیر آب می کاهد
http://www.ramp-alberta.org/river/water+sediment+quality/chemical/temperature+and+dissolved+oxygen.aspx
باید توجه شود که نقش اکسیژن در عملکرد سلولهای معزی بسيار بالاست و سلول های مغزی بیش از دیگر سلولهای بدن، اکسیژن میسوزانند و در سیر تکاملی موجودات، لازمه بزرگ شدن مغز میزان بالای اکسیژن محیط است به طوری که در سیر تکاملی خلقت، موجودات آبزی ابتدایی برای رشد بیشتر مغزشان، مجبور شدند از آب بیرون بیاید تا از اکسیژن بیشتر هوای آزاد استفاده کنند.
امروز سطوح اکسیژن اقیانوس ها کاهش می یابد و برخی ماهیان نر اسپرمی تولید می کنند که کمتر قابلیت حرکت دارد و با کاهش میزان اسپرم گونه ی آنها نمیتواند حفظ شود. برخی گونه ها شامل ماهی مرکب به سمت بستر تغذیه ای جدید در آب با اکسیژن بیشتر میروند و این یک مشکل بزرگ است.
قبلا ماهی مرکب عادت داشت در آبهایی از جنوب آمریکا تا مکزیک و گاهی کالیفرنیا زندگی کند ولی اکنون آنها در ساحل آلاسکا زندگی می کنند زیرا ماهی ای که از آن تغذیه میکنند، آنجاست. ماهی مرکب اکنون در حال رقابت برای تغذیه است و ماهی تن و کوسه ها هم معمولا در این منطقه تغذیه و شکار می کنند و این، توازن ظریف را در شبکه های غذایی به هم میزند و منجر به مرگ ماهیان میشود.
مشکل دیگری هم هست. برخی موجودات دریا از عمق به سطح می آیند تا آب دارای اکسیژن داشته باشند و نهایتا در تورهای انسان، گیر می کنند. اول ماهیان بزرگ محو میشوند زیرا آنها به اکسیژن زیادی نیاز دارند؛ وقتی این ادامه پیدا کند ما با دلفین ها و وال ها خداحافظی می کنیم. اینها پستانداران زیبای اقیانوس هستند و وقتی ما با ماهیان بزرگ مانند ماهی تن خداحافظی کردیم بسیاری از مردم غذای خود را از دست خواهند داد.
صنایع تولید گوشت ماهی اکنون در حال دست و پا زدن هستند و نهایتا بسته خواهند شد.(گوشت ماهی و روغن امگا 3 موجود در آن در تکامل مغز، بسیار مهم است از میان رفتن ماهیان نقش بسیار منفی ای بر مغز خواهد داشت. بهترین منبع تامین امگا ۳ ماهی است و مقدار توصیه شده آن دو بار در هفته است. ALA که مهم ترین نوع امگا۳ است بیش از ماهی در جوانه گندم، گردو و دانه های روغنی (کتان و سویا) یافت می شود، اما دو نوع دیگر فقط در ماهی به ویژه در قزل آلا، ساردین، ماهی تن و آزاد موجود است.
چربی امگا ۳ از تشکیل Thromboxan (عامل مهم در لخته شدن خون) جلوگیری می کند و سطح تری گلیسیرید خون را کاهش می دهد. لذا ماده بسیار مفیدی در جلوگیری از بروز بیماری های عروقی و حملات قلبی به شمار می رود.
تاثیر امگا ۳ تنها به سلامت قلب محدود نمی شود بلکه خواص دیگری نیز دارد که اغلب از آن بی اطلاعند
از اثرات مهم آن رشد بيشتر مغز نوزادانی است که مادرانشان در بارداری، بيشتر روغن امگا سه دریافت کرده اند
امگا 3 و مغز، روند عمل کردن چگونه است؟
مکانیسم مولکولی حفاظت در مقابل بیماری های عصبی (حمله های مغزی، صرع، افسردگی...) از طریق امگا 3، توسط یک گروه فرانسوی از مرکز ملی تحقیقات علمی توضیح داده شده است. این گروه، از سال 2000 بدون هیچ ابهامی، ثابت کرده است که امگا 3، خصوصاً اسید دکوزاهگزانوئیک، آسیب های عصبی را که توسط حمله های مغزی یا در حمله های صرع در بین حیوانات ایجاد میشوند، کاهش میدهد.
سپس در سال 2004، ثابت کردند که این اثر به شکل پیچیده ای از کانالی از پتاسیم و پروتئین Trek-1، که هدف شناخته شدۀ امگا 3 است و باعث تأثیر آن میشود، میگذرد.
موش هایی که این نوع پروتئین را نداشتند، در مقابل حمله های مغزی و حمله های صرع بسیار حساس تر از موش های نرمال بودند و در مقابل تأثیر عصبی محافظتی امگا 3 واکنشی نشان نمیدادند...
امروزه نقش امگا سه در جلوگیری و حتي بهبود ام اس اثبات شده است. در رژیم های حاوی گوشت، به خصوص ماهی، میزان اسیدهای چرب پیچیده و غیر اشباع متعدد يعني omega-6 arachidonic acid (AA), omega-3 docosatetraenoic acid (DTA) and omega-3 docosahexaenoic acid (DHA) هستند و این اسیدها حدود نود درصد اسیدهای چرب مغز در پستانداران را تشکیل میدهند. افزایش سایز مغز از استراليپتيکوس تا هموارکتوس تا انسان جدید، بدون استفاده از این اسیدهای چرب غیر اشباع ممکن نبودهاست. شیر مادر حاوی اسیدهای چرب مناسب برای رشد مغز است که این موارد در شیر گاو وجود ندارد و خوردن گوشت توسط مادر نقش مهمی در فراهم شدن این اسیدهای چرب مفید دارد. مغز ما- که به طور نسبی حدود پنجاه برابر مغز گاو است- نیازمند انبوهی از اسیدهای چرب ضروری غیر اشباع است که این مقدار زیاد، در غذاهای گیاهی وجود ندارد.)
اگر در یک جزیره زندگی کنی محل های کمی برای رشد دادن محصولات و رشد حیوانات خواهی داشت بنابراین بسیاری از ملیت ها برای غذا وابسته به اقیانوس هستند. اگر غذای دریایی زیادی نباشد برای ژاپن، اندونیزی، فیلیپین و جزایر کارائیب چه اتفاقی میافتد؟
ما چگونه می توانیم به اقیانوس ها کمک کنیم؟ هشدار جهانی باید داده شود که کم شدن اکسیژن، با اثر گلخانه ای است. تولید گاز یک چیز مهم است که با کاهش آن می توانیم به اقیانوس ها کمک کنیم و باید انجام شود تا به اکوسیستم سیاره ی ما کمک کند. (برای بررسی بیشتر توصیه میشود به قسمت پنجم این سلسله مباحث مراجعه شود.) استفاده زیاد از مواد پربار کننده ی محصولات در کشاورزی چیزی است که ما باید دوباره در نظر بگیریم.
ایا میخواهی بدانی چیز دیگری بر سیاره ی ما تاثیر میگذارد؟ پلاستیک بله چندی تن پلاستیک در اقیانوس ها هست و اگر تو ماهی برای خوردن نداشته باشی و مجبور باشی پلاستیک بخوری چه خواهد شد؟! بله این داستانی دیگری است!
@salmanfatemi https://www.youtube.com/watch?v=Z9Rru2loIBQ
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031