دکتر سید سلمان فاطمی

متخصص داخلی مغز و اعصاب


کانال تلگرام دکتر فاطمی

آدرس مطب دکتر سلمان فاطم

آدرس دکتر زهره ابوطالبی

مقاومت به عوارض فشار خون بالا روی مغز در سنین بالاتر کاهش می یابد

مقاومت به عوارض فشار خون بالا روی مغز در سنین بالاتر، کاهش می یابد.

افزایش غیر طبیعی فشار خون، میتواند بر مغز، زیانبار باشد ولی ساختار رقابتی و خودخواه کیهان ما- که در نتیجه ی دستور ژنها یا نقشه ی حیات ایجاد میشود- در برابر فشارهای زیانبار از جمله افزایش غیر طبیعی فشار خون، ساکت نمی‌ماند و با فرایندهای مقاومتی در سطح ژنها و مولکولها، تاثیر زیانبار فشارخون بالا را مهار می‌کند.

ولی قدرت این سازگاری، در محدوده ی معینی است؛ به خصوص با کاهش قدرت دفاعی و رقابتی بدن در سطح سلولی مولکولی، قدرت سازگاری با همه ی فشارها روی بدن از جمله فشار خون، کاهش می‌یابد. این زندگی و رقابت موجود در آن، هر چند با افزایش سن یا برخی محدودیت ها به دلیل بیماری های خاص، کاهش می یابد ولی پیشرفت های بزرگ انسان امروز در علوم به خصوص علوم زیستی و شناخت ظرافت های حیات در سطح مولکولی و ژنتیکی و سلولی، قادر است بسیاری از این ناتوانی ها برای سازگاری با فشارهای محیط اطراف را برطرف کند. اهمیت این پیشرفت ها به خصوص امروز که با همه گیری دشوار کووید 19 مواجهیم، بیشتر جلوه گری میکند.

پیشرفت های بزرگ پزشکی، امروز قادر است عمر پربار انسانها را بسیار بیشتر از گذشته کند و این زندگی پربار، تاثیر بسیار زیادی بر بار اقتصادی جامعه و پیشرفت های آینده خواهد داشت.

اختلال شناختی، ناشی از فشار خون بالا

فشار خون در حدود دو سوم افراد بالای 60 سال را درگیر میکند و میتواند باعث اختلال شناختی شود. پیری باعث اختلال در برخی هورمون ها و مقاومت سلولی در برابر فشار میشود. در سالهای اخیر به دلیل افزایش میانگین سن، اختلال شناختی عروقیvascular cognitive impairment(VCI)بيشتر شده است. بار اقتصادی این اختلال شناختی در آمریکا در سال حدود 200 میلیون دلار است.

پیری همراه با اختلال عمومی در فرایندهای کنترلی شامل تنظیم جریان خون مغز و فشار عروق ریز است. پیری همراه با اختلال در تسهیل فشار بر سلول است و تخریب ملکولی و سلولی را- که به وسیله ی فشار خون بالا و فشار اکسیدان ها ایجاد میشود- تشدید میکند. فرایندهای سلولی و مولکولی متعددی شامل فشار اکسیداتیوها، اختلال عملکرد اندوتلیال، فرایندهای التهابی و اختلال در سد خونی مغزی عروقی و اختلال عملکرد اندوتلیال ناشی از فشار خون بالا و نارسایی اندامها در پیری شایع است. آسیب های عروقی ناشی از فشار خون بالا میتواند نتیجه ی پیری تشدید شده ی عروق باشد. فشار خون مزمن همچنین باعث تشدید آترواسکلروز در عروق بزرگ مغز می شود و این باعث تشدید نارسایی خونی به مغز و سکته های مغزی و کاهش میزان شناخت در افراد مسن میگردد.

اپیدمیولوژی:

فشار خون بالا >140/90 بیش از یک میلیارد نفر را در جهان درگیر کرده است. شیوع با افزایش سن بیشتر میشود. با وجود درک خطرات فراوان این بیماری، هنوز کنترل فشار خون در حد ایده آل نیست. تاثیر زیان بار فشار خون بالا بر شناخت و قدرت ادراکی در انتهای قرن نوزدهم شناسایی شد. مطالعاتی ارتباط فشار خون بالا را با آلزایمر، مثبت تصور کرده است. در مقایسه با افراد نرمال، اشخاص دارای فشارخون سیستول >160 ،4.8 برابر امکان دمانس در سنین بالاتر دارند.

در مطالعات مختلف در آمریکا، فنلاند و ژاپن این ارتباط مثبت، مشاهده شده است. بخش هایی از شناخت- که با فشار خون بالا درگیر میشود- شامل استدلال کردن انتزاعی و عملکردهای متوالی شناختی، حافظه و سرعت پردازش ذهنی است.

برای بررسی قدرت شناختی،digit symbol substituting testروش بهتری در مقایسه باminimental state examinationاست.DSTبه شدت کاهش قدرت ذهنی را در همراهی با فشار خون بالا، نشان میدهد. در میانسالی افزایش فشار خون در همراهی بیشتر با ضایعات ماده ی سفید مغزی است.

در مردان در سنین 45-55 فشار خون بالاتر سیستول و دیاستول، با کاهش قدرت شناختی در هشت سال همراه بوده است. در زنان، فشار سیستول بالاتر با وضعیت شناختی بهتری همراه بود و در سنین بالاتر با کاهش قدرت شناختی همراهی داشت. در مطالعه ای با استفاده از تستMMSEوDSSTارتباط بین الگوهای فشار خون سیستول در میانه ی زندگی با کاهش قدرت شناختی بررسی شد. میزان فشار خون بالا در کشورهاي با درآمد کمتر، بالاتر است. به همین ترتیب میزان دمانس هم دراین گروه، بالاتر است. عواملی که باعث افزیش فشار خون و دمانس درکشورهای مختلف میشود، میزان تحصیلات، حمایت اجتماعی، درآمد خانوادگی شغل ودسترسی به حمایت های بهداشتی است

سازگاری های گردش خون مغزی

مطالعات پیش بالینی مدارکی از مکانیسمی فراهم کرده است که در افراد جوان، گردش خون مغز سازگاری های عملکردی و ساختاری به افزایش مزمن فشار خون نشان میدهد و منجر به افزایش جبرانی در مقاومت عروق مغز میشود. سازگاری های ساختاری شامل بازسازی شریان ها و شریانچه ها است که باعث افزایش نسبت دیواره به لوله میشود و فشار دیواری را کاهش میدهد و مقاومت قطعه ای را بیشتر میکند. بازسازی مغزی عروقی یک فرایند فعال است که مکانیسم های پیامرسانی حساس به ضربه را هدایت میکند و این فرایندها با تحریک همودینامیک و واکنش های دینامیک ناشی از فاکتورهای رشد و سیتوکین ها و مواد وازواکتیو- که به وسیله سلول های موجود در دیواره ی عروق تولید می شود- تحت تاثیر قرار می گیرد.

تغییر شکل دیواره ی عروق، باعث تغییرات سازگار در رشد و تکثیر سلول و مرگ و مهاجرت سلول و تغییرات در تولید، رسوب و تخریب اجزای ماتریکس خارج سلولی می شود. سازگاری های عملکردی در پاسخ به فشار خون بالا شامل افزایش پاسخ انقباض عضلانی القا شده در شریان ها و شریانچه های مغزی است. این مکانیسم مهم هموستاتیک، ضمانت میکند فشار شریانی بالا به بخش دیستال میکروسیرکولیشن- که شریانچه ها و میرگ های ریز را با دیواره ی نازکی دارند- نرسد. انقباض عضلانی عروق مقاومتی، مسئول خودتنظیمی هم هست و سبب میشود جریان خون مغز طی نوسانات در فشار خون به خوبی جریان یابد. به دلیل پاسخ عضلانی تشدید شده در عروق مغزی، منحنی خودتنظیمی جریان خون مغز در حیوانات آزمایشگاهی و انسان دارای فشار خون بالا، به سمت راست منحرف میشود و محدوده ی خودتنظیمی را به فشار خون های بالاتر منحرف میکند.

مدارک آزمایشگاهی نشان میدهد افزایش سازگاری به وسیله ی فشارخون بالا حداقل تا حدی به دلیل افزایش تنظیمی مسیر 20 هیدروکسی ایکوزا تترااینوئیک اسید و کانال پتانسیلی گیرنده ی ترانزینتHETE-TRPC620 است و منجر به افزایش کلسیم داخل سلولی به دلیل افزایش فشارخون پایدار در سلول های عضلات صاف عروقی میشود. مکانیسم های دیگر ممکن است تظاهر کانال های سدیم به نام کانال کاتیونی با پتانسیل گیرنده ای را با تغییرات ناشی از فشار خون و دیگر کانال های یونی که در دپولاریزاسیون ناشی از فشار درگیر میشود درگیر کند و نیز فعالیت تغییر یافته ی رو کیناز و پروتئین کینازC47باشد. این موارد، حساسیت به کلسیم را در دستگاه انقباضی، تغییر میدهد.

این تغییرات سازگار کننده، حجم خون درون مغزی را در محدوده ی نرمال نگه میدارد و از بخش های انتهایی و بسیار نازک گردش خون ریز مغزی در برابر آسیب ناشی از فشار خون بالا جلوگیری میکند. در سلول های عضله ی صاف شریان های جوان مغزی، افزایش تنظیمیHETE20 و مسیر وابسته به کانال با قابلیت گیرنده، باعث سازگاری عملکردی شریان های مغز به فشارخون بالا میشود و فشار خون در همراهی با افزایش تظاهرایزوفورم های سیتوکرومP450تولید کننده یHETE20است. فشار خون، فسفولیپارA2را فعال میکند و این باعث فعالیت متابولیسم آراشیدونیک اسید و تولیدHETE20میشود. و این به نوبه ی خود کانال هایTRPC6را فعال میکند و منجربه افزایش سطوح کلسیم و انقباض عضلانی میشود.

HETE20همچنین باعث مهار فعالیت کانال های پتاسیم هیرپرپولاریزه - که با کلسیم فعال میشود(BKca)- می گردد و این، فعالیت کانال های کلسیمی وابسته به ولتاژ را- که با فشار فعال میشود- تسهیل میکند و منجر به جریان رو به داخل کلسیم و انقباض عضلانی میشود.

این سازگاری، محدوده ی حمایت خود تنظیم مغزی عروقی را در فشار خون بالا توسعه می دهد و گردش خون بافتی را بهبود می بخشد و از جریان خون ریز مغزی در برابر فشارخون بالا حمایت میکند. در شریان های مغزی افراد پیر، سازگاری عملکردی فشار خون که با فعالیت مسیرHETE-TRPC6 20میشود دچار اختلال است.

ناتوانی این شریانچه ها برای نشان دادن افزایش جمع شدن عضلانی در سازگاری القا شده به وسیله ی فشار خون، باعث اختلال در خودتنظمی مغزی عروق میشود. در مغز پیر، ناتوانی در شریان های مقاومتی پروگزیمال در سازگاری با فشار خون باعث عدم توازن بین فشار خونرسانی و مقاومت عروقی قطعه ای میشود و این، فشار نبضی افزایش یافته را توانمند میکند تا به بخش پایین و حساس گردش خون ریز مغزی نفوذ کند. اختلال خونرسانی باعث تشدید اختلال در سد خونی مغز میشود و باعث خروج فاکتورهای پلاسما(فیبرینوزن و ترومبین وIgG)از درون عروق میشود و این باعث فعالیت میکروگلیا و التهاب عصبی و نورونی میشود.

سیتوکین های پیش التهابی که از میکروگلیا منشا می گیرد ماتریکس متالوپروتئیناز(MMP)و انواع اکسیژن واکنشی را فعال میکند و باعث تخریب نورونی میشود. افزایش فشار عروق ریز، پاکسازی سیستم گلیمفاتیک( گلیال- لیمفاتیک) را خراب میکند و باعث القای خونریزی های ریز از طریق ردوکس= اکسایش مجدد با واسطه ی فعالیتMMPو نهایتا ضعف دیواره ی عروقمیشود. افزایش فشار همچنین باعث تغییر شکل مختل ساختار شبکه ی عروق ریز میشود و این، با پیش بردن تشکیل ترومبوز در این عروق ریز است و این، باعث عروق شبح مانند میشود.

تشدید التهاب نورونی، خونریزی های ریز مغزی، اختلال گلیمفاتیک و کاهش میکروواسکولار در همراهی با اختلال شناختی ناشی از فشا رخون بالا است. مطالعات پیش بالینی نشان میدهد در سنین بالا فرایندهای جبرانی در فشار خون در عروق مغزی دچار اختلال میشود. اختلال در فعالیت مسیرHETE-TRPC6 20باعث از میان رفتن حمایت عضلانی وابسته به فشار خون در سن بالا میشود. سازگاری مختل در پاسخ به فشار خون بالا در عروق پیر مغزی سبب میشود فشار خون بالا به بخش دیستال و حساس به آسیبب گردش خون ریز مغز برسد. در افراد جوان و سالم شریان های الاستیک شامل آئورت و شریان های بزرگ پروگزیمال به عنوان حفره ی بافر(سپر در برابر ضربه)عمل میکند و نبض همودیامیک را کاهش میدهد (تاثیر وایندکسل)و باعث تسهیل انتقال سالم جریان خون مداوم به گردش خون مغزی میشود. سفت شدن شریان های الاستیک در پیری این بافر را خراب میکند و باعث افزایش برجسته در شدت فشار نبض میشود.

فشار نبض تشدید شده، راحت به مغز و کلیه منتقل میشود. این اندام ها مقاومت همودینامیک کمی دارند. ارتباط بین سفتی شریانی و فشارخون، دو طرفه است و فشارخون افزایش یافته، باعث تغییر شکل دیواره ی شریان ها میشود. فریندهایی که در تغییر شکل عروق، در فشار خون نقش دارد شامل هیپرتروفی سلول های عضله ی صاف و هیپرپلازی آنها، التهاب و فیبروز، تغییر در ترن آور کلاژنی و تغییر شکل ماتریس خارج سلولی (از جمله تخریب الاستین)است و این به خاطر تغییرات در متالوپروتئینازهای ماتریس است.

این فرایندها با سیستم رنین-آنژیوتانسین، فاکتور تغییر شکل دهنده ی رشد بتا، سیتوکین های التهابی، اندوتلین، آلدوسترون، کمبود نیتریک اکسید و استرس اکسداتیو، مدیریت می شود. در بالغین جوانتر با فشارخون بالا، تحریک پیچیده یسازگاری ساختاری و عملکردی به فشار نبض، احتمالا باعث کاهش بار اضافه در مقاومت همودینامیک در شریان های مقاوم و بزرگتر در قسمت پروگزیمال می شود. این، باعث القایبار اضافه بر بخش پایین و حساس جریان در گردش خون مغز میشود و به این ترتیب در بالغین مسن تر امواج موج نبض را- که به ریز شریان ها منتقل میشود- افزایش میدهد و باعث تخریب مغز میشود. مطالعات پیش بالینی نشان میدهد در پیری، سازگاری عضلانی خراب در شریان های مقامتی ممکن است به فشار بالا اجازه دهد به بخش دیستال ریزشریان های مغز نفوذ کند و باعث تخریب ریز شریان ها و وریدهای ریز شود. مکانیسم هایی- که باعث ناسازگاری عروق مغزی به فشار خون بالا در افراد مسن میشود- ممکن است شامل کاهش در سطوح در گردش هورمون آنابولیک پلیوتروفیک و هورمون رشد شبیه انسلولین 1(IGF1)باشد.

گیرنده هایIGF1به مقدار زیاد،روی سلول های اندوتلیال وVascular smooth muscle cells (VSMCs) تظاهر دارد.IGF1تاثیرات حمایت از سلول و تروفیک چند جانبه ای در عروق خونی دارد.IGF1باعث هیپرپلازی و هیپرتروفیVSMCمیشود، قابلیت انقباض سلول های صاف، تولید ماتریس خارج سلولی را تنظیم میکند، فشار اکسیداتیو را کاهش میدهد و از عملکرد اندوتلیال پیشگیری می کند. مطالعات آزمایشگاهی پیشنهاد، میدهد سطوح کاهش یافته یIGF1باعث پیری سلول های مغزی و تخریب وابسته به سن سازگاری ساختاری و عملکردی عروق مغزی به فشار خون میشود. موش هایی که کمبودIGF1دارند سازگاری میوژنیک و تغییر شکل ساختاری مختل در پاسخ به فشار خون بالا نشان می دهند. کاهش سطوح و گردشIGF1در انسان ها همراه با افزایش خطر تخریب مغزی ناشی از فشار خون بالا است.

فشار اکسیداتیو و مقاومت سلولی

انتقال فشار خون بالا به بخش دیستال شریان های ریز مغزی، در ارتباط با تخریب میکروواسکولار مغزی در افراد مسن است. فشار خون بالاتر، باعث کشش سلولی مرتبط با فشار است و با القا و تنظیم افزایشی اکسیدازهایNADPHو تنظیم افزایشی تولید اکسیژن های فعال در میتوکندری، باعث فشار اکسیداتیو در سلول های اندوتلیال وVSMCمیشود. فشار اکسیداتیو در پیری بیشترمی شود و این به دلیل تخریب وابسته به سن مقاومت سلولی به فشارهای اکسیداتیواست. بنابراین تماس با سطح مشابه فشار داخل عروقی باعث فشار اکسیداتیو بسیار برجسته و فشار اکسیداتیو مرتبط با پاتولوژی های میکروواسکولار در مغز های پیر در مقایسه با مغزهای جوان میشود.

از بین رفتن مقاومت سلولی در پاسخ به فشار اکسیداتیو حداقل تا حدی مرتبط با اختلال عملکردnuclear factor erythroid 2 ralated (NRF2)است که با راه های دفاعی آنتی اکسیدان، مدیریت می شود.NRF2یک فاکتور ترجمه ای است که با اکسیژن های فعال در سلول های عروقی موجودات جوان به کار می افتد و باعث افزایش تنظیمی بسیاری از ژنهای آنتی اکسیدان میشود.

اختلال عملکردNRF2، باعث مکانیسم های سم زدایی مختل ناشی از رادیکال های آزاد میشود. به نظر میرسد منجر به تشدید فشار اکسیداتیو ناشی از فشارخون و تخریب سلولی شود. مکانیسم های خودکار سلولی وغیرسلولی شامل کاهشIGF1مربوط به سن و اختلال تنظیمی میکرو آر ان ایMicroRNAدرارتباط با اختلال عملکردNRF2و مقاومت مختل فشار اکسیداتیو در عروق بوده است.NRF2همچنین تاثیرات ضد التهابی قوی ای دارد و این با مهارNF-kB69است و باعث آنژیوژنز و حفظ شبکه مویرگ میشود. پاتولوژی های میکروواسکولار ناشی از فشارخون که در آن، اختلالNRF2و تشدید فشار اکسیداتیو هست ممکن است نقشی اساسی شامل بیماری عروق ریز، اختلال سد خونی مغزی، التهاب نورونی و تخریب ماده ی سفید، خونریزی ریز، کمبود مویرگی و اختلال گشاد شدن میکروواسولار داشته باشد که باعث تخریب ایسکمیک نورونی و پاتولوژی های موجود در آلزایمر مانند پلاک های آمیلوئید و آسیب عروق مغزی به خاطر آملوئید میشود.

بیماری عروق ریز

فشار خون باعث اختلالات زیادی در عروق ریز مغز میشود که شامل تخریب واختلال عملکرد اندوتلیال، نکروز فیبرینوئید، تخریب اطراف سلول و تغییر شکل ماتریس خارج سلولی و فعالیتMMP، لیپوهیالینوز، میکروآنوریسم، گشاد شدن فضای اطراف عروق و ادم اطراف عروق و تغییرات پارانشیمی مانند خونریزی ریز، انفارکت لاکونار و آسیب به ماده ی سفید است. پیشرفت ها درMRIشناسایی مارکرهای نوورادیولوژی را در آسیب های عروق ریز مغز، ممکن کرده است. این مارکرها با کاهش میزان شناخت، همراه است. تغییرات ماده ی سفید در فشار خون بالا با افزایش سن، افزایش می یابد. سد بین خون و مغز یک واحد نوروواسکولار است که سیستم عصبی مرکزی را از گردش خون جدا میکند؛ علاوه بر اینکه به عنوان یک سد عمل میکند و انتقال انتخابی فاکتورهای در گردش را به بخش مایع پارانشیم مغز تنظیم می کند.

مدارک زیادی هست که تخریب در سد خونی-مغزی باعث التهاب نورونی و تخریب میلین می شود؛ عواملی- که در فشار خون بالا باعث تخریب سد خون ومغز میشود- چند جنبه است و باعث نقص مولکولی، سلولی و ساختاری در واحدهای نوروواسکولار میشود. قسمت های اصلی سد خونی مغزی شامل سلول های اندوتلیال، پریسیت ها و پاهای انتهای آستروسیت هاست. بخش های غیرسلولی این سد شامل غشاهای پایه وگلیکوکالیس اندوتلیال است. فشار خون بالا باعث افزایش فشار اکسیداتیو و تخریب ساختاری مربوط به سلول های اندوتلیال وماتریس خارج سلولی و ترتیب پرسیت ها است.

تخریب ناشی از فشار خون در سلول های اندوتلیال، نقش مهمی در به هم زدن سد خونی-مغزی دارد. مدارک نشان میدهد فعالیت گیرنده ی آنژوتانسین 2 اندوتلیال در شریانچه ها و وریدچه ها و فعالیت ماکروفاژهای دور عروقی، باعث تخریب سد بین خون و مغز در فشار خون میشود. اتصالات محکم که بین سلول های اندوتلیال هست انتشار الکترولیت ها را در حد معینی حفظ میکند. سلول های اندوتلیال با اتصالات ادهیرنت از کادهرین- که یک مولکول اتصالی در اندوتلیوم است- به هم مرتبط هستند.

در فشار خون بالا، ظاهر پروتئین های متعدد اتصالی نامنظم میشود و اتصالات محکم، تغییرات زیادی را نشان میدهد. افزایش فعالیتMMPدر دیواره ی عروق باعث افزایش فشار اکسیداتیو و تخریب پروتئین های اتصالات محکمو درهم شکستن ماتریس خارج سلولی عروق مغزی می شود. همه ی این تغییرات با افزایش سن، بیشتر میشود. از دست رفتن پریسیت ها به دلیل فشار خون باعث کاهش عروق ریز در سنین بالاتر میشود. سلول های اندوتلیال، باعث تحریک تکثیر پریسیت ها میشود. بنابراین کم شدن پریسیت ها از نتایج تخریب سول های اندوتلیال است. تخریب سد خونی مغزی به دلیل التهاب عصبی، از دست رفتن سیناپس ها و تخریب عملکردی سیناپسی است و سد خراب، به اجزای پلاسما شاملIGg، ترومبین ، فییبرینوژن و الگوهای مولکولی التهاب، اجازه میدهد وارد پارانشیم مغزی شوند و در آنجا باعث التهاب عصبی(نورواینفلامیشن) با فعال کردن میکروگلیاها شود. تخریب این سد، باعث تجع آمیلوئید در مغز میشود که نقش مهمی در ایجاد بیماری آلزایمر دارد.

تداخل های زیادی بین سیستم ایمنی و سیستم خودکار عصبی رخ میدهد. سیستم خودکار سمپاتیک، نقش مهمی در ایجاد فشار خون دارد. افزایش فعالیت این سیستم باعث افزایش واکنش های التهابی در طحال و مغز استخوان می شود. و باعث تخریب بافتی ناشی از فشار خون می شود. التهاب عصبی باعث تخریب سیناپس ها و آپوپتوز سلول های عصب و کاهش نوروژنز هیپوکامپ و قابلیت انعطاف سیناپس می شود. مدارک زیادی نشان میدهد افزایش فعالیت میکروگلیال و التهاب در هیوکامپ و اختلال عملکرد کورتکس و نیز تجمع پروتئین های آملوئید در فشار خون بالا دیده می شود. همچنین فشار خون بالا باعث افزایش تنظیمی سیتوکین ها و تجمع نوتروفیل ها و در نتیجه کاهش قدرت شناختی و آلزایمر میشود.

خونریزهای ریز مغزی

این خونریزیها قطری کمتر از 5 میلیمتر دارند و به دلیل پاره شدن رگ داخل مغز ایجاد میشوند و در سکانس هایgradient echi T2 MRIدیده میشود. پیری و تجمع پلاک آمیلوئید از عوامل خطر این خونری های ریز است. برخی مطالعات نشان میدهد فشار خون بالا با ایجاد فشار اکسیداتیو و فعال کردنMMPباعث خونریزی های ریز میشود و منجر به تخریب ماتریس خارج سلولی در دیواره ی عروق میشود. در بیماران مسن افزایش فشار داخل لوله و افزایش فشار دیواره، باعث فعالیتNADPH oxidaseو تولید اکسیژن فعال به وسیله ی میتوکندری های در دیواره ی عروق میشود. فشار اکسیداتیو باعث افزایش فعالیتMMPو این به نوبه ی خود باعث تخریب ماتریس خارج سلولی و آتروفی سلول عضله صاف عروق میشود. این تغییرات، دیواره ی عروق ریز را ضعیف میکند و حساسیت به پاره شدن و خونریزی ریز را بیشتر میکند.

در بیمارانپیرتر، فعالیتهایی- که باعث افزایش گذرای فشار خون میشود- یک چالش بزرگ در حمایت خودتنظیم جریان خون مغزی است. در این حالت افزایش فشار و جریان به بخش انتهای عروق ریز منتقل میشود و باعث خونریزی های ریز می گردد. مانور والسالوا که باعث افزایش گذرا در فشار خون میشود (و مثلا در بلند کردن چیزهای سنگین، فعالیت جنسی و سرفه ی سخت و مدفوع کردن) در ارتباط با ایجاد خونریزی های ریز است. خونری های مغزی ریز در افراد بالغ دچار کووید 19 هم دیده میشود زیرا التهاب اندوتلیال به دلیل حمله ی ویروس و شکنندگی عروق ناشی از آن، رخ میدهد.

مطالعات بیشتر لازم است مشخص شود افراد پیر مبتلا به کووید 19 آیا شکنندگی عروقی بیشتری دارند یا نه که آنها را مستعد خونریزی های ریز میکند. اگر این درست باشد تغییراتی در سبک زندگی مثلا خودداری یا محدود کردن فعالیت هایی که باعث افزایش گذرای فشار خون میشود در افراد دچار کووید مزمن، لازم است.

کمبود مویرگ ها

مغز بیشترین اندامی ست که نیاز متابولیک دارد و فعالیت زیاد آن بر اساس منابع زیاد و اکسیژن در شبکه مویرگی غنی است. مدارک قوی نشان میدهد فشار خون بالا، باعث کم شدن خونرسانی مغز میشود و مشکلات شناختی را بیشتر میکند. عواملی که این حالت را ایجاد میکند متعدد هستند از جمله آپوپتوز اندوتلیال ، فشار اکسیداتیو، تخریب پریسیت و عدم توازن در تولید عوامل ایجاد کننده ی عروق و عوامل ضد آن دربافت ها.

گردش خون ریز مغز، انعطاف پذیری زیادی دارد و عدم توازن بین پسگرد مویرگ ها و تولید آنها باعث کم شدن این گردش خون در عروق ریز، میشود. مهم اینکه پیری به نظر میرسد ظرفیت تولید رگ را در سلول های اندوتلیال خراب میکند. فرایندهای مربوط به پیری- که ممکن است باعث عدم تنظیم ظرفیت تولید رگ در سلولهای اندوتلیال شود- ممکن است شامل کاهش فاکتورهای پیش رگ ساز مانندIGF1وadenylate cyclase activating polypeptudeهیپووفیز(PACAP)کاهشNADو افزایش فشار اکسیداتیو، به هم خوردن تنظیم تظاهرRNAتولید کننده ی رگ و اختلال وابسته به سن در مسیرهای حمایت سلولی تحت تنظيمNRF2و افزایش پیری اندوتلیال میباشد.

اختلال در تولید عروق، به وسیله ی سلول های اندوتلیال که به پیری مربوط است ممکن است یک عامل کلیدی باشد که باعث تشدید از دست رفتن مویرگی ناشی از فشار خون در پیری است. نقش های احتمالی انقباض تشدید شده ی شریانچه ای در قبل از مویرگ ها، توقف جریان خون مویرگی، فعالیت ماکروفاژ در از دست دادن مویرگی به دلیل فشار خون باید در نظر گرفته شود.

هر دوی فشار خون بالا و پیری، باعث پسگرد مویرگی میشود و تولید رگ را خراب میکند. این تاثیرها کم شدن خونرسانی ریز مغزی را تشدید می کند و ذخیره ی خون مغزی را کاهش میدهد.

جفت شدن معیوب نوروواسکولار

جفت شدن نوروواسکولار(که همچنین به عنوان پرخونی عملکردی شناخته میشود)یک مکانیسم هموستاتیک مهم است که سازگاری جریان خون مغز را با افزایش تقاضا در انرژی و اکسیژن در مناطق فعال مغز ایجاد میکند. جفت شدن نوروواسکولار، با تعامل نورون ها و آستروسیت های فعال شده با سلول های اندوتلیال مغزی عروقی هماهمنگ و همراه میشود. مکانیسم هایی که باعث گشادی عروق میشود شامل ترشح نیتریک اکساید از سلول های اندوتلیال، ترشح آستروسیتی واسطه های ایکوزانوئید و فعالیت کانال های پتاسیم در سلول های عضله ی صاف عروق است. شرایط فیزیوپاتولوژیک که سلامت مغزی عروقی را خراب میکند به طور معکوس بر جفت شدن نوروواسکولار تاثیر میگذارد و باعث اختلال در انتقال اکسیژن و مواد غذایی و نیز پاک شدن ناکافی واسطه های متابولیک میشود.

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است ارتباطی بین اختلال جفت کردن نوروواسکولار و اختلال شناختی هست. مداخله های دارویی- که این جفت شدن را بهبود می بخشد- تاثیرات سودمندی بر عملکرد شناختی در مدلهای موشی پیری دارد. فشارخون بالا باعث تخریب شدید در جفت شدن نوروواسکولار اندوتلیوم میشود و این، تا حدی به خاطر افزایش تولید اکسیژن های فعال ناشی از اکسیدازهایNADPHو کاهش دسترسی زیستی نیتریک اکساید آندوتلیال در واحد نوروواسکولار است. سطح بالای آنژیوتانسین 2- که یک واسطه ی کلیدی در فشار خون بالا است- ممکن است باعث عدم جفت شدن نوروواسکولار شود و این از طریق افزایش گونه های فعال اکسیژن است.

اختلال در سد خونی مغزی به دلیل فشار خون بالا باعث فعالیت ماکروفاژهای اطراف عروق و اختلال نوروواسکولار میشود و این از طریق تولید اکسیژن های فعال سمی، به وسیله ی اکسیدازهایNADPHاست. در انسان عملکرد سلول های اندوتلیال در گردش خون محیطی میتواند با داروهای ضد فشار خون مانند لوزارتان بهبود یابد. در مغز سالم، ارتباط پیچیده ای بین نورون ها، آستروسیت ها و سلول های اندوتلیال، باعث بهبود جریان خون مغز میشود. نوروترانسمیترها مانند گلوتامات که ازطریق گیرنده یG protrin(GPCR)از سیناپس های تحریکی ترشح میشود، باعث افزایش کلسیم در آستروسیت ها و پیشرفت موج های کلسیم از زائده ها و بدنه ی آستروسیت ها به پاهای انتهایی میشود و این پاهای انتهایی در اطراف شریانچه های مقاومتی است.

اوج غلظت کلسیم در پاهای انتهایی آستروسیت ها باعث آزاد شدنATPو تولید ایکوزانوئیدهای گشاد کننده ی عروق و پروستاگلندین میشود که از طریق سیتوکرومP450و سیکلواکسیژنازPGE2تولید می شود.ATPمنشا گرفته از آستروسیت باعث ترشح گشاد کننده ی عروقی نیتریک اکساید میشود. فشار خون بالا و پیری باعث تولید اکسیژن های فعال از میتوکندری و نیز تولید این اکسیژن ها به وسیله ی اکسیدازهایNADPHمی شود.

پاتولوژی های بیماری آلزایمر

فشا رخون یک عامل خطرمهم در تشدید پاتوژنز بیماری آلزایمر است. در میانسالی فشار خون بالا باعث افزایش پلاک های التهاب نورونی و پلاک های نوروفیبریلاری در نئوکورتکس و هیپوکامپ میشود. رسوب پلاک هایABحتی طی 4 هفته از القای فشار خون در موش های آزمایشگاهی ایجاد میشود. اضافه کردن آنژیوتانسین 2، باعث افزایش فعالیت بتاسکرتاز و افزایش سرعت شکست پروتئین پیش ساز آمیلوئید بتاABمیشود همچنین فشار خون بالا باعث القای تائوپاتی مستقل از تجمع آمیلوئید بتا می شود.

پاتولوژی های آلزایمر باعث به هم خوردن خود تنظیمی مغز میشود. آنژیوپاتی ناشی از آمیلوئید یک عامل خطر مهم برای خونریزی های ریز در مغز است. این خونریزی ها قدرت شناختی این بیماران را بیشتر کاهش می دهد. اختلال گلیمفاتیکگلیال لیمفاتیکباعث اختلال در پاکسازی متابولیت های مضر از جمله آمیلوئید بتاABمیشود. فشارخون بالا مسیرهای حرکتی گلیمفاتیک را مختل میکند.

پیشگیری از کاهش قدرت شناختی

استفاده از داروهای ضد فشارخون از جمله مهارکننده های آنزیم تغییر دهنده ی آنژیوتانسین، نقش مهمی در کاهش شیوع و برور اختلال شناختی دارد. در مطالعه ای مصرف داروی مهار کننده ی این آنزیم که به صورت طولانی مدت عمل میکند به نام پریندوپریل و دیورتیک تیازید اینداپامید با کاهش اختلال شناختی همراه بود. در افراد مسنی که از مهار کننده های کانال کلسیم استفاده میکنند شیب افت هوشیاری بیشتر میشود استفاده از مهار کننده های کلسیم، سبب میشود حمایت خود تنظیم عضلانی در خونرسانی ریز مغز مختل شود.

از این رو استفاده از مهار کننده های گیرنده ی آنژیوتانسین ممکن است در جلوگیری از آلزایمر، سودمندتراز مهار کننده های کلسیم باشد. به نظر میرسد کاستن از فشارخون سیستولی به زیر 140 کافی باشد.

کاهش بیشتر باعث کم شدن خونرسانی به مغز و درنتیجه افزایش بیشتر اختلال شناختی میشود. مطالعات بیشتری برای تشخیص تاثیر بخشی داروهای مختلف فشار خون بر کاهش اختلال شناختی باید انجام شود. ارائه ی داروهایی- که در سطح مولکولی بر سلول های اندوتلیال و عضلات صاف تاثیر میگذارد- ضروری است.
https://www.nature.com/articles/s41581-021-00430-6?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_content=organic&utm_campaign=NGMT_USG_JC01_GL_NRJournals


آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، روبروی داروخانه سپاهان ، مجتمع اطبا ، طبقه اول
تلفن : 32223328 - 031

نظرات کاربران درباره این مطلب :

برای متن پیام فقط از حروف فارسی استفاده کنید .
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .
نام و فامیل :
تلفن :
ایمیل :
متن پیـام :
لزوم سازگاری قانون مجازابیماری دیستروفی میوتونیکندر علیه سرطاندست بالای دستتفاوت ایستایی و تکاپوزندان ذهنیماست مالی با هوش انسانیآلودگی هوا چالش قرن جدیدمشاهده گر جدای از شیء مشاتاثیر فکر بر سلامتانفجار و توقف تکاملی نشاسردرد و علتهای آنتغییرنوار مغز مشاهده ی غیر مستسایتهای دیگرابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان مناسبحس و ادراک قسمت نهماز تکینگی تا مغز، از مغز داروهای ام اسهزاران سال چشم های بینا ومنابع انرژی از نفت و گاز با هوش مصنوعی خودکار روبکیست کلوئید بطن سومرفتار مانند بردهتلاشی برای درمان قطع نخازبان مشترک ژنتیکی موجودامدل همه جانبه نگر ژنرالیآینه در اینهمغز قلبتاثیر گیاه خواری بر رشد وانرژی خلا ممکن استشناسایی سلول های ایمنی اجنین مصنوعینورون هاي مصنوعی می تواناتوسوکسیمایدهمراهی میاستنی با برخی سحس و ادراک قسمت بیست و یکاز درخواست ها جدا شوداروی جدید ضد میگرنویتامین کا و استخوانمنابع جدید انرژیبارداری بدون رحمکتاب زیست شناسی باوررویا و کابوستنفس بدون اکسیژنزبان، وسیله شناسایی محیطآیا هشیاری کوانتومی وجودمغز انسان برای شادمانی طشانس یا تلاشتاثیر تغذیه بر سلامت روااهرام مصر از شگفتی های جهجهان هوشمندچگونه میتوان با قانون جناختلاف خانوادگی را حل کنهوش مصنوعی و کشف زبان هایحس و ادراک- قسمت بیست و پفیروز نادریاستیفن هاوکینگ در مورد هدر چه مرحله ای از خواب ، رواقعیت تقویت شدهروح رهاییمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی درباره هوش و تفاوتهگل خاردار، زیباستتو با باورهایت کنترل میشسلول های بدن تو پیر نیستنآیا جهش های ژنتیکی، ویرومغز حریص برای خون، کلید تشباهت زیاد بین سلول هاي عتاثیر درجه حرارت بر عملکای آنکه نامش درمان و یادشجهان شگفت انگیزنگاه محدود و تک جانبه، مشخواب عامل دسته بندی و حفطارتقا یا بازگشت به قبل ازهوش مصنوعی از عروسک بازی فراموشی همیشه هم بد نیستاضطراب و ترسدرمان نابینایان آیا ممکنبدون زمان، ماده ای وجود نواکسن سرطانروشی برای بهبود هوش عاطفمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتگالکانزوماب، دارویی جدیتومورهای نخاعیسندرم پیریفورمیستاثیر رژیم گیاه خواری بر آب زندگی است قسمت دومنقش مرکز تنفس سلولی در بیضرورت زدودن افکارایا ابزار هوشمندی یا مغز جامعه ی آسمانیارتباط غیرکلامی بین انساچالش کمبود اندام برای پیخدا نور آسمان ها و زمین اهوش مصنوعی از عروسک بازی فضای قلب منبع نبوغ استبلوغ چیستدرمان جدید ALSبرخی نرمش ها برای زانووزوز گوشرژیم غذایی ضد التهابیمهمان ناخواندهپلاسمای غالبتوپیراماتآزار دیگری، آزار خود استسیاهچاله های فضایی منابعتبدیل تراکت صوتی مصنوعی نقش خرچنگ های نعل اسبی درعقل مجادله گراگر نعمت فراموشی نبود بسحق انتخاباز نظر علم اعصاب اراده آزنخستین تمدن بشریدلایلی که نشان میدهد ما بهوش مصنوعی درخدمت خلق وحقانون جنگلبه دنبال رستگاری باشیادآوری خواب و رویادرون قفس یا بیرون از آنبررسي علل احتمالي تغيير رسم عاشق کُشی و شیوهٔ شهرمیگرن و پروتئین مرتبط با پیوند سر، یکی از راه حلهاتکنولوژی جدید که سلول هاافتخار انسانسال سیزده ماههتراشه ها روی مغزنقشه مغزی هر فرد منحصر بهعماد الدین نسیمی قربانی ابزار بقا از نخستین همانچرا بیماری های تخریبی مغحمله ویروس کرونا به مغزاز تکینگی تا مغز از مغز تدوچرخه در کاهش دردهای کمهوش عاطفی بیشتر در زنانقطره قطرهبیمار مرکز تنفس سلولیکلید نزدیک و نگاه تو بر فدرگیری مغز در بیماران مببشکه ای که ته نداره پر نمزمان پلانکما اشیا را آنطور که هستندپاسخ گیاهان در زمان خوردمرز بین انسان و حیوان کجاتکامل زبانالگوبرداری از طبیعتستم، بی پاسخ نیستتصویر خورشید یا خود خورشچند روش ساده برای موفقیتعسل طبیعی موثر در کنترل بابزار بقا از نخستین هماننشانه های پروردگار در جهحرکت چرخشی و دائمی کیهاناز تکینگی تا مغز از مغز تدانش قدرت استهیچ اندر هیچلزوم سازگاری قانون مجازابیماری سلیاککوچ از محیط نامناسبدستورالعمل مرکز کنترل بیتفاوت ارباب و رهبر حقیقیزونیسومایدماشین دانشآلودگی هوا و ویروس کرونامشاهده آینده از روی مشاهتاثیر مشاهده بر واقعیت بانقراض را انتخاب نکنیدسردرد به دلیل مصرف زیاد متغییر الگوی رشد مغزی با زنوار مغز ترجمه رخدادهای ابزار بقای موجود زنده از همه چیز در زمان کنونی استحس و ادراک قسمت چهارماز تکینگی تا مغز، از مغز داروهای تغییر دهنده ی سیهستي مادي ای که ما کوچکترمنابع انرژی از نفت و گاز با هر چیزی که نفس می کشد مکپسول ژری لاکترفتار وابسته به شکلتلاشی تازه برای گشودن معزبان چهار حرفی حیات زمینمدل هولوگرافیک ژنرالیزهآیندهمغز ما کوچکتر از نیم نقطهتاثیر گیاه خواری بر رشد وانرژِی برای ایجاد اضطرابشواهدی از نوع جدیدی از حاجنگ هفتاد و دو ملت همه را نورون های ردیاب حافظهاتصال مغز و کامپیوترهمراهی نوعی سردرد میگرنیحس و ادراک قسمت بیست و دواز روده تا مغزداروی جدید ضد الزایمرویتامین کا در سبزیجاتمناطق خاص زبان در مغزبازگشایی مجدد مطب دکتر سکتاب طبیعت در قالب هندسهرویا و خبر از آیندهتنها مانع در زندگی موارد زدودن نقص از هوش مصنوعیآیا واکنش های یاد گرفته ومغز انسان برای شادمانی طشاهکار قرنتاثیر حرکات چشم بر امواج اولویت بندی ها کجاستجهان هوشیارچگونه مغز ما، موسیقی را پاختلال خواب فرد را مستعد هوش مصنوعی یا حماقت طبیعحس و ادراک- قسمت شصت و چهفیزیک مولکولها و ذرات در استیفن هاوکینگ در تفسیر در ناامیدی بسی امید استواقعیت خلا و وجود و درک مروزه داری متناوب، مغز را منبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی درباره هوش و تفاوتهگل درون گلدانتو باید نیکان را به دست بسلول بنیادی و ای ال اسآیا جهش ژنتیکی و تنظیم اجمغز در تنهایی آسیب میبینشجاعت و ترسایمپلانت مغزیجهانی که نه با یک رخداد و نگاه کلی نگرخودآگاهی و هوشیاريارتوکين تراپی روشی جديد هوش مصنوعی از عروسک بازی فراموشی و مسیر روحانیاطلاع رسانی اینترنتیدرمان های اسرار آمیز در آبرنامه و ساختار پیچیده مواکسن سرطانروشی جدید در درمان قطع نخمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمگام کوچک ولی تاثیرگذارتومورهای ستون فقراتسندرم پای بی قرارتاثیر رژیم گیاه خواری بر آب زندگی است قسمت سومنقش نگاه از پایین یا نگاهضرب المثل یونانیایا بیماری ام اس (مولتیپجاودانگی مصنوعیارتروز یا خوردگی و التهاچالش دیدگاه های سنتی در بخدا بخشنده است پس تو هم بهوش مصنوعی از عروسک تا کمقفس ذهنبلعیدن ستاره توسط سیاهچادرمان جدید میگرن با انتی برخی نرمش های گردنوسواس، بیماری استرژیم غذایی ضد دردمهندسی ژنتیک در حال تلاش پمبرولیزوماب در بیماری چتوانایی مغز و دیگر اجزای آسيب میکروواسکولاریا آسسیاهچاله ها، دارای پرتو تبدیل سلولهای محافط به سنقش داروهاي مختلف معروف عقل سالماگر با مطالعه فیزیک کوانحقیقت قربانی نزاع بین بی از نظر علم اعصاب اراده آزنخستین تصویر از سیاهچالهدنیا فریب و سرگرمیهوش مصنوعی ساخته هوش طبیقانون جنگلبه زودی شبکه مغزی به جای یاری خدا نزدیک استدرون آشفته ی تو و ظاهر خنبررسی مغز با امواج مادون رساناها و ابر رساناها و عمیگرن و خوابپیوندهای پیچیده با تغییرمدارک ژنتیکی چگونه انسانتکینگیافراد آغاز حرکت خودشان رسانسور از روی قصد بسیاری تراشه ی هوش مصنوعی در مغزنقشه های مغزی جدید با جزیعوامل موثر در پیدایش زباابزار بقا از نخستین همانچرا حیوانات سخن نمی گوینحمایت از طبیعتاز تکینگی تا مغز از مغز تدوچرخه سواری ورزشی سبک و هوش عاطفی در زنان بیشتر المس کوانتومیبیماری لبر و نابینایی آنکلام و زبان، گنجینه ای بسدرگیری مغزی در سندرم کووبشریت از یک پدر و مادر نیزمان به چه دلیل ایجاد میشما به جهان های متفاوت خودپختگی پس از چهل سالگي به مرز جدید جستجو و اکتشاف، تکامل زبان انسان از پیشیالتهاب شریان تمپورالستون فقرات انسان دو پا جلتصویر در هم تنیدگی کوانتچندین ماده غذایی که ماننعشق درونی به یگانگی خلقتابزار بقا از نخستین هماننظام مثبت زندگیحس متفاوتاز تکینگی تا مغز از مغز تدانش محدود به ابعاد چهارهیچگاه از فشار و شکست نترهیپرپاراتیروئیدیسملزوم عدم وابستگی به گوگل بیماری ضعف عضلات نزدیک بکوچک شدن مغز از نئاندرتادغدغه نتیجه ی نادانی استتفاوتهای جنسیتی راهی برازونا به وسیله ویروس ابله مبانی ذهنی سیاه و سفیدآلودگی هوا و پارکینسونمشاهدات آمیخته با اشتباهتاثیر نگاه ناظر هوشیار بانواع سکته های مغزیسردرد تنشنتغییر دیگران یا تغییر خونوار مغز در فراموشی هاابزار بقای موجود زنده از همه چیز، ثبت می شودحس و ادراک قسمت نوزدهماز تکینگی تا مغز، از مغز داروهای ضد بیماری ام اس وهستی ما پس از شروعی چگال منابع انرژی از نفت و گاز با آتش، بازی نکن و بعد از کامپیوتر سایبورگرفتار اجتماعی انسان، حاصتلاشی جدید در درمان ام اسزبان نیاز تکاملی استمدل هولوگرافیک تعمیم یافآینده ی انسان در فراتر ازمغز مانند تلفن استتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسولینشواهدی از دنیسوان(شبه نئجنگ و تصور از جنگنوروپلاستیسیتی چیستاثر مضر مصرف طولانی مدت رهندسه ی پایه ایحس و ادراک قسمت بیست و سواز سایه بگذرداروی سل سپتویتامین بی 12 در درمان دردمناطق خاصی از مغز در جستجبازگشت از آثار به سوی خداکتاب، سفری به تاریخرویا بخشی حقیقی از زندگی تنها در برابر جهانسفر فقط مادی نیستآیا یک، وجود داردمغز انسان رو به کوچک تر ششاهکار شش گوشتاثیر دوپامین و سروتونیناولین قدم شناخت نقص های خجهان های بسیار دیگرچگونه مغز پیش انسان یا هماختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی گوگل به کمک تشحساسیت روانی متفاوتفیزیک هوشیاریاستخوان های کشف شده، ممکدر هم تنیدگی مرزها و بی موالزارتان داروی ضد فشار روزه داری و التهاب زیانبمنبع هوشیاری کجاست قسمت53بحثی درباره هوش و تفاوتهگل زندگیتو تغییر و تحولیسلول بنیادین از مخاط بینآیا خداباوری محصول تکاملمغز را از روی امواج بشناسشرکت نورالینک ویدیویی ازایمپلانت مغزی و کنترل دو جهانی که از یک منبع، تغذینگاه انسان محدود به ادراخودآگاهی و هوشیاريارتباط میکروب روده و پارهوش مصنوعی از عروسک بازی فراموشی آرماناطلاعات حسی ما از جهان، چدرمان های بیماری آلزایمربرنامه ی مسلط ژنها در اختواکسن ضد اعتیادروشی جدید در درمان نابینمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمگامی در درمان بیماریهای توهم فضای خالیسندرم پس از ضربه به سرتاثیر رژیم گیاهخواری بر آب، زندگی است(قسمت پنجم)نقش نظام غذایی در تکامل مضررهای مصرف شکر و قند بر ایا بدون زبان میتوانیم تجایی برای یاد گرفتن باقی ارزش های وارونهچاالش ها در تعیین منبع هوخدای رنگین کمانهوش مصنوعی از عروسک تا کمقفس را بشکنبنی عباس، ننگی بر تاریخدرمان جدید کنترل مولتیپلبرخی یونها و مولکول های میک پیام منفرد نورون مغزی راه فراری نیستمهندسی بدنپنج اکتشاف شگفت آور در موتوازن مهمتر از فعالیت زیآسیب ها ناشی از آلودگی هوسیاهچاله و تکینگی ابتدایتبر را بردارنقش درختان در تکاملعقلانیت بدون تغییراگر تلاش انسان امروز براحقیقت آنطور نیست که به نظاز واقعیت امروز تا حقیقتدنیای شگفت انگیز کوانتومهوش مصنوعی، اتفاقات و تحقانونمندی و محدودیت عالمبه زیر پای خود نگاه نکن بژن همه چیز نیستدروغ نگو به خصوص به خودتبررسی و اپروچ جدید بر بیمرستگاری محدود به یک راه نمیگرن سردردی ژنتیکی که بپیوندی که فراتر از امکانمروری بر تشنج و درمان هایتکامل فردی یا اجتماعیافراد بی دلیل دوستدار تو سانسور بر بسیاری از حقایتراشه ی بیولوژِیکنقشه با واقعیت متفاوت اسعوامل ایجاد لغت انسانی و ابزار بقا از نخستین همانچرا حجم مغز گونه انسان درحوادث روزگار از جمله ویراز تکینگی تا مغز از مغز تدوپامین قابل حل در آبهوش عاطفی در زنان بیشتر الووفلوکساسینبیماری های میتوکندریکلام، در تحولی شگفت آور بدرگیری مغزی در سندرم کووبعد پنجمزمان شگفت انگیزما با کمک مغز خود مختاريمپدیده خاموش روشن در پارکمرزهای حقیقی یا مرزهای تتکامل ساختار رگهای مغزی امواجی که به وسیله ی ماشیستارگانی قبل از آغاز کیهتصویر زیبا از سلولچندجهانیعشق، شلوغ کردن نیستابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیحس چشایی و بویاییاز تکینگی تا مغز از مغز تدانش بی نهایتدانشمندان موفق به بازگردهاوکينگ پیش از مرگش رسالمقاومت به عوارض فشار خون بیماریهای تحلیل عضلانی اکوچکی قلبذهن ما از در هم شکستن منبتقلید مرحله ای نسبتا پیشزیان غذاهای پرچربمباحث مهم حس و ادراکآلزایمرمطالبه ی حق خودتاثیر نگاه و مشاهده ناظر انیس بی کسانسردرد سکه ایتغییر دادن ژنها آیا روزی نوار مغز در تشخیص بیماری ابزار بقای موجود زنده از همه ی سردردها بی خطر نیستحس و ادراک قسمت هفتماز تکینگی تا مغز، از مغز داروی فامپیریدین یا نورلهشت توصیه برای کاستن از دمنابع انرژی از نفت و گاز با تعمق در اسرار ابدیت و کاهش مرگ و میر ناشی از ابرقیبی قدرتمند در برابر متمایل زیاد به خوردن بستنزبان و کلمه حتی برای کسانمدل های ریز مغز مینی برینآینده ی علم و فیزیک در60 ثمغز مادران و کودکان در زمتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسولین هوشمندشیشه ی بازالتی و سیلیکونجنگ داده هانوروز یا روز پایانیاثرات فشار روحی شدیدهندسه ی رایج کیهانحس و ادراک قسمت بیستماز علم جز اندکی به شما داداروی ضد چاقیویتامین بی هفدهمنبع هوشیاری کجاست قسمت بازگشت به ریشه های تکاملکتابخانهرویا تخیل یا واقعیتتنهاییسفر نامه سفر به بم و جنوب آیا کیهان می تواند یک شبیمغز انسان رو به کوچکتر شدشاید گوشی و چشمی، آماده شتاثیر دپاکین بر بیماری ماولین مورد PML به دنبال تکجهان هایی در جهان دیگرچگونه هموساپينس بر زمین اختلال در شناسایی حروف و هوش مصنوعی گوگل به کمک تشخفاش کور و انسان بینا؟فیزیک و هوشیاریاستروژن مانند سپر زنان ددر هم تنیدگی کوانتومیواکنش های ناخودآگاه و تقروزه داری و بیمار ی ام اس منبع هوشیاری کجاست؟ (قسمبحثی درباره احساسات متفاگلوله ی ساچمه ایتو جهانی هستی که خودش را سلول عصبی شاهکار انطباق تاثیر درجه حرارت بر عملکآیا دلفین ها می تواند از مغز زنان جوانتر از مغز مرشربت ضد خلطایمپلانت مغزی کمک میکند جهانی در ذهننگاه از بیرون مجموعهخودت را از اندیشه هایت حفارتباط ماده و انرژیهوش مصنوعی از عروسک بازی فرایند پیچیده ی خونرسانیاطلاعاتی عمومی در مورد مدرمان های بیماری اس ام ایبرندگان نوبل فیزیک ۲۰۲۱واکسن علیه سرطانروشی جدید در درمان سکته ممنبع هوشیاری کجاست؟(قسمگامی در درمان بیماریهای توهم فضای خالی یا توهم فضسندرم جدایی مغزتاثیر رژِیم غذایی بر میگآتاکسی فریدریشنقش نظریه تکامل در شناساضررهای شکر بر سلامت مغزایا تکامل هدفمند استجایی خالی نیستارزش های حقیقی ارزش های غنابینایی در نتیجه ی گوشی خدایی که ساخته ی ذهن بشر هوش مصنوعی از عروسک تا کمقله برای دیدن نه برای به به قفس های سیاهت ننازدرمان جدید ای ال اس، توفربرخی اثرات مضر ویتامین دیک پیشنهاد خوب برای آسان راه نجاتمهربانی، شرط موفقیتپول و شادیتوسعه هوش مصنوعی قادر اسآسیب روانی شبکه های اجتمسیاهچاله ی منفرد یا سیاهتحریک عمقی مغزنقش ذهن و شناخت در حوادث عقیده ی بی عملاگر خواهان پیروزی هستیحقیقت افراداز کجا آمده ام و به کجا میدنیایی پر از سیاهچاله هوش احساسیقارچ بی مغز در خدمت موجودبه سیاهی عادت نکنیمژن همه چیز نیستدریای خدابررسی ژنها در تشخیص بیمارشته نوروایمونولوژی و نقمیگرن شدید قابل درمان اسپیوستگی همه ی اجزای جهانمرکز هوشیاری، روح یا بدن تکامل مادی تا ابزار هوشمافزایش قدرت ادراکات و حسساهچاله ها تبخیر نمیشودتربیت کودکان وظیفه ای مهنقص های سیستمی ایمنیعواملی که برای ظهور لغت اابزار بقا از نخستین همانچرا خشونت و تعصبحکمت الهی در پس همه چیزاز تکینگی تا مغز از مغز تدورترین نقطه ی قابل مشاههوشمندی کیهانلوب فرونتال یا پیشانی مغبیماری های مغز و اعصاب و کلرال هیدرات برای خواباندرگیری اعصاب به علت میتوبعد از کرونازمزمه ات مانده در گوشمما بخشی از این جهان مرتبطپروژه ی ژنوم انسانیمزایای شکلات تلخ برای سلتکامل شناخت انسان با کشفامیوتروفیک لترال اسکلروسخن نیکو مانند درخت نیکوتصویر زیبای اصفهاننه ناامیدی بلکه ارتقاعصب حقوق نورولووابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیحس و ادراک (قسمت اول )از تکینگی تا مغز از مغز تاز تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان نورون مصنوعی سهاوکينگ پیش از مرگش رسالمقایسه رقابت و همکاریبیماری، رساله ای برای سلکوچکترین چیز یک معجزه اسذهن چند جانبه نیازمند نگتقلید از روی طبیعتزیباترین چیز در پیر شدنمبتکران خودشکوفاآملودیپین داروی ضد فشار مطالبی در مورد تشنجتاثیر نگاه انسان بر رفتاانگشت ماشه ایسردرد عروقی میگرنتغییر زودتر اتصالات مغزینوار مغزی روشی مهم در تشخابزار بقای موجود زنده از همه جا خیر بکارحس و ادراک قسمت هفدهماز تکینگی تا مغز، از مغز داروی لیراگلوتیدو هر کس تقوای خدا پیشه کنمنابع انرژی از نفت و گاز با خدا باشکاهش التهاب ناشی از بیمارموزی از نخستین تمدن بشرتمایز یا کشف یگانگیزبان و بیان نتیجه ساختمامدیون خود ناموجودآینده با ترس جمع نمیشودمغز چون ابزار هوش است دلیتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان قدیم در شبه جزیره عشکل های متفاوت پروتئین هجنبه های موجی واقعیتنورالژیاثرات مفید قهوههندسه بنیادینحس و ادراک قسمت دهمازدواج های بین گونه ای، رداروی ضد چاقیویتامین دی گنجینه ای بزرمنبع هوشیاری کجاست قسمت بازخورد یا فیدبککجای مغز مسئول پردازش تجرویا حقی از طرف خداتنهایی رمز نوآوری استسفر به مریخ در 39 روزآیا گذشته، امروز وآینده مغز ایندگان چگونه استشاید درست نباشدتاثیر داروهای ضد التهاب اولین مورد پیوند سر در انجهان یکپارچهچگونه هوشیاری خود را توساختلالات مخچههوش مصنوعی الفاگوفیزیک آگاهیاسرار آفرینش در موجدر هم تنیدگی کوانتومی و پواکنش به حس جدیدروزه داری سلول های بنیادمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبحثی درباره احساساتی غیرگلوئونتو جدای از کیهان نیستیسلول عصبی، در محل خاص خودتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا دلفین ها میتوانند بامغزهای کوچک بی احساسشش مرحله تکامل چشمایمپلانت نخاعی میتواند دجهان، تصادفی نیستنگاه از دور و نگاه از نزدخودروهای هیدروژنیارتباط متقابل با همه ی حیهوش مصنوعی از عروسک بازی فرایند تکامل و دشواری هااطلاعاتی عمومی در مورد مدرمان های جدید میگرنبرین نت به جای اینترنتواکسنی با تاثیر دوگانه اريتوکسيمب در درمان ام اسمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمگاهی لازم است برای فهم و توهم لیلیپوتی(ریزبینی)سندرم دزدی ساب کلاوینتاثیر سلامت دستگاه گوارشآتاکسی مخچه ای خودایمننقش هورمون های تیروئید دضعیف و قویایجاد احساساتجاذبهارزش حقیقی زبان قسمت اولناتوانی از درمان برخی ویخدایا جز تو که را دارمهوش مصنوعی از عروسک تا کمقله سقوطبه مغز خزندگان خودت اجازدرمان جدید سرطانبرخی اختلالات عصبی مثانهیک آلل ژنتیکی که از نئاندراه های جدید برای قضاوت رموفقیت هوش مصنوعی در امتپول و عقیدهتوسعه برخی شغل ها با هوش آسیب عصب پا به دنبال اعتیسیاهچاله ی تولید کنندهتحریک عمقی مغز در آلزایمنقش روی و منیزیم در سلامتعلم و ادراک فقط مشاهده ی اپل ویژن پرو در تشخیص بیمنخستین روبات های زنده ی جحقیقت انساناز کسی که یک کتاب خوانده دنیا، هیچ استهوش احساسیقبل از آغازبه سخن توجه کن نه گویندهژن هوش و ساختارهای حیاتی درک فرد دیگر و رفتارهای ابررسی بیماری التهابی رودرشد مغز فرایندی پیچیده امیدان مغناطيسي زمین بشر پیام های ناشناخته بر مغز مرکز حافظه کجاستتکامل مداومافزایش مرگ و میر سندرم کوسایه ی هوشیاریترجمه ای ابتدایی از اسرانقص در تشخیص هیجانات عامعوارض ازدواج و بچه دار شدابزار بقا از نخستین همانچرا در مغز انسان، فرورفتحافظه میتواند بزرگترین داز تکینگی تا مغز از مغز تديدن با چشم بسته در خواب هوشیاری و وجودلوتیراستامبیماری وسواسکم کردن کالری روشی سودمندرب بسته با غیر خود باز مبعد از کرونازنان باهوش ترما تحت کنترل ژنها هستیم یپروژه ی ژنوم انسانیمسمومیت دانش آموزان بی گتکامل، نتیجه ی برنامه ریامید نیکو داشته باش تا آنسخن و سکوتتصویربرداری فضاپیمای آمنه به اعدامعصب سیاتیکابزار بقا از نخستین هماننظریه ی تکامل در درمان بیحس و ادراک (قسمت دوم )حس و ادراک قسمت 67از تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان یک فرضیه رادیکهدف یکسان و مسیرهای مختلمقابله ی منطقی با اعتراضبیندیشکووید نوزده و خطر بیماری ذهن هوشیار در پس ماده ی متقلید از طبیعتزیباترین چیز در افزایش سمتواضع باشآموزش نوین زبانمطالعه ای بیان میکند اهدتاثیر نگاه انسان بر رفتاانگشت نگاری مغز نشان میدسرطان کمیت گراییتغییر عمودی سر انسان از پنوار مغز، مفید و بی خطرابزارهای پیشرفته ارتباط همیشه چشمی مراقب و نگهباحس و ادراک قسمت هجدهماز تکامل تا مغز از مغز تا داروی تشنجی دربارداریوفور و فراوانیمنابع انرژی از نفت و گاز با طبیعت بازی نکنکاهش حافظه هرچند فرایندیرمز و رازهای ارتباط غیر کتمدن قدیمی ای در جنوب ایرزبان و بیان، در سایه پیشرمدیریت اینترنت بر جنگآیا فراموشی حتمی استمغز چگونه صداها را فیلتر تاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان میوه ی تکاملشکل پنجم مادهجنسیت و تفاوت های بینایینوسانات کوانتومی منبع مااثرات مفید روزه داریهندسه در پایه ی همه ی واکحس و ادراک قسمت دوازدهماسکلت خارجی در درمان اختداروی ضد تشنج با قابليت تویروس مصنوعیمنبع هوشیاری کجاست قسمت بازسازي مغز و نخاع چالشی کرونا چه بر سر مغز می آوررویاها از مغز است یا ناخوتنبیه چقدر موثر استسفر تجهیزات ناسا به مریخ آیا پیدایش مغز از روی تصامغز ابزار بقای برتر مادیشایسته نیست در جیب خود قرتاثیر داروی ضد تشنج سدیم اولین هیبرید بین انسان و جهان یکپارچهچگونه واکسن کرونا را توزاختلالات حرکتی در انسانهوش مصنوعی از عروسک های بفیزیکدانان ماشینی برای تاسرار بازسازی اندام هادر هم تنیدگی کوانتومی و دواکسن های شرکت فایزر آمرروزهای بد باقی نمیماندمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبخش فراموش شده ی حافظهگمان میکنی جرمی کوچکی در تو دی ان ای خاص ميتوکندريسلولهای ایمنی القا کنندهتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا دست مصنوعی به زودی قامغز، فقط گیرندهششمین کنگره بین المللی سایمان به رویاجهش های ژنتیکی مفید در سانگاه از درون قفس یا بیرونخورشید مصنوعیارتباط چاقی و کاهش قدرت بهوش مصنوعی از عروسک بازی فرایند حذف برخی اجزای مغاعتقاد اشتباه، نتیجه ی ندرمان های جدید در بیماری برای یک زندگی معمولیوابستگی یعنی قلادهریه زغالیمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمگاهی مغز بزرگ چالش استتوهم چیستسندرم سردرد به دلیل افت فتاثیر عصاره تغلیظ شده گیآتش منبع انرژینقش هورمون زنانه استروژنطلوع و حقیقتایران بزرگجاذبه و نقش آن در شکلگیریارزش حقیقی زبان قسمت دومناتوانی در شناسایی چهره خسته نباشی باباهوش مصنوعی از عروسک تا کمقلب های سادهبه نقاش بنگردرمان جدید سرطانبرخی اصول سلامت کمرراه های جدید برای قضاوت رموفقیت در تفکر استپوست ساعتی مستقل از مغز دتوصیه های سازمان بهداشت آسانی موفقیتسیاره ی ابلهانتداوم مهم است نه سرعتنقش روزه داری در سالم و جعلم و روحاپی ژنتیکنرمش های مفید برای درد زاحقیقت اشیااز آغاز خلقت تا نگاه انسادندان ها را مسواک بزنید تهوش در طبیعتقبل از انفجار بزرگبهبود حافظه پس از رخدادهژن یا نقشه توسعه مغز و نقدرک نیازمند شناخت خویش ابررسی سیستم تعادلی بدن ارشد مغز علت تمایل انسان بمیدان های مغناطیسی قابل پیدایش زبانمرکز حافظه کجاستتکامل چشمافزایش سرعت پیشرفت علوم سایه را اصالت دادن، جز فرترس و آرمان هانقطه ی رسیدن به قلهعید نوروز مبارکابزار بقا از نخستین همانچرا ذرات بنیادی معمولاً حافظه های کاذباز تکینگی تا مغز از مغز تدی متیل فومارات(زادیوا)(هوشیاری و افسردگیلوزالمعده(پانکراس)مصنوعبیماری کروتز فیلد جاکوبکمالگرایی دشمن پیشرفتدرختان چگونه بر تشکیل اببعد از کرونا دلخوشی بیهوزنجیرها را ما باید پاره کمانند آب باشپروانه ی آسمانیمسمومیت دانش آموزان، قماتکثیر سلول در برابر توقف امید نجاتسخن پاک و ثابتتصور ما ازمشکلات و واقعینه به اعدامعضلانی که طی سخن گفتن چقدابزار بقا از نخستین هماننظریه ی ریسمانابزار بقای موجود زنده از نظریه تکامل در درمان بیمحس و ادراک قسمت 74از تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان ژنی از مغز انسهدف یکسان، در مسیرهای متمقابله با کرونا با علم اسبیهوش کردن در جراحی و بیمکودک هشت ساله لازم است آدذهن و شیمی بدنتقویت استخوان در گرو تغذزیر فشار کووید چه باید کرمجموعه های پر سلولی بدن مآمارهای ارائه شده در سطح معماری، هندسه ی قابل مشاتاثیر ویتامین دی بر بیماانتقال ماده و انرژیسرعت فکر کردن چگونه استتغییرات منطقه بویایی مغزنوار مغز، ترجمه ی فعالیت ابزارهای بقا از نخستین ههمیشه اطمینان تو بر خدا بحس و ادراک قسمت هشتماز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید ALSوقاحت و تمسخر دیگرانمنابع انرژی از نفت و گاز بالاترین هدف از دولتکاهش دوپامین عامل بیماریرمز گشایی از اتصالات مغزتمدن پیشرفته ی پیشینیانزبان و تکلم برخی بیماریهمداخله ی زیانبار انسانآیا ممکن است موش کور بی ممغز ناتوان از توجیه پیداتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان ها می توانند میدان شکرگزار هر چیزی باش که داجنسیت و تفاوت های بینایینوشیدن چای برای مغز مفید اثرات مضر ماری جواناهندسه زبانِ زمان استحس و ادراک قسمت سومALS نگاهی کامل بر بیماری واسکار، لگوی هوشمندداروی ضد تشنج با قابليت تویروس های باستانی، مغز ممنبع هوشیاری کجاست قسمت بحتی علمی درباره تمایل بکریستال هارویاهای پر رمز و حیرتی درتهدیدهای هوش مصنوعیسفر دشوار اکتشافآیا آگاهی پس از مرگ از بیمغز ابزار برتر بقاشادی، پاداش انجام وظیفهتاثیر درجه حرارت بر مغزاولین تصویر در تاریخ از سجهان کنونی و مغز بزرگتریچگونه آن شکری که می خوریمخفاش با شیوع همه گیری جدیاختلالات صحبت کردن در انهوش مصنوعی از عروسک های بفال نیکواصفهان زیبادر هر سوراخی سر نکنواکسن کووید 19 چیزهایی که روزهای سختمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبخش های تنظیمی ژنومگنجینه ای به نام ویتامین تو در میانه ی جهان نیستی سلولهای بنیادی مصنوعی درتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا رژیم غذایی گیاهی سلامغزتان را در جوانی سیم کشصبور باشاین پیوند نه با مغز بلکه جهش های ژنتیکی غیر تصادفنگاه از درون مجموعه با نگخوش قلبی و مهربانیارتباط هوش ساختار مغز و ژهوش مصنوعی از عروسک بازی فراتر از دیوارهای باوراعتماد به خوددرمان های جدید سرطانبرای پیش بینی آینده مغز دواسطه ها د رمسیر ایجاد مغریواستیگمینمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمگاهی جهت را عوض کنتوهم و خیالسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتاریک ترین بخش شبآثار باستانی تمدن های قدنقش ویتامین K در ترمیم اسطلای سیاهایرادهای موجود در خلقت بجبران از دست رفته هاارزش حقیقی زبان قسمت سومنادیدنی ها واقعی هستندخطا در محاسبات چیزی کاملهوش مصنوعی از عروسک تا کمقلب و عقلبه نقاش بنگردرمان دارویی سرطان رحم ببرخی اطلاعات روانشناسی مراه پیروزی در زندگی چیستمولکول ضد پیریپوشاندن خود از نورتوصیه های غیر دارویی در سآشنا پنداریسیاره ابلهانتداخل مرزها و صفات با بیننقش رژیم غذایی بر رشد و اعلم اپی ژنتیک دریچه ای بهابتدا سخت ترین استنرمش های مفید در سرگیجهحقیقت تنها چیزی است که شااز انفجار بزرگ تا انفجار ده روش موفقیتهوش عاطفی قسمت 11قبرستان ها با بوی شجاعتبهداشت خوابژن ضد آلزایمردرک و احساسبررسی علل کمر درد در میانرشد در سختی استمیدان های کوانتومی خلاپیر شدن حتمی نیستمرکز خنده در کجای مغز استتکامل و ارتقای نگاه تا عمافسردگی و اضطراب در بیماساخت سلول عصبی حتی پس از تسلیم شدن از نورون شروع منقطه ای بود و دگر هیچ نبوعامل کلیدی در کنترل کارآابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آحافظه و اطلاعات در کجاست از تکینگی تا مغز از مغز تدین اجباریهوشیاری کوانتومیلیروپریم داروی ترکیبی ضدبیماری گیلن باره و بیمارکمردرددرختان اشعار زمینبعد از کرونا دلخوشی بیهوزندگی فعال و مثبت روند آلماه رجبپرواز از نیویورک تا لوس آمسیر دشوار تکامل و ارتقاتأثیر نیکوتین سیگار بر مامید جدید بر آسیب نخاعیسختی ها رفتنی استتصور از زمان و مکاننه جنگ و نه خونریزیغم بی پایانغم بی پایانابزار بقای موجود زنده از نظریه تکامل در درمان بیمحس و ادراک قسمت 75از تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان پاسخ کوانتومی هدف از تکامل مغزملاحظه های اخلاقی دربارهبیهوشی در بیماران دچار اکودک ایرانی که هوش او از ذهن تو همیشه به چیزی اعتقتقویت حافظه یا هوش مصنوعزیرفون داروی ضد ام اسمجرم، گاهی قربانی استآن چیزی که ما جریان زمان معنی روزهتاثیر ویروس کرونا بر مغز انتروپی و هوشیاریسطح آگاهی، رخدادهای زندگتغییرات مغز پس از 40 سالگینوار عصب و عضلهابزارهای بقا ازنخستین همهمیشه به آنچه داری، خوشنحس و ادراک قسمت هشتاد و ناز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید s3 در درمان ام وقت نهيب هاي غير علمي گذشمنابع انرژی از نفت و گاز باهوش ترین و با کیفیت تریکاهش سن بیولوژیکی، تنها رمز پیشرفت تواضع است نه طتمدن بشری و مغز اخلاقیزبان و شناخت حقیقت قسمت چآیا ما کالا هستیممغز و قلب در جنین موش مصنتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان یک کتابخانه استشکست حتمیجهل مقدسنوعی سکته مغزی ، وحشتناک اجزای پر سلولی بدن انسان هندسه، نمایشی از حقیقتحس و ادراک قسمت سی و هشتمفقر داده ها در هوش مصنوعیاساس انسان اندیشه و باور داروی ضد تشنج توپیراماتویرایش DNA جنین انسان، برمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحث درباره پیدایش و منشا کریستال زمان(قسمت اولتو یک معجزه ایسفرنامه سفر به بم و جنوب آیا امکان بازسازی اندامهمغز از بسیاری حقایق می گرشب سیاه سحر شودتاثیر درجه حرارت بر عملکاولین دارو برای آتاکسی فجهان کاملی در اطراف ما پرچگونه انتظارات بر ادراک خلا، حقیقی نیستاختلالات عضلانی ژنتیکهوش مصنوعی از عروسک بازی فاکسیبتاصل بازخورددر والنتاین کتاب بدید همواکسن کرونا و گشودن پنجرروش مقابله مغز با محدودیمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبخش بزرگی حس و ادراک ما اگوهر با نظر دیگران سنگ نمتوقف؛ شکستسلام تا روشناییتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا رژیم غذایی گیاهی سلامغزتان را در جوانی سیمکشصبر لازمه ی پیروزی استاین اندوه چیستجهش های بیماری زا، معمولنگاه حقیقی نگاه به درون اخوش خیالی و خوش بینیارتباط پیوسته ی جهانهوش مصنوعی از عروسک بازی فرد موفقاعتماد به خوددرمان های رایج ام اسبرای اولین بار دانشمندانوبینار اساتید نورولوژی دریاضیات یک حس جدید استمنبع هوشیاری کجاست؟(قسمگذر زمان کاملا وابسته به توهم وجودسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتاریکی من و تو و گرد و غباآرامش و دانشنقش ژنتیک در درمان اختلاطوفان فقر و گرسنگی و بی سایستادن در برابر آزادی بجدا کردن ناخالصی هاارزش خود را چگونه میشناسنادانی در قرن بیست و یکم،خطا در محاسبات چیزی کاملهوش مصنوعی از عروسک تا کمقلب یا مغزبه نادیدنی ایمان بیاوریک جهش ممکن است ذهن انساندرمان زخم دیابتی با تکنوبرخی بیماری ها که در آن براه انسان شدن، راه رفتن ومولتیپل اسکلروز در زنان پیموزایدتوصیه هایی در مصرف ماهیآشنا پنداریسیاره ابلهانترقی واقعی یا شعار ترقینقش رژیم غذایی در رشد و اعلم به ما کمک میکند تا موابتدایی که در ذهن دانشمننرمش های موثر در کمردردحقیقت خواب و رویااز بار خود بکاه تا پرواز دهن، بزرگترین سرمایههوش عاطفی قسمت نهمقدم زدن و حرکت دید را تغیبوزون هیگز چیستژنها نقشه ایجاد ابزار هودرک کنیم ما همه یکی هستیمبرطرف کردن خشونت را از خارشد، رسیدن به یک هدف نیستمیدان بنیادین اطلاعاتپیشینیان انسان از هفت میمرگ چیستتکامل و ریشه ی مشترک خلقتافسردگی و ساختار مغزساخت شبکه عصبی مصنوعی با تست آر ان اس دز میاستنی گنقطه بی بازگشتعادت همیشه خوب نیستابزار بقا از نخستین همانچراروياها را به یاد نمی آحافظه و اطلاعات در کجاست از تکینگی تا مغز از مغز تدین، اجباری نیستهوشیاری سنتی یا هوشیاری لیس دگرامفتامین یا ویاسبیماری آلزایمر، استیل کوکمردرد ناشی از تنگی کانادرد و درستفکر قبل از کارزندگی هوشمند در خارج از زماپروتیلینپروتئین های ساده ی ابتدامسئول صیانت از عقیده کیستأثیر نگاه انسان بر رفتاامید درمان کرونا با همانسرنوشتتصادف یا قوانین ناشناختهچه زیاد است بر من که در اینه عدم مطلق بلکه عدم با قغیرقابل دیدن کردن مادهابزار بقای موجود زنده از نظریه تکامل در درمان بیمحس و ادراک قسمت 78از تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان اولین سلول مصنهدف از خلقت رسیدن به ابزاملاحظات بیهوشی قبل از جربیوگرافیکودکان میتوانند ناقل بی ذهن خود را مشغول هماهنگیتقویت سیستم ایمنیزیرک ترین مردممحل درک احساسات روحانیآنچه ناشناخته است باید شمعادله ها فقط بخش خسته کنتاثیر ژنها بر اختلالات خانتظار گذر تندباد؟سعی کن به حدی محدود نشویتغییرات آب و هوایی که به نوار عصب و عضلهابزارهای بقای موجود زندههمیشه داناتر از ما وجود دحس و ادراک قسمت هشتاد و شاز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید لنفوم و لوکمیوقتی فهمیدی خطا کردی برگمنابع انرژی از نفت و گاز باور و کیهان شناسیکایروپاکتیک چیسترمز بقای جهش ژنتیکیتمدن زیر آبزبان و شناخت حقیقت قسمت اآیا ما تنها موجودات زنده مغز و اخلاقتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان باششگفت نیست من عاشق تو باشمجهان فراکتالنیکولا تسلااجزایی ناشناخته در شکل گهنر فراموشیحس و ادراک قسمت سی و ششمفلج نخاعی با الکترودهای استفاده از مغز، وزن را کمداروی ضد جنون در درمان تیویشن پرومنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثي درباره هوش و تفاوتهکریستال زمان(قسمت دوم)تو یک جهان در مغز خودت هسسفرنامه سفر به بم و جنوب آیا انسان با مغز بزرگش اخمغز به تنهایی برای فرهنگ شبیه سازی میلیون ها جهان تاثیر درجه حرارت بر عملکاولین دروغجهان پیوستهچگونه به سطح بالایی از هوخلا، خالی نیستاختراع جدید اینترنت کوانهوش مصنوعی از عروسک بازی فاجعه ی جهل مقدساصل در هم تنیدگی و جهانی در یک فراکتال هر نقطه مرکواکسن کرونا از حقیقت تاتروش های صرفه جویی در ایجامنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبخش بزرگتر کیهان ناشناختگویید نوزده و ایمنی ساکتتولید مولکول جدید توسط هسلاح و راهزنیتاثیر درجه حرارت بر عملکآیا راهی برای رفع کم آبی مغط یک گیرنده استصبر و واقعیتاین ایده که ذرات سیاهچالجهش تمدنی عجیب و شگفت انسنگاه دوبارهخوشبختی چیستارتباط انسانی، محدود به هوش مصنوعی از عروسک بازی فرد یا اندیشهاعتماد بی مورددرمان های علامتی در ام اسبرای تمدن سازی، باید در بوجود قبل از ناظر هوشمندریتوکسیمابمنبع هوشیاری در کجاست؟ قگذشته را دفن کنتوهم وجودسوپاپ ها یا ترانزیستورهاتاریکی و نورنقش گرمایش آب و هوا در همطوفان زیباییاکنون را با همه ی نقص هایجدایی خطای حسی استاز فرد ایستا و متعصب بگذرنازوکلسینخطای ادراک کارماهوش مصنوعی به کمک هوش طبیقلب دروازه ی ارتباطبه هلال بنگریک رژیم غذایی جدید، می تودرمان سرگیجه بدون نیاز ببرخی بیماری های خاص که بدراه بی شکستمواد کوانتومی جدید، ممکنپیموزایدتوضیحی ساده در مورد هوش مآشناپنداری چیستسیب یکسان و دیدگاه های متتروس جریان انرژینقش زنجبیل در جلوگیری از علم بدون توقفابتذال با شعار دیننرمشهای مهم برای تقویت عحقیقت در علم، هرگز نهایی از بحث های کنونی در ویروسدو ویژگی انتزاع و قدرت تجهوش عاطفی قسمت هفتمقدرت مردمبوزون هیگز جهان را از متلژنها ، مغز و ارادهدرک احساسات و تفکرات دیگبزرگ فکر کنز گهواره تا گورمیدازولام در درمان تشنج پیشرفت های جدید علوم اعصمرگ و میر پنهانتکامل ابزار هوش ، راه پر اقلیت خلاقساخت شبکه عصبی با الفبای تشنچ پانایوتوپولوس تشنج نمیتوان با بیرون انداختنعادت کن خوب حرف بزنیابزار بقا از نخستین هماننزاع بین جهل و علم رو به پحافظه و اطلاعات در کجاستاز تکینگی تا مغز از مغز تدیوار همه اش توهم بودهوش، ژنتیکی است یا محیطیلا اکراه فی الدینبیماری الزایمرکمردرد و علل آندرد باسن و پا به دلیل کاهتفکر ترکیبی در هوش مصنوعزندگی و داراییماجرای جهل مقدسپروتز چشممسئولیت جدیدتأثیر شیرینی های حاوی لوامیدوار باش حتی اگر همه چسریع دویدن مهم نیستتضادهای علمیسریعترین کامپیوتر موجودتظاهر خوابیده ی مادهنهایت معرفت و شناخت درک عغرور و علمابزار بقای موجود زنده از نعناعحس و ادراک قسمت 82از تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان تغییر میدان مغهر چیز با هر چیز دیگر در تممانتین یا آلزیکسا یا اببیوگرافیکودکان خود را مشابه خود تذهن سالمتلقین اطلاعات و حافظهزیست شناسی کل در جزء فراکمحل درک احساسات روحانی دآنچه واقعیت تصور میکنیم معجزه های هر روزهتاثیر کلام در آیات کلام باندوه در دنیا استشلیک فراموشیتغییرات تکاملی سر انسان نوار عصب و عضلهابزارهای بقای از نخستین همیشه راهی هستحس و ادراک قسمت پنجماز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید میاستنی گراویوقتی پر از گل شدی خودت را منابع انرژی از نفت و گاز باید از انسان ترسیدکار امروز را به فردا نیندرمز جهانتمدنی قدیمی در شمال خلیج زبان و شناخت حقیقت قسمت دآیا مصرف مولتی ویتامین همغز و اخلاقتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان جدید از چه زمانی پاشگفت انگیز بودن کیهانجهان قابل مشاهده بخش کوچنیاز به آموزش مجازی دیجیاحیای بینایی نسبی یک بیمهنر حفظ گرهحس و ادراک قسمت سیزدهمفلج بل، فلجی ترسناک که آناستفاده از نظریه ی تکامل دارویی خلط آورواقعیت فیزیکی، تابعی از رویای شفافمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی جالب درباره محدودیتکریستال زمان(قسمت سوم)تو کجای جهانیسفرنامه سفر به بم و جنوب آیا احتمال دارد رویا از آمغز بیش از آنچه تصور میشوشبیه سازی سیستم های کوانتاثیر درجه حرارت بر عملکاولین سلول مصنوعیجهان پیوستهچگونه باغبانی باعث کاهش خلاصه ای از مطالب همایش مادامه بحث تکامل چشمهوش مصنوعی از عروسک بازی فاصله ها در مکانیک کوانتاصل علت و تاثیردر کمتر از چند ماه سوش جدواکسن کرونا ساخته شده توروش هایی برای کم کردن اضطمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبخش دیگری در وجود انسان هگوش دادن بهتر از حرف زدنتولید مثل اولین ربات های سلسله مباحث هوش مصنوعیتاثیر درجه حرارت بر عملکآیاما مقهور قوانین فیزیکنفرت، اسیب به خود استصبر بسیار بایداین ابتدای تناقض هاستجهشهای مفید و ذکاوتی که دنگاهی بر قدرت بینایی دراخوشبختی دور از رنج های مارتباط از بالا به پایین مهوش مصنوعی از عروسک بازی فرد حساس از نظر عاطفی و باعتیاد و تلاش های درمانی درمان ژنتیکی برای نوآوریبرای خودآگاه بودن تو بایوراپامیل در بارداریریسدیپلام تنها داروی تایمنبع هوشیاری در کجاست؟(قگریه ی ابر، رمز طراوت باغتوهم بی خداییسوخت هیدروژنی پاکتاریکی خواهد ترسیدنقش پیش زمینه ها و اراده طولانی ترین شباکوییفلکسجریان انرژی در سیستم های از مخالفت بشنونباید صبر کرد آتش را بعد خطای حسهوش مصنوعی به شناسایی کاقلب روباتیکبه کدامین گناه کشته شدندیکی از علل محدودیت مغز امدرمان سرگیجه بدون نیاز ببرخی توجهات در ببمار پاررابطه تشنج و اوتیسمموجود بی مغزی که می تواندپیچیدگی های مغزمگستیوتیکسن داروی ضد جنونآشتی بهتر استسیر آفرینش از روح تا مغز تری فلوپرازیننقش زبان در سلطه و قدرت اعلم در حال توسعهابداع دی ان ای بزرگترین دچرا ماشین باید نتایج را پحقیقت راستین انسان علم باز تلسکوپ گالیله تا تلسکدو بیماری روانی خود بزرگ هوش عاطفی قسمت یازدهقدرت و شناخت حقیقتبی نهایت در میان مرزهاژنهای مشترک بین انسان و ودرک تصویر و زبان های مخلتبزرگ شدن مغز محدود به دورزمین در برابر عظمت کیهانمکان زمان یا حافظه زمانپیشرفت در عقل است یا ظواهمرگ و میر بسیار بالای ناشتکامل تکنولوژیاقیانوس نادانیساختن آیندهتشنج چیستنمیتوان بر سیاه سیاه نوشعادت کردن به نعمتابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و نادانی رو حافظه ی هوش مصنوعیاز تکینگی تا مغز از مغز تدیوار، از ابتدا توهم بودهیچ نقطه ای مرکزی تر از الاموژین داروی ضد اوتیسم؟بیماری ای شبیه آلزایمر و کمردرد با پوشیدن کفش منادرد زانو همیشه نیاز به جرتفکر خلا ق در برابر توهم زندگی بی دودماجرای عجیب گالیلهپروتز عصبی برای تکلممسئولیت در برابر محیط زیتئوری تکامل امروز در درمامیدواریامیدواری و مغزسرگیجه از شایعترین اختلاتظاهری از ماده است که بیدنهایت در بی نهایتغربال در زندگیابزار بقای موجود زنده از هفت چیز که عملکرد مغز تو حس و ادراک قسمت 87از تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان روش هاي جدیدی هر جا که جات میشه، جات نیمن کسی در ناکسی دریافتم بیان ژن های اسکیزوفرنی دکودکان را برای راه آماده ذهت را روی چیزهای مفید متتلاش ها برای کشف منابع جدزیست شناسی باور حقیقت یا محدودیت چقدر موثر استآنچه حس می کنیم، نتیجه ی معجزه ی چشمتاثیر کپسول نوروهرب بر ناندوه دردی را دوا نمیکندشلیک فراموشیتغذیه بر ژنها تاثیر داردنوار عصب و عضله مهم در تشابزارهای دفاعی و بقای موهمیشه عسل با موم بخوریمحس و ادراک قسمت پنجاهاز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید آلزایمروقتی تو از یاد گرفتن باز منابع انرژی از نفت و گاز بابا زود بیاکار با یگانگی و یکپارچگیرمز جهان خاصیت فراکتالتمرکز و مدیتیشنزبان و شناخت حقیقت قسمت سآیا مغز تا بزرگسالی توسعمغز و سیر تکامل ان دلیلی تاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان خطرناکترین موجودجهان موازی و حجاب هاچیز جدید را بپذیراحیای بینایی نسبی یک بیمهنر رها شدن از وابستگیحس و ادراک قسمت ششمفلج خواباستفاده از هوش مصنوعی در دارویی ضد بیش فعالی سیستواقعیت چند سویهروان سالممنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی در مورد نقش ویتامين کشف مکانیسم عصبی خوانش پتو کز محنت دیگران بی غمیسفرنامه سفر به بم و جنوب آیا احتمال دارد رویا از آمغز برای فراموشی بیشتر کشبکه های مصنوعی مغز به درتاثیر درجه حرارت بر عملکاوکرلیزوماب داروی جدید شجهان پر از چیزهای اسرار آچگونه تکامل مغزهای کنونیخلاصه ای از درمان های جدیاداراوون تنها داروی تاییهوش مصنوعی از عروسک بازی فاصله ی همیشگی تصویر سازاصل عدم قطعیت از کوانتوم در آرزوهایت مداومت داشتهواکسن آلزایمرروش هایی برای جلوگیری از منبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبخشیدن دیگران یعنی آرامشگوشه بیماری اتوزومال رسستولید یا دریافت علمسلطان جنگل یا صاحب ملکوتتاثیر درجه حرارت بر عملکآگاهی فراتر از آگاهینقاشی هایی با بوی گذشته یصد قدح، نفتاده بشکستاینکه به خاطرخودت زندگی جهشهای مفید و ذکاوتی که دنگاهی بر توانایی اجزاي بخانه ی تاریکارتباط بین هوش طبیعی و هوهوش مصنوعی از عروسک بازی فردا را نمیدانیماعتیاد را به دور بیندازدرمان پوکی استخوانبرای رشد، باید از مسیر خطورزش هوازی مرتب خیلی به قریشه های مشترک همه ی موجومنبع خواب و رویاگربه شرودینگر و تاثیر مشتوهم تنهاییآرامش و سکونسودمندی موجودات ابزی بر تاریخ همه چیز را ثبت کردهنقش آتش در رسیدن انسان بهطی یکصد هزار سال اخیر هرچاکسی توسین و تکامل پیش اجریان انرژی در سیستم های از نخستین همانند سازها تنبرو و انرژی مداومخطر آلودگی هواهوش مصنوعی تعاملیقلب را نشکنبه امید روزهای بهتریافته های نوین علوم پرده درمان سرگیجه بدون داروبرخی توصیه ها برای واکسیرادیوی مغز و تنظیم فرکانموجودات مقهور ژنها هستندپیچیدگی های مغزی در درک زتیک و اختلال حرکتیآغاز فرایند دانستنسیستم تخلیه ی مغز بینشی نتری فلوپرازیننقش زبان در سلطه و قدرت اعلم راهی برای اندیشیدن اابزار هوش در حال ارتقا ازچرا مردم با زندگی میجنگنحقیقت غیر فیزیکیاز تلسکوپ گالیله تا تلسکدو بار در هفته ماهی مصرف هوش عاطفی قسمت پنجمقدرت کنترل خودبی هیچ می ایی و بی هیچ میرژنهای هوش ، کدامنددرک حقیقت نردبان و مسیری بزرگ شدن تقریبا ناگهانی زمین زیر خلیج فارس تمدنی مکانیک کوانتومی بی معنی پیشرفت ذهن در خلاقیت استمرگ و سوال از قاتلتکامل جریان همیشگی خلقتالکترومغناطیس شنوایی و هساختن آینده، بهترین روش تشنج و حرکات شبه تشنجی قانمای موفقیتعادت بد را ترک کنابزار بقا از نخستین هماننزاع بین علم و جهل رو به پحافظه انسان و حافظه ی هوشاز تکینگی تا مغز از مغز تدید تو همیشه محدود به مقدهیچ چیز همیشگی نیستلایو دوم دکتر سید سلمان فبیماری ای شبیه ام اس مولتکنفرانس تشنج هتل کوثر اصدردهای سال گذشته فراموش تفاوت مغز انسان و میمون هزندگی در جمع مواردی را برماده ی تاریکپرورش مغز مینیاتوری انسامستند جهان متصلتئوری تکامل در پیشگیری و تئوری جدید، ویران کردن گامیدی به این سوی قبر نیستسرگردانیتعویض دارو در تشنجنهادینه سازی فرهنگ اختلامقالاتابزار بقای موجود زنده از هفت سین یادگاری از میراث حس و ادراک قسمت چهلاز تکینگی تا مغز از مغز تدانشمندان روشی برای تبدیهر حرکت خمیده می شود و هر من پر از تلخیمبیان حقیقتکوری گذرای ناشی از موبایذخیره ی شگفت انگیز اطلاعتلاش های جدید در ALSزیست، مرز افق رویداد هستمحدودیت های حافظه و حافظآنها نمیخواهند دیگران رامعجزه ی علمتاثیر کپسول نوروهرب بر تاندوهگین نباش اگر درب یا شنا در ابهای گرم جنوب نیاثبت و دستکار ی حافظهنوار عصب و عضله تعیین محلابعاد و نیازهای تکاملیهمیشه، آنطور نیست که هستحس و ادراک قسمت پنجاه و یاز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید ای ال اسوقتی ریشه ها عمیقند از چیمنابع انرژی از نفت و گاز باد و موجکارهای کوچک، بی ارزش نیسرنگ کردن، حقیقت نیستتمرکز بر هدفزبان جانسوزآیا همه جنایت ها نتیجه بیمغز کوانتومیتاثیر گیاه خواری بر رشد وانسان عامل توقف رشد مغزجهان ما میتواند به اندازچیزی منتظر شناخته شدناحتیاط در تعویض داروهاهنر، پر کردن است نه فحش دحس و ادراک قسمت شصت و هشتفلج خواب چیستاستفاده از انرژی خلاداستانها و مفاهیمی اشتباواقعیت چیستروبات ها قول میدهندمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی در مورد نقش کلسیم و کشف مکانیسمی پیچیده در بتو پیچیده ترین تکنولوژی سفری به آغاز کیهانآیا برای تولید مثل همیشه مغز بزرگ چقدر مفید هست ؟شبکیه های مصنوعیتاثیر درجه حرارت بر عملکايندگان چگونه خواهند دیدجهان پر از چیزهای جادویی چگونه جمعیت های بزرگ شکل خم شدن فضا-زمانادب برخورد با دیگرانهوش مصنوعی از عروسک بازی فتون های زیستیاصل، روان و نفس استدر آسمان هدیه های نادیدنواکسن ایرانی کرونا تولیدروش هایی ساده برای کاهش امنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبخشش، عقلانی یا غیر عاقلگوشت خواری یا گیاه خواریتولید پاک و فراوان انرژیسم زنبور ، کلیدی برای وارتاثیر رو ح و روان بر جسمآپومورفین در پارکینسونچقدر به چشم اعتماد کنیمصدای بم با فرکانس پایین، اینکه خانواده ات سالم باجوانان وطننگاهت را بلند کنخانواده پایدارهوش مصنوعی از عروسک بازی فرزندان زمان خوداعداد بینهایت در دنیای مدرمان پوکی استخوانبرای زندگی سالم، یافتن تورزش هوازی ، بهترین تمریریشه های مشترک حیاتمنتظر نمان چیزی نور را بهگزیده ای از وبینار یا کنفتوهم جداییآرامش(سکوت) stillness و تکاپوسی و سه پل اصفهانتاریخ، اصیل نیست و ساخته نقش انتخاب از طرف محیط، نطبیعت موجی جهاناکسکاربازپین در درمان تشجریان انرژی در سیستم های از نخستین همانند سازها تچت جی پی تیخطرات هوش مصنوعیهوش مصنوعی در کامپیوترهاقوی تر باشبه بالا بر ستارگان نگاه کیاد گرفتن مداومدرمان سرطان با امواج صوتبرخی درمان های Spinal Muscular Atراز تغییرمورد نادر همپوشانی دو بیپیوند قلب خوک، به فرد دچاتیکاگرلور داروی ضد انعقاآغاز فصل سرما و دوباره تکسیستم تعادلی بدنترک امروزنقش سجده بر عملکرد مغزعلم ساختن برج های چرخانابزار بقا از نخستین همانچرا مغز انسان سه هزار سالحقیقت غیر قابل شناختاز تکنیکی تا مغز از مغز تدو برابر شدن خطر مرگ و میهوش عاطفی قسمت اولقدرت انسان در نگاه به ابعبی ذهن و بی روحژنهای حاکم بر انسان و انسدرک دیگرانبزرگترین خطایی که مردم مزمان چیستمکانیزمهای دفاعی در برابپیشرفتی مستقل از ابزار همرگ انتقال است یا نابود شتکامل داروینی هنوز در حاالکتروتاکسی(گرایش و حرکساختار فراکتال وجود و ذهتشنج عدم توازن بین نورون نمایش تک نفرهعادت دادن مغز بر تفکرابزار بقا از نخستین هماننسبیت عام از زبان دکتر برحباب های کیهانی تو در تواز تکینگی تا مغز از مغز تدیدن خدا در همه چیزهیچ چیز، چقدر حقیقی استلبخند بزن شاید صبح فردا زبیماری اسپینال ماسکولار کنگره بین المللی سردرد ددردی که سالهاست درمان نشتفاوت ها و تمایزها کلید بزندگی در سیاهچالهماده ی خالیپرکاری تیروئیدمشکل از کجاستپرتوهای صادر شده از سیاهمشکلات نخاعیتا 20 سال آینده مغز شما به امیدی تازه در درمان سرطاسربازان ما محققا غلبه می تعامل انسان و هوش مصنوعیچهار میلیارد سال تکامل بتاثیر ویتامین دی بر بیماابزار بقای موجود زنده از هم نوع خواری در میان پیشیحس و ادراک قسمت چهل و هفتاز تکینگی تا مغز از مغز تدانش، قفل ذهن را باز میکنهرچیز با یک تاب تبدیل به من بی من، بهتر یاد میگیرمبیداری و خواب کدام بهتر اکی غایب شدی تا نیازمند دلذره ی معین یا ابری از الکتلاش های جدید در درمان فرزاویه نگاه ها یکسان نیستمخچه فراتر از حفظ تعادلآنژیوگرافی از مغزمعجزه ی علم در کنترل کرونتاثیر کپسول نوروهرب بر ساندام حسی، درک از بخش هایشناخت و معرفت، و نقش آن دثبت امواج الکتریکی در عصنوبت کودکانابعاد اضافه ی کیهانهمکاری یا رقابتحس و ادراک قسمت پنجاه و داز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید برای میاستنی ویتنام نوعی کرونا ویروس منابع انرژی از نفت و گاز باد غرور و سر پر از نخوت وکاربرد روباتهای ريزنانورنگین کمانتمرکز بر امروززبان ریشه هایی شناختی اسآیا هوش مصنوعی می تواند نمغز آیندگان چگونه است ؟شگفت زده و حیران باشتاثیر گیاهخواری بر رشد و انسانیت در هم تنیده و متصجهان مادی، تجلی فضا در ذهچیزی خارج از مغزهای ما نیاحساس گذر سریعتر زمانهوموارکتوس ها ممکن است دحس و ادراک قسمت شصت و دوفلج دوطرفه عصب 6 چشماستفاده از سلول های بنیادخالت در ساختار ژنهاواقعیت چیستروبات های ریز در درمان بیمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی در مورد حقیقت فضا و کشف ارتباط جدیدی از ارتبتو آرامش و صلحیسقوط درون جاذبه ای خاص، چآیا بزرگ شدن مغز فقط در دمغز بزرگ چالش است یا منفعشباهت مغز و کیهانتاثیر درجه حرارت بر عملکايا اراده آزاد توهم است یجهان دارای برنامهچگونه جمعیت های بزرگ شکل خونریزی مغز در سندرم کووادراک ما درک ارتعاشی است هوش مصنوعی از عروسک بازی فروتنی معرفتیاصلاح خطا با رفتن بر مسیردر آستانه ی موج پنجم کوویواکسن اسپایکوژنروش جدید تولید برقمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبدون پیر فلکگیلگمش باستانی کیستتولید اندام با چاپ سه بعدسماگلوتید داروی کاهش دهنتاثیر روده بر مغزآپومورفین در پارکینسوننقش قهوه در سلامتیصرع و درمان های آناینترنت بدون فیلتر ماهواجوانان وطنچالش هوشیاری و اینکه چرا خار و گلهوش مصنوعی از عروسک بازی فرضیه ای جدید توضیح میدهبقا با سازگارترین فرد اسدرمان آرتروز با ورزش موضبرخی ملاحظات در تشنج های ورزش و میگرنرژیم های غذایی و نقش مهم منتظر زمان ایده آل نشوگزارش یک مورد جالب لخته وتوهم جدایی و توهم علمآزمون تجربی، راهی برای رسیلی محکم محیط زیست بر انتازه های اسکیزوفرنی(جنونقش اتصالات بین سلولهای طبیعت بر اساس هماهنگیاگر فقط مردم میفهمیدند کجراحی گردن همیشه برای دیاز نخستین همانند سازها تچت جی پی تیدفاع از پیامبرهوش مصنوعی در تفکر خلاق اقیچی ژنتیکیبه بالاتر از ماده بیندیشیاد بگیر فراموش کنیدرمانهای بیماری پارکینسبرخی روش های تربیتی کودکراست دستی و چپ دستیموسیقی نوپیوند مغز و سر و چالشهای تیروفیبان موثر در سکته ی آغاز مبهم آفرینشسیستم دفاعی بدن علیه مغز ترکیب آمار و ژنتیکنقش غذاها و موجودات درياعلایم کمبود ویتامین E را ابزار بقا از نخستین همانچرا مغزهای ما ارتقا یافت حقیقت، آن چیزی نیست که جلاز تکینگی تا مغز و از مغز دو برابر شدن خطر مرگ و میهوش عاطفی قسمت دهمقدرت ذهنبی سوادی در قرن 21کفش و کتابدرک درست از خود و هوشیاریبزرگترین درد از درون است زمان و مکان، ابعاد کیهان ما انسانها چه اندازه نزدپپوگستمرگ تصادفیتکامل داروینی هنوز در حاالکترودهای کاشتنیساختار شبکه های مغزی ثابتشویق خواندن به کودکانچند نرمش مفید برای کمردرعارضه جدید ویروس کرونا سابزار بقا از نخستین همانچسبیدن به خود، مانع بزرگ حباب هایی تو در تواز تکینگی تا مغز از مغز تدیدگاه نارسای دوگانه ی مهیچ وقت خودت را محدود به لحظات خوش با کودکانبیماری اضطراب عمومیکنگره بین المللی سردرد ددرس گرفتن از شکست هاتفاوت ها را به رسمیت بشنازندگی زمینی امروز بیش از ماده ای ضد التهابیزندگی زودگذرماده، چیزی نیستپرتوزایی از جسم سیاهمشکلات بین دو همسر و برخیتا بحر یفعل ما یشاامگا سه عامل مهم سلامتسردرد میگرنتعامل انسان با هوش مصنوعچهار ساعت پس از کشتار خوکصفحه اصلیابزار بقای موجود زنده از همه چیز موج استحس و ادراک قسمت چهل و هشتاز تکینگی تا مغز- از مغز دانش، یک انسان را ناسازگهز ذره، یک دنیاستمننژیتبیست تمرین ساده برای جلوکیهان خود را طراحی میکندذرات کوانتومی زیر اتمی قتلاش های جدید در درمان سرزاوسکا درمان گوشرمخچه ، فراتر از حفظ تعادلآنان که در قله اند هرگز خمعجزه در هر لحظه زندگیتاثیر کپسول نوروهرب بر سانرژی بی پایان در درون هرشناخت حقیقت یا آرزوهای گجلو رفتن یا عقبگردنور از عمق تاریکیابعاد بالاترهمانند سازی در انسانحس و ادراک قسمت پنجاه و ساز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید برای کاهش وزنویتامین E برای فعالیت صحمنابع انرژی از نفت و گاز بار مغز بر دو استخوانکاربرد روباتهای ريز، در رهبر حقیقیتمساح حد واسط میان مغز کوزبان شناسی مدرن در سطح سلآیا هوش مصنوعی زندگی بشرمغز اندامی تشنه ی انرژی اشگفتی های نقشه ی ژنتیکیتاثیر انتخاب از طرف محیط انسانیت در برابر دیگرانجهان مرئی و نامرئیچیزی شبیه نور تو نیستاحساسات کاذبهورمون شیرساز یا پرولاکتحس و ادراک قسمت شصت و ششفن آوری های جدید علیه شنااستفاده از سلول های بنیادر میان تاریکی و روشناییواقعیت های متفاوتروبات کیانمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی در مورد عملکرد لوب فکشف جمجمه ای درکوه ایرهوتو افق رویداد جهان هستیسلول های مغزی عامل پارکیآیا تکامل و تغییرات ژنتیمغز بزرگ چالشهای پیش روشباهت مغز با کیهان مادیتاثیر درجه حرارت بر عملکايا اراده آزاد توهم است یجهان در حال نوسان و چرخشچگونه حافظه را قویتر کنیخواندن ، یکی از شستشو دهنادغام میان گونه های مختلهوش مصنوعی از عروسک بازی فروتنی و غروراصول انجام برخی نرمش ها ددر درمان بیماری مولتیپل واکسن اسپایکوژن ضد کروناروش صحبت کردن در حال تکاممنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتبدون بار گذشتهگیاه بی عقل به سوی نور میتولید سلولهای جنسی از سلسندرم کووید طولانیتاثیر روزه داری بر سلامت آب زندگی است قسمت چهارمنقش مهاجرت در توسعه نسل اضایعه ی شبکه لومبوساکرالایندرالجواب دانشمند سوال کننده ارتباط شگفت مغز انسان و فچالش هوشیاری و اینکه چرا خارق العاده و استثنایی بهوش مصنوعی از عروسک بازی فساد اقتصادی سیتماتیک دربقا در ازای بیماریدرمان ام اس(مولتیپل اسکلبرخی مرزهای اخلاق و علوم ورزش بهترین درمان بیش فعرژیم های غذایی و نقش مهم منحنی که ارتباط بین معرفگشایش دروازه جدیدی از طرتوهم جسمآزمون ذهنی گربه ی شرودینسینوریپا داروی ترکیبی ضدتازه های بیماری پارکینسونقش تیروئید در تکامل مغزطعمه ی شبکه های ارتباط اجاگر میدانی مصیبت بزرگتر جستجوی متن و تصویر به صوراز نخستین همانند سازها تنتایج نادانی و جهلدفاع در برابر تغییر ساختهوش مصنوعی در خدمت خلق وحقیچی ژنتیکی تهدید یا فرصبه جای محکوم کردن دیگران یادگیری مهارت های جدید ددرماندگی به دلیل عادت کربرخی سلولهای عصبی در تلارجزخوانی هایی که امروز بموسیقی هنر مایع استپیوند اندام از حیوانات بتکنولوژی های جدید و حالتإِلَهِي هَبْ لِي كَمَالَسکوت و نیستیترکیب حیوان و انساننقش غذاها و موجودات درياعلایم کمبود ویتامین E را ابزار بقا از نخستین همانچرا ویروس کرونای دلتا واحقایق ممکن و غیر ممکناز تکینگی تا مغز از مغز تدو داروی جدید برای میاستهوش عاطفی قسمت دومقدرت عشقبی شرمیکل اقیانوس در یک ذرهدرک عمیق در حیواناتبسیاری از مجرمان، خودشانزمان و گذر آن سریع استما انسانها چه اندازه نزدپایان، یک آغاز استمرگی وجود نداردتکامل داروینی هنوز در حاالگو نداشتیمسادیسم یا لذت از آزار دادتشخیص ژنتیکی آتروفی های چند جهانیعدم توقف تکامل در یک انداابزار بقا از نخستین هماننسبت ها در کیهانحد و مرزها توهم ذهن ماستاز تکینگی تا مغز از مغز تدژا وو یا اشنا پنداریهیچ کاری نکردن به معنی چیلرزش ناشی از اسیب به عصببیماری بیش فعالیکنترل همجوشی هسته ای با هدست و پا زدن در سایه؟تفاوت های بین زن و مرد فقزندگی سلول در بدن، جدای اماده، چیزی بیش از یک خلا پرسش و چستجو همیشه باقی امشکلات روانپزشکی پس از ستاول کف پا و حقیقتاما شما از دید خفاش کور هسردرد میگرن در کودکانتعداد کلی ذهن ها در جهان نون و القلمسوالات پزشکیابزار بقای موجود زنده از همه چیز و هیچ چیزحس و ادراک قسمت چهل و دوماز تکینگی تا مغز- از مغز دائما بخوانهزینه ای که برای اندیشیدمنابع انرژي پاک سرچشمه حبیش از نیمی از موارد انتقکیهانِ هوشیارِ در حال یاذرات کوانتومی زیر اتمی قتلاش های جدید شرکت نورالزبان فرایند تکاملی برای مخچه ابزاري که وظیفه آن فآنزیم تولید انرژی در سلومعرفت و شناختتاثیر کتامین در درمان پاانرژی تاریکشناخت درون، شناخت بیرون؛جلوتر را دیدننور دروناتفاق و تصادفهمجوشی هسته ای، انرژِی بحس و ادراک قسمت پنجاه و شاز تکامل تا مغز، از مغز تداروی جدید برای ای ال اسویتامین E در چه مواد غذایمنابع انرژی از نفت و گاز بار بزرگ ایستادن بر دو پاکاش شرف اجباری بود یا حتیروی و منیزیم در تقویت استتنفس هوازی و میتوکندریزبان شناسی نوین نیازمند آیا هوش ارثی دریافتی از پمغز انسان ایا طبیعتا تماشگفتی های زنبور عسلتاثیر احتمالی عصاره تغلیانسان، گونه ای پر از تضادجهان مشارکتینکاتی در مورد تشنجاخلاق و علوم اعصابهوش فوق العاده، هر فرد اسحس و ادراک سی و هفتمفناوری هوش مصنوعی نحوه خاستفاده از سلول های بنیادر مانهای کمر دردواقعیت و مجازروح و آب حیاتمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی درباره هوش و تفاوتهکشف جدید تلسکوپ جیمز وبتو انسانی و انسان، شایستسلول های بنیادیآیا جنین انسان، هوشمندی مغز بزرگ و فعال یا مغز کوشباهت کیهان و مغزتاثیر درجه حرارت بر عملکای نعمت من در زندگیمجهان در حال ایجاد و ارتقانگاه من، نگاه تو و یا حقیخواب سالم عامل سلامتیادغام دو حیطه علوم مغز و هوش مصنوعی از عروسک بازی فرگشت و تکامل تصادفی محض اصول توسعه ی یک ذهن کاملدر سال حدود 7 میلیون نفر واکسن دیگر کرونا ساخته شروشهای نو در درمان دیسک بمنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتگیاه خواری و گوشت خوار کدتولترودینسندرم گیلن باره به دنبال تاثیر روغن رزماری استنشاآب زندگی است قسمت هفتمنقش میدان مغناطیسی زمین ضایعه ی عروقی مخچهایا کوچک شدن مغزانسان الجواب سنگ اندازیارتباط شگفت انگیز مغز انچالش هوشیاری و اینکه چرا خبر مهم تلسکوپ هابلهوش مصنوعی از عروسک بازی فشار و قدرتبقای حقیقی در دور ماندن ادرمان تومورهای مغزی با ابرخی نکات از گاید لاین پرورزش در کمر دردرژیم ضد التهابیمنشأ اطلاعات و آموخته ها پل جویی اصفهانتوهمات و شناخت حقیقتآزمون ذهنی گربه شرودینگرسیگار عامل افزایش مرگ ومتازه های درمان ام اسنقش حفاظتی مولکول جدید دظهور امواج مغزی در مغز مصاگر نیروی مغناطیس نباشد جستجوی هوشیاری در مغز مااز نشانه ها و آثار درک شدنجات در راستگوییدقیق ترین تصاویر از مغز اهوش مصنوعی در خدمت خلق وحقانون مندی نقشه ژنتیکی مبه خوبی های دیگران فکرکنیادگیری هوش مصنوعی، عمیقدرها بسته نیستبرخی سيناپسها طی تکامل و رحم مصنوعیمیهمانهای ناخوانده عامل پیوند اندام حیوانات به اتکنولوژی و پیشرفتافت فشار خون ناگهانی در وسکوت، پر از صداترازودوننقش غذاها و موجودات درياعلائم عصبی آلزایمر، با اابزار بقا از نخستین همانچرا پس از بیدار شدن از خوحل مشکلاز تکینگی تا مغز از مغز تدو سوی واقعیتهوش عاطفی قسمت سومقضاوت ممنوعبی عدالتی در توزیع واکسن کلمات بلند نه صدای بلنددرگیری قلب در بیماری ویربسیاری از بیماری های جدیزمان و صبرما اکنون میدانیم فضا خالپاکسازی مغزمراحل ارتقای پله پله کیهتکامل داروینی هنوز در حاالگو و عادت را بشکن و در اسازگاری با محیط بین اجزاتشخیص آلزایمر سالها قبل چند جهانیعدم درکابزار بقا از نخستین هماننسبت طلایی، نشانه ای به سحریص نباشاز تکینگی تا مغز از مغز تدژاوو یا آشناپنداریهیچ کس مانند تو نگاه نمیکلرزش عضله یا فاسیکولاسیوبیماری تی تی پیکنترل جاذبهدست کردن در گوشتفاوت های تکاملی در مغز ودست آسمانتفاوت های زبانی سرمنشا تزندگی، مدیریت انرژیماست مالیپرسشگری نامحدودمشکلات روانپزشکی در عقب تابوهای ذهنیامروز دانش ژنتیک هیچ ابهسردرد میگرنی در کودکانتعذیه ی ذهننوآوری ای شگفت انگیز دانپیامهای کاربرانابزار بقای موجود زنده از همه چیز کهنه میشودحس و ادراک قسمت چهل و سوماز تکینگی تا مغز- از مغزتداروهای مصرفی در ام اسهزینه سنگین انسان در ازامنابع انرژی از نفت و گاز بیشتر کمردردها نیازی به کیست هیداتید مغزذرات کوانتومی زیر اتمی قتلاش هایی در بیماران قطع زبان متغیرمخچه تاثیر گذار بر حافظهآواز خواندن در قفس، نشانمغز فکر میکند مرگ برای دیتاثیر گیاه خواری بر رشد وانرژی تاریک که ما نمی توشناسایی تاریخچه ی تکاملیجمجمه انسان های اولیهنوروفیبروماتوزاتوبان اطلاعات و پلِ بینهمراه سختی، اسانی هستحس و ادراک قسمت بیست و چهاز خود رها شوداروی جدید برای دیابتویتامین کامنابع بی نهایت انرژی در دبار سنین ابزار هوشمندی اکتاب گران و پرهزینه شد ولرویا و واقعیتتنفس هوازی و میتوکندریزبان، نشان دهنده ی سخنگو آیا هوش سریعی که بدون احسمغز انسان برای ایجاد تمدشانس یا نتیجه ی تلاشتاثیر ترکیبات استاتین (سانعطاف پذیری مکانیسمی علجهان معناچگونه مولکول های دی ان ایاخلاق پایه تکامل و فرهنگهوش مصنوعی می تواند بر اححس و ادراک- قسمت پنجاه و فیلمی بسیار جالب از تغییاستفاده از سلول های بنیادر محل کار ارزش خودت را بواقعیت و انعکاسروح در جهانی دیگر استمنبع هوشیاری کجاست قسمت بحثی درباره هوش و تفاوتهکشتن عقیده ممکن نیستتو با همه چیز در پیوندیسلول های بنیادی منابع و اآیا جهان ذهن و افکار ما ممغز بزرگترین مصرف کننده شباهت زیاد بین سلول هاي عتاثیر درجه حرارت بر عملکای همه ی وجود منجهان ریز و درشتنگاه مادی غیر علمی استخواب سالم عامل سلامتی و یارتقا و تکامل سنت آفرینش هوش مصنوعی از عروسک بازی فراموش کارها باهوش تر هساصول سلامت کمردرمان نگهدارنده ی اعتیادواکسن دیگری ضد کرونا از دروشهای شناسایی قدرت شنوامنبع هوشیاری کجاست؟ قسمتگیرنده باید سازگار با پیتومورها و التهاب مغزی عاسندرم پیریفورمیستاثیر رژیم گیاه خواری بر آب زندگی است قسمت اولنقش محیط زندگی و مهاجرت دضایعات در عصب زیر زبانیایا این جمله درست است کسیجوسازی مدرنارتباط شگفت انگیز مغز انچالش هوشیاری و اینکه چرا خدا موجود استهوش مصنوعی از عروسک بازی فضا و ذهن بازبلندی در ذهن ما درک بلندیدرمان تشنجبرخی نرمش ها برای درد زانوزن حقیقی معرفت و شناخترژیم غذایی حاوی تخم مرغ ومنشاء کوانتومی هوشیاری اپل خواجو اصفهانتوکل بر خداآزادی عقیده، آرمانی که تسیاهچاله هاتبدیل پلاستیک به کربن و سنقش حیاتی تلومر دی ان آ دظرف باید پر شود چه با چرک اگر نعمت فراموشی نبود بسحفره در مغزاز نظر علم اعصاب یا نرووسنخاع ما تا پایین ستون فقردل به دریا بزنهوش مصنوعی درمانگر کامپیقانون گذاری و تکاملبه خودت مغرور نشویادگرفتن، آغاز حرکت است درهای اسرارآمیز و پوشیدهبرداشت مغز ما از گذر زمانرحم مصنوعیمیوتونیک دیستروفیپیوند سر آیا ممکن استتکنولوژی جدید که سلول هاافت هوشیاری به دنبال کاهسکته مغزیترازودوننقش غذاها در کاهش دردهای علت خواب آلودگی بعد از خوابزار بقا از نخستین همانچرا ارتعاش بسیار مهم استحلقه های اسرارآمیزاز تکینگی تا مغز از مغز تدولت یا گروهکهوش عاطفی قسمت ششمقطار پیشرفتبیمار 101 ساله، مبتلا به سکلوزاپین داروی ضد جنوندرگیری مغز در بیماری کویبسیاری از بیماری های جدیزمان واقعیت است یا توهمما از اینجا نخواهیم رفتپارادوکس ها در علممرز مرگ و زندگی کجاستتکامل زبانالگوی بنیادین و هوشیاریستم با شعار قانون بدترین تشخیص ایدزچند جهانی و علمعدالت برای من یا برای همهابزار بقا از نخستین هماننشانه های گذشته در کیهان حرکات چشم، ترجمه کننده ی از تکینگی تا مغز از مغز تدگرگونی های نژادی و تغییهیچ کس حقیقت را درون مغز لزوم گذر انسان از حدها و بیماری دویککندر در بیماریهای التهاب